Main Content

Ohlasy z táborov Atletica Madrid a Marseille po finále Európskej ligy

štvrtok, 17. máj 2018 09:34 | Autor: TASR

Diego Simeone a Rudi Garcia
Diego Simeone a Rudi Garcia | zdroj: TASR

Lyon 17. mája (TASR) - Futbalisti Atletica Madrid tretíkrát v histórii vyhrali Európsku ligu UEFA. V stredajšom finále ročníka 2017/2018 zvíťazili v Lyone nad Olympique Marseille 3:0 a súťaž ovládli opäť po rokoch 2010 a 2012.

Na tróne pre víťazov nahradili hráčov Manchestru United. Zverenci trénera Diega Simeoneho tiež vyrovnali rekord FC Sevilla, keď tretiu finálovú účasť v EL premenili v tretí triumf.

Na Stade de Lyon otvoril skóre očakávaného finále v 21. minúte francúzsky útočník Antoine Griezmann po hrubej chybe v obrane OM. Francúzsky klub prišiel po polhodine hry o kapitána a tvorcu hry Dimitriho Payeta, ktorý utrpel svalové zranenie a musel ho vystriedať Maxime Lopez. V druhom polčase opäť Griezmann rutinérsky zvýšil na 2:0 v 49. minúte a v 89. minúte uzavrel triumf kapitán Gabi.

"Bola to skutočne náročná, ale úspešná sezóna, keďže sme ju zakončili ziskom trofeje. Ale nielen to, pretože triumf v Európskej lige pre nás symbolizuje viac - je to víťazstvo tvrdej práce a pevnej vôle. Stotožnili sme sa s touto súťažou a dokráčali až k celkovému triumfu. Som nesmierne šťastný," vyhlásil Simeone, ktorý pre trest sledoval finále iba z tribúny.

Pre hrdinu večera Antoinea Griezmanna mal duel špeciálnu príchuť, keďže sa odohrával 70 km od jeho rodiska. "Som veľmi šťastný. Dlhé roky som pracoval na tom, aby som si mohol užiť takéto chvíle. Pre toto som odišiel z domu, keď som mal 14 rokov. Teraz budeme oslavovať, je tu aj moja rodina. Čo sa týka môjho gólu, bolo to chladnokrvné zakončenie. V takýchto situáciách si treba zachovať rozvahu."

OM nevyužil tretiu šancu stať sa prvým klubom z Francúzska, ktorý by vyhral EL, resp. jej predchodcu Pohár UEFA. Vo finále už neexistujúceho Pohára UEFA prehral v roku 1999 v Moskve s Parmou 0:3, resp. v roku 2004 s FC Valencia 0:2 v Göteborgu.

Marseille doplatilo na hrubú chybu pred prvým gólom a oslabil ho aj odchod Payeta. Ešte predtým mohol Germain poslať francúzsky tím do vedenia, ale v dobrej šanci minul bránku. "Nepremenili sme prvú veľkú príležitosť v zápase a o chvíľu sme inkasovali. Proti tímu ako Atletico je ťažké doháňať manko. Opäť sme mali smolu po tom, ako Mitroglou nastrelil žrď. Gól by nás vrátil do hry, ale nebolo nám súdené. Treba však uznať kvalitu súpera. Prehrali sme 0:3, ale nemáme sa za čo hanbiť," priznal tréner Marseille Rudi Garcia.

Z tábora Marseille unisono znelo, že rozhodol prvý gól. "Dovtedy sme im robili v obrane problémy, ale prišiel nešťastný moment a prehrávali sme. Bojovali sme, ale nestačilo to. Musíme sa poučiť a vyťažiť čo najviac pozitívnych skúseností, ktoré nám chýbali. Proti Atleticu sa nedá hrať na krásu, treba jazdiť od prvej do poslednej minúty a snažiť sa mať čo najviac na nohách loptu. Ak ju stratíte, je to problém," uviedol stopér OM Adil Rami.