Main Content

Fitness tréner Michael Achberger: Nie je nutné mať svalovicu, no je lepšie ak sa prejaví (Rozhovor)

piatok, 25. máj 2018 09:56 | Autor: Silvia Petrašková

Michal Achberger
Michal Achberger | zdroj: Instagram Michael Achberger

Poznáte to. Rozhodnete sa zmeniť životný štýl, konečne začnete cvičiť, no po niekoľkých dňoch vás začne poriadne trápiť svalovica. Prečo vlastne vzniká? Je dobrá, alebo skôr zlá? Aj na tieto a ďalšie otázky sme sa opýtali fitness trénera Michaela Achbergera, ktorý nám v nasledujúcom rozhovore opäť ponúkol niekoľko zaujímavých informácii.

V úvode nášho rozhovoru skúste nám vysvetliť čo „svalovica“ je a prečo a ako vlastne vzniká?

Svalovica vzniká pretŕhaním svalových mikrovlákien, ktoré sú vo zvýšenom napätí pri športovom výkone. Keďže neexistuje jednotnosť svalových vlákien a mikrovlákna majú rôznu hrúbku a kvalitatívnu hodnotu stáva sa, že tie najslabšie  a najtenšie sa pretrhnú. Tieto malé trhlinky spôsobujú vo svaloch mierne zápaly, to je konkrétne tá svalová horúčka. Zápal je najvyšší 24 až 48 hodín po pretrhnutí, preto svalovicu pociťujeme neskoršie a nie hneď po športovom výkone.

Je možné jej predísť?  

Predísť svalovici sa dá dodržiavaním jednoduchých zásad. Dôležitý je strečing. Je dôležité sa pred tréningom poriadne rozcvičiť, vtedy svaly pripravíme na nejakú tú záťaž, trochu ich rozohrejeme a hlavne im pripravíme drastický  šok z náročného pohybu. Svaly sú po tréningu stuhnuté, napumpované krvou a je potrebné ich uviesť do normálneho stavu. Po tréningu by sme mali preťahovaniu venovať aj 20 minút. Ďalej je dôležitá hydratácia. Voda je základný stavebný kameň nášho tela a mimo iného napomáha i k regenerácii. Všetko však s rozumom! Ak som fitness začiatočník, tak nemôžem očakávať, že zvládnem tréning, ktorý zvláda sparing partner po piatich rokoch cvičenia.  Zlá voľba tréningu nás môže natoľko demotivovať, že cvičiť prestaneme úplne. A na záver - odpočinok. Po náročnom tréningu je nutný kvalitný odpočinok, aby sa svaly mohli sústrediť najlepšie len na regeneráciu a nie na inú pohybovú aktivitu.

Mnoho ľudí si myslí, že svalovica je len akýsi neželaný stav po cvičení. Dokonca sa mylne považuje za dočasné prekyslenie organizmu po cvičení. Prečo je teda dobré mať svalovicu?  A vôbec, je dobré ju mať?

Presne tak, je to mylná predstava, že svalovica súvisí s dočasným prekyslením organizmu po cvičení. Dokonca nejde o to, ako sa dávnejšie hovorilo, ani o uvoľnení  kyseliny mliečnej do medzisvalového priestoru a tým k tvorbe kryštálov, ktoré by mali spôsobovať danú bolesť. Svalovica je v podstate nie úplne želaný jav, nie je dôležité ju mať. Zároveň je lepšie, ak sa svalovica prejaví minimálne. Neustálym nadmerným preťažovaním svalstva môžeme znemožniť regenerácii organizmu a môže to spôsobiť oslabenie fyzické i psychické.

 

Na ktorých svalových partiách pociťujeme vo všeobecnosti svalovicu najčastejšie?

Najčastejšie sa svalovica prejavuje na svaloch, ktorých funkcia spočíva v extenzii. Zároveň platí, že čím väčší sval, tým väčšia svalovica. Preto sa prejavuje vo veľkej miere na hamstringoch.

Ako  môžeme svalovicu „vyliečiť“?

Neexistuje presný recept, keďže je to veľmi individuálne. Ale najčastejšie sa spomína užitie aspirínu spolu s vitamínom C tesne po tréningu a počas prejavu svalovice.

Čo máme robiť ak je svalovica príliš silná a trvá i niekoľko dní?

Ak sa nám náhodou stane, že tréning bol nad naše sily a na druhý deň nás pekelne bolí celé telo, tak je najprv potrebné analyzovať, o akú bolesť ide. Ak nás svaly začínajú bolieť takmer hneď po tréningu, je dobre na ne vziať ľad. Bolesť v tento okamih vzniká vďaka prílišnému prekrveniu svalov. Ak svaly trochu schladíme, prekrvenie spomalíme a bolesť zmiernime. Väčšina z nás pociťuje na druhý deň stuhnutú bolesť vo svaloch. To vzniká zase z nedostatočného prekrvenia danej partie. Na takú bolesť je dobre teplo, ktoré pomôže svaly prekrviť. Na bolesť svalov pomôžu tiež masáže. Ak práve nemáme po ruke profi maséra, môžete použiť valček s malými hrotmi. Ten kúpite v každom obchode so športovým vybavením.