Main Content

Na zámorské klziská dorazí inteligentný puk

utorok, 29. máj 2018 09:32 | Autor: Marek Ďaďo

NHL logo
NHL logo | zdroj: TASR

Predstavte si, že máte možnosť sledovať puk detailnejšie než kedykoľvek predtým. Podrobné štatistika, presná poloha - na to všetko sa môžeme v zámorskej profilige tešiť už čoskoro.

Gary Bettman, komisionár NHL, už dávnejšie naznačil, že liga privíta inteligentné puky. Podľa najnovších správ by sme sa ich mali dočkať už čoskoro, konkrétne v sezóne 2019/2020, ale je pravdepodobné, že sa objavia už aj vo vyraďovacej časti budúceho ročníka.

Dáta z puku sa budú dať monitorovať dokonca až 200-krát za sekundu! Podľa Davida Lehanskeho, viceprezidenta NHL pre obchodný rozvoj, by mala táto technológia výrazne napomôcť lige a divákom zabezpečiť ešte väčší zážitok zo sledovania najlepšieho hokeja na svete.

Monitorovanie dát bude prebiehať v reálnom čase, takže budú ihneď využiteľné trénermi pomocou iPadov či iných zariadení. NHL v súčasnosti využíva systém SAP HANA, vďaka ktorému majú štatistiky takmer dokonalú podobu. V spojení s Apple tak dostanú smart puky svoju finálnu podobu. Do budúcnosti sa od novej technológie očakáva aj zapracovanie do tipovania.

„Niet pochýb o tom, že tipovanie bude súčasťou sledovania. Živé prenosy budú obohatené o stávkovanie. Základným prvkom tipovania sú dáta. Až 75 percent všetkých tipov je v športe založených na dátach. My môžeme zbierať tieto dáta a v reálnom čase ich posunúť niekomu, kto tvorí kurzy a v reálnom čase,“ cituje Lehanskeho portál sporttechie.com.

Nový systém nebude od hráčov vyžadovať nosenie špeciálnych čipov, ako tomu bolo počas Svetového pohára 2016. Len si predstavte ako môže táto technológia pomôcť napríklad pri sporných situáciách, kedy nie je jasné, či puk prekročil bránkovú čiaru. V NHL určite vedia čo robia a z nového vynálezu dostanú to najlepšie.