Main Content

IIHF zverejnila neobyčajné štatistiky z MS: Tušíte, kto bol “hokejovou Barcelonou?” či najrýchlejším korčuliarom?

pondelok, 21. máj 2018 10:59 | Autor: Marek Ďaďo

Špeciálne štatistiky MS
Špeciálne štatistiky MS | zdroj: TASR

V hokeji je už štandardom, že sa sledujú tie najrôznejšie štatistiky, od gólov či úspešnosti zákrokov, až po čas strávený na ľade konkrétnym korčuliarom. IIHF však posunula level ešte o čosi vyššie a zverejnila absolútne nové kategórie z oblasti analýzy hry a hráčov.

Všetky nasledujúce hodnoty boli namerané počas skupinovej fázy majstrovstiev sveta v Dánsku. Do porovnávania sa tak mohli zapojiť aj tímy, ktorým sa nepodarilo postúpiť do vyraďovacej časti.

Medzinárodná hokejová federácia si zobrala príklad od futbalu a spočítala, kto najviackrát v zápasoch prihrával. S celkovými 300 prihrávkami namierených na spoluhráčov vyhral túto kategóriu „Johnny Hoceky“ (Johnny Gaudreau). Najpresnejnejším nahrávačom sa stal ďalší americký zástupca, Quinn Hughes, s úspešnosťou prihrávok až 74,29%.

Najrýchlejším korčuliarom sa stal Ronald KenisLotyšska, ktorý dokázal poriadne zabrať a dostať sa až na métu 41,32 km/h. Nás môže tešiť aspoň fakt, že Marek Hovorka skončil v tejto kategórii na slušnom 4. mieste (39,58 km/h). Rýchlejší ako on boli iba TiffelsDraisaitl (obaja Nemecko) a spomínaný Kennis. Ak sa pýtate kde je Connor McDavid, tak odpoveďou je 8. miesto. Na dánskych klziskách dokázal naštartovať na „iba“ 38,91 km/h.

Puk počas základných skupín precestoval dokopy 829 kilometrov a Slovákov s Čechmi môže tešiť fakt, že v našom vzájomnom dueli puk prešiel až 18,55 kilometra, čo je najviac zo všetkých zápasov. Naopak najmenej to bolo v zápase Švajčiarska so Švédskom (12,30 km).

Korčuliarskym maratóncom sa stal čerstvý majster sveta Oliver Ekman-Larsson, ktorý „nakorčuľoval“ až 41,52 kilometrov. Len tesne za ním zaostal domáci Jesper Jensen (41,26 km).

Akousi hokejovou Barcelonou, či Bayernom Mníchov sa stali hráči USA. Tí dokázali mať puk na hokejkách po 57,54% času na ľade. V tejto typicky futbalovej štatistike ich stíhali bratia Česi57,16%. Slovensko48,55% skončilo až na 9. mieste. Suverénne najslabší tím šampionátu, Južná Kórea, si puk „hýčkala“ iba 40,47% času.