Main Content

Pán Golonka aj Košice sú na Slovensku. Prečo nepomôcť slovenskému hokeju?

piatok, 25. máj 2018 09:37 | Autor: Marek Ďaďo, Martin Gregor

Jozef Golonka, Steel aréna Košice
Jozef Golonka, Steel aréna Košice | zdroj: TASR

Už len necelý rok ostáva do majstrovstiev sveta v hokeji, ktoré sa budú konať na Slovensku, no obrovskú pozornosť pútajú už teraz. Tento týždeň sme sa totiž dozvedeli, že Slováci odohrajú zápasy základnej skupiny v Košiciach a nie v hlavnom meste, čo vyvolalo veľký rozruch.

Najmä na západnom Slovensku prinieslo toto rozhodnutie vlnu kritiky, a to ako zo strany fanúšikov, tak aj niektorých významných osobností nášho hokeja. Celý národ automaticky upieral zrak na azda toho najväčšieho kritika, Jozefa Golonku. Bývalý vynikajúci reprezentant na reakciu nenechal dlho čakať.

„Viete čo? Ja sa len usmievam, lebo to neviem pochopiť. Nemôžem o tom rozhodovať, ale ten, kto o tom rozhodol, si to musí zobrať celé na tričko. Faktom je, že si neviem predstaviť, že by česká reprezentácia hrala na majstrovstvách sveta v Plzni alebo Liberci a nie v Prahe,“ cituje Golonku portál cas.sk.

„Nechcime si pobúriť našich fanúšikov. Videli sme, že fanúšikovia KHL si vedeli nájsť dve hodiny na cestu autom, aby videli dobrý zápas. Ale do Košíc je to z Bratislavy 500 kilometrov a myslím si, že to už je trošku ďaleko. A diaľnice nie sú hotové. Neviem kto by išiel štyri alebo päť hodín na hokej,” pokračoval Žiletka.

„Ja osobne som veľmi smutný, lebo si myslím, že sme sa všetci veľmi snažili, aby majstrovstvá sveta boli v Bratislave. Ale budú v Košiciach. Najmä, že je to na slovenskej pôde,” skonštatoval na záver rozhovoru.

V Košiciach nežijú Slováci?

Pán Golonka pri svojej argumentácií akoby zabúdal na to, že aj Košice sú na Slovensku a žije v ich vyše 200 tisíc Slovákov. Keď povedal ,,Neviem kto by išiel štyri alebo päť hodín na hokej,” akoby si neuvedomil, že rovnakú trasu museli absolvovať v roku 2011 fanúšikovia z Košíc, ktorí chceli vidieť Slovákov v Bratislave. Tí najvernejší fanúšikovia našej reprezentácie, či už sú z Bratislavy alebo západného Slovenska, za ňou rok čo rok cestujú po celej Európe, či už ide o Fínsko, Dánsko, Francúzsko, Bielorusko alebo Rusko. Nepochybne to zvládnu aj z Bratislavy do Košíc. Sledujúc diskusie na internete, mnohí sa do Košíc dokonca tešia. Konečne aspoň uvidia druhé najväčšie mesto našej krajiny.

Najsilnejším argumentom v prospech Bratislavy je väčšia hala, čiže našich hokejistov by mohlo vidieť naživo viac slovenských priaznivcov. Tento zjavný mínus, však musíme sledovať z väčšej perspektívy a tiež zdôrazniť, že prípadne slovenské štvrťfinále bude v Bratislave rovnako ako zápasy o medaily.

Účasťou Slovenska v Košiciach sa počas skupinovej fázy výrazne zaplnia obe haly. O návštevnosť v Bratislave sa postarajú okrem Slovákov, ktorí budú chcieť vidieť kvalitný medzinárodný hokej, aj tisíce fanúšikov z Čiech a Rakúska, ktorí to majú do Bratislavy „na skok“.

Viac peňazí = nová šanca pre mládež

Dve plné haly na rozdiel od jednej plnej a druhej zívajúcej prázdnotou znamená oveľa väčší príjem do kasy nášho hokejového zväzu. A o to tu ide najviac. Ak sa peniaze zarobené organizáciou MS využijú správne a budú investované do mládeže, bude mať z toho prospech náš hokej. Týmto odvážnym rozhodnutím sa snaží hokejový zväz nenapodobniť zanedbanú príležitosť z organizácie MS 2011, ktorá nášmu hokeju okrem predraženej arény (a hotela?) nepriniesla prakticky nič (alebo ste si všimli, že by nám zrazu vyrastali nové talenty pre NHL?) Pokus o reparát začína odvážne a argument o tom, že to má Bratislavčan do Košíc ďaleko neobstojí. Podstatné je len to, aby náš hokej konečne posunul vpred. Alebo radšej uprednostníme sedem slovenských zápasov v Bratislave pred možnosťou urobiť niečo navyše pre jeho budúcnosť?