Main Content

Kto môže vyhrať Conn Smythe Trophy?

sobota, 26. máj 2018 10:52 | Autor: Marek Ďaďo

Ovečkin, Fleury, Kuznecov
Ovečkin, Fleury, Kuznecov | zdroj: TASR

Zámorská profiliga sa pomaly ale isto blíži ku svojmu tohtosezónnemu koncu. Washington Capitals a Vegas Golden Knights sa pripravujú na finále, po ktorom sa tak ako každý rok okrem majstrovského tímu dozvieme aj meno držiteľa trofeje pre najužitočnejšieho hráča play off.

Momentálne to vyzerá na súboj medzi kapitánom tímu z hlavného mesta USA, Alexandrom Ovechkinom a jedným z jeho dlhoročných strojcov neúspechu, Marcom-Andrem Fleurym. Zatiaľ čo ruský snajper sa ziskom Stanley Cupu pýšiť nemôže, Flower má doma rovno 3 prstene, keď pohár získal v rokoch 2009, 20162017 s Pittsburghom.

Dlhoročný smoliar Ovechkin momentálne predvádza výkony ako keby hral o život. V podstate oň aj hrá. On sám sa nechal niekoľkokrát počuť, že kvôli zisku Stanley Cupu je ochotný spraviť čokoľvek. 22 bodov v play off dokazuje, že to myslí vážne. Takto blízko k triumfu ešte nikdy nebol.

Na druhej strane, nebojíme sa povedať, že Fleury zažíva azda svoju najlepšiu sezónu v kariére (minimálne v play off). V každom zápase predvádza niekoľko superdôležitých zákrokov, ktoré sa dajú okamžite zaradiť medzi tie najlepšie, aké sme mohli v sezóne vidieť.  Percentuálnu úspešnosť zákrokov si drží na nadpriemerných 94,7 percentách, pričom počet inkasovaných gólov na zápas stojí na čísle 1,68. K tomu si pridajte ešte 4 vychytané čisté kontá.  

Karty o víťaza Conn Smythe Trophy by mohli zamiešať ešte Evgeny Kuznetsov, ktorý momentálne s 24 bodmi vedie tabuľku produktivity play off (práve pred Ovechkinom), brankár Capitals Braden Holtby (2,04 gólov na zápas a 92,4 percentná úspešnosť zákrokov) alebo 18-bodovýJonathan Marchessault.

Nikde nie je napísané, že držiteľom ocenenia musí byť člen víťazného tímu. Posledným hráčom, ktorý svoje mužstvo výkonmi dotiahol do finále, no strieborný pohár nezískal, bol v roku 2003Jean-Sébastien Giguère. Kanadský brankár, v tom čase obliekajúci dres Anaheimu, musel po 7 zápasovej sérii zložiť poklonu tímu New Jersey Devils, no aj napriek tomu si cenu zaslúžil. Možno sa niečo podobné zopakuje aj tento rok.