Main Content

Marek Čiliak pre Šport7.sk: Za to, že sme nepostúpili sme si mohli sami

sobota, 19. máj 2018 13:09 | Autor: Jakub Vaverka

Marek Čiliak
Marek Čiliak | zdroj: TASR

Marek Čiliak, brankár Komety Brno, sa na MS 2018 v Dánsku ukázal v slovenskom národnom drese vo veľmi dobrom svetle. Tento gólman predviedol viaceré kvalitné výkony a dal o sebe vedieť celému hokejovému svetu. My sme ho po vypadnutí Slovenska vyspovedali.

Marek, ako hodnotíte majstrovstvá sveta v Dánsku?

Myslím si, že do toho štvrťfinále sme postúpiť mohli. Pokazili sme si to však sami. Osobne si myslím, že o tom, že sme nepostúpili rozhodol zápas s Čechmi. Samozrejme, je to škoda.

Čo vás na šampionáte najviac potešilo a naopak zamrzelo?

V Dánsku bolo dobre. Majstrovstvá som si celkovo užil. Mrzí hlavne to, že sme nepostúpili zo skupiny ďalej, ale to zrejme každého hráča.

Malo Slovensko kvalitu na to, aby hralo v najlepšej osmičke?

Za to, že sme nepostúpili sme si mohli sami. Keby sme hrali od začiatku, celých šesťdesiat minút, bolo by to iné. V tom sa to zlomilo. Videli sme, že hrať sa dá aj s Rusmi, dve tretiny to bol proti nim vyrovnaný hokej. To isté so Švédmi. Ako by sme sa na začiatku zľakli a potom zistili, že hokej hrať vieme.

Marek Čiliak
Marek Čiliak | zdroj: TASR

Ktorý zápas našej reprezentácie bol z vášho pohľadu najlepší na MS?

Pravdepodobne stretnutie proti Švédom, ktoré sa nám podarilo otočiť, i keď sme prehrávali. Nakoniec sme prehrali až v predĺžení, navyše pomerne smolne. Zrejme sme proti Švédsku podali aj náš najlepší výkon.

Myslíte si, že sa slovenský hokej pohol správnym smerom?

Bolo to o niečo lepšie ako minulé roky, myslím si, že vidíme, že to ide dobrým smerom. Ja osobne si myslím, že sa to bude ešte zlepšovať.

Ktorý tím na vás konkrétne urobil najväčší dojem?

Titul by som doprial zrejme Kanade, veľmi sa mi páčilo, ako hrali vo štvrťfinále proti Rusku. Dobrá bola aj Amerika, pričom mne sa pozdávali aj Fíni v základnej skupine.

Marek Čiliak
Marek Čiliak | zdroj: TASR

S Kometou ste obhájili titul. Do play-off ste pritom nešli ako favorit. Ako by ste opísali jazdu za trofejou?

Mali sme to podobne aj minulý rok, kedy sme do play-off postupovali zo šiesteho miesta. Osobne si myslím, že základná časť vôbec nerozhoduje, play-off je úplne iná súťaž. Podľa mňa sa na vyraďovaciu časť chystajú aj hráči inak. Tú základnú beriem tak, že treba skončiť v najlepšej osmičke.

Ako sa vám osobne chytá a žije v Brne? Toto mesto je známe svojím hokejovým zanietením.

Brno je pomerne špecifické, čo sa hokeja týka. Ja som tu spokojný. Som rád, že som súčasťou Komety a podarilo sa mi vyhrať dva majstrovské tituly. V Brne je to „pecka“ .

Máte už plány po sezóne?

Nad niečím som už uvažoval, ale zatiaľ to moc rozoberať nechcem.

Čo sa týka budúceho ročníka. Pokračujete v Komete?

Doteraz som sa príliš nezastavil, teraz bude dostatok času na to, aby som vyriešil svoju budúcnosť. Momentálne neviem, či v Brne budem pokračovať aj v nasledujúcej sezóne. Aktuálne som hráčom Komety, uvidí sa.