Main Content

PL FOCUS 32: PREMIER LEAGUE SKONČILA. TU JE TOP 5 MOMENTOV SEZÓNY

streda, 16. máj 2018 16:11 | Autor: Martin Gregor

Mohamed Salah
Mohamed Salah | zdroj: TASR

Vybrať by sa dalo určite viac, ale týchto päť definovalo sezónu 2017/18.

1. MANCHESTER CITY

Celé mesiace to bol súboj Citizens a zvyšok ligy. Guardiola vo svojej iba druhej sezóne v PL poskladal ambiciózny tím, ktorý bavil futbalom a prekonal mnohé rekordy. Čísla hovoria jasne:

100 bodov, 32 výhier, 18 v rade po sebe, 16 u súperov, 106 strelených gólov, 79-gólový rozdiel a 19-bodový náskok pred vicemajstrom.

Hráči „Sky Blues“ ovládli aj individuálne štatistiky súťaže: Kevin De Bruyne sa stal najlepším nahrávačom ligy (16), ale aj druhý, tretí aj štvrtý v poradí bol z tábora majstra – Sané (15), Silva a Sterling obaja po 11. A k tomu ešte aj Sergio Agüero skončil s 21 gólmi medzi kanoniermi tretí.

Už dávno nezískal žiaden klub s takouto dominanciou double, teda ligový titul aj pohár. Manchester City je právom považovaný za favorita aj novej sezóny.

2. MOHAMED SALAH

Comeback roka! V AS Rím mal dobré štatistiky, ale toto bola jeho sezóna. Sympatický Egypťan dotiahol Liverpool až do finále Ligy majstrov a vyhral Zlatú kopačku za TOP kanoniera ligy. Jeho 32 gólov je supervýkon. Ale nezabúdajme na 10 asistencií a právom získaný titul Hráč roka! Coutinho na Anfielde už asi nikomu nechýba, ale je otázne, kde sa zastaví a najmä kde skončí miláčik tribún Mo. Srdcia si získal aj svojou skromnosťou, obetavosťou pre celý tím a efektivitou. Klopp bude mať čo robiť, aby Salah zostal v Liverpoole čo najdlhšie…

3. FC BURNLEY

Manažér Sean Dyche odviedol fantastickú prácu. 54 bodov a celkové 7.miesto znamená, že uhrali o 14 viac, ako pred rokom. Už úvodný šok na Stamford Bridge, ktorý mnohí považovali za náhodný omyl, / Chelsea-Burnley 2-3 / naznačil silu a veľkú vôľu bojovného manšaftu. The Clarets porazili majtra a to zďaleka nebolo všetko. Turf Moor sa stal takmer nedobytnou pevnosťou, takže zaslúženou odmenou za výnimočné výsledky bude návrat na európsku scénu po viac ako 51 rokoch.

4. MARTIN DÚBRAVKA

Slovák v prestížnej lige sveta – to je veľká vec. Martin na to nepotreboval celú sezónu, ale iba pár mesiacov. Hosťovanie zo Sparty sa zmení na trvalý prestup, lebo Benitez dobre vie, aký talent má v bráne Newcastlu. Debut ako hrom, keď priviedol do zúfalstva slávny Manchester United, séria spoľahlivých výkonov, ktoré napokon dostali „straky“ na 10. miesto až po posledný domáci duel, keď vychytal Chelsea na nulu. Skvelá správa aj pre Kozákovu družinu a nový kvalifikačný cyklus Slovenska. Ak predtým v Anglicku nepoznali Petržalku, Dúbravku už poznajú všetci.

5. ARSÉNE WENGER

Neuveriteľná 22-ročná kariéra posledného futbalového romantika a džentlmena sa skončila. Asi by mu viac sedelo meno Arsenal Wenger, veď odkaučoval 1235 duelov na lavičke slávneho klubu zo severného Londýna. Vo vitríne kanonierov zostane 17 trofejí – 3 tituly, z toho 2-krát double, rekordných 7 FA Cup-ov, 7 výhier v Superpohári (Community Shield), neprekonateľná séria 49 zápasov bez prehry (The Invincibles), ale najmä typický „Wengerball“, ktorým zmenil celý anglický futbal. Vizionár, ikona „The Gunners“ a najúspešnejší manažér v dejinách klubu toho zanechal oveľa viac, ako iba trofeje a  štadión Emirates. Hodnoty a štýl, ktorý odlišuje Arsenal od ostatných klubov. Či na to nadviaže aj nový manažér, je zatiaľ otázne. Budeme si ešte asi dlho zvykať, že na lavičke kanonierov bude sedieť niekto iný. Merci Arséne!

ZÁKROKY KOLA

Pred letnými dovolenkami, či povinnosťami na MS v Rusku sa nenudili ani brankári z PL. Adrián vo farbách West Hamu opäť potvrdil, že je spoľahlivejšou voľbou ako Joe Hart. Hugo Lloris mal plné ruky práce s líškami. Jordan Pickford z Evertonu zas vychytal v tutovej šanci Marka Noblea, ale najväčšiu radosť nám urobil Martin Dúbravka. Reprezentačná jednotka Slovenska vychytala nulu proti Chelsea a jeho straky si tak postrážili finiš v top 10. Na nováčika celkom slušné.

GÓLY KOLA

Aj záverečné 38. kolo prinieslo parádnu úrodu gólov. Víťaznú rozlúčku Arsenovi Wengerovi doprial Pierre Emerick Aubameyang. V bláznivej prestrelke vo Wembley žiarili Iheanacho, Vardy, ale aj 30-gólový Harry Kane. Top formu si postrážil na konci sezóny kladivár Arnautovič a Ligu majstrov pre Liverpool potvrdil prvým gólom v PL vo farbách the Reds Dominic Solanke.

MOMENT KOLA

Titul ManCity bude mať prívlastok rekordný. Zverenci Pepa Guardiolu napokon nazbierali po 38 kolách 100 bodov. Strelili šialených 106 gólov a na svoje konto si pripísali 32 víťazstiev. Priepasť medzi majstrom a vicemajstrom bola 19-bodová. Cityzens pod vedením španielskeho lodivoda predviedli sezónu plnú rekordov a už teraz sme zvedaví na to, ako bude vyzerať ich majstrovská obhajoba.

HRÁČ KOLA

Mo Salah prepísal aj v poslednom kole historické štatistiky. Stal sa vôbec prvým hráčom, ktorý strelil v jednej sezóne PL 32 gólov. Za svojim chrbtom nechal aj takých borcov, akými vždy boli Alan Shearer, Cristiano Ronaldo, či Luis Suarez.

SUMÁR KOLA

Záver sezóny PL aj v spoločnosti televízie DIGI Sport mal svoje grády. Kohúti sa najlepším možným spôsobom rozlúčili s prechodným domovom vo Wembley, Liverpool si vybojoval LM na úkor Chelsea, ktorá totálne vyhorela na pôde Dúbravkovho Newcastleu. ManUtd zas dôstojne vyprevadil Michaela Carricka do realizačného tímu červených diablov a vo vzájomnom zápase Swansea a Stoke City zostali hráčom z oboch táborov iba oči pre plač. Veď minimálne na rok sa s PL lúčia…