Main Content

Je v poriadku, že NHL „oslavuje“ tyrana a zástancu názorov Adolfa Hitlera?

streda, 16. máj 2018 11:58 | Autor: Marek Ďaďo

Bobby Hull
Bobby Hull | zdroj: TASR

Niektorí hráči sú na ľade neoceniteľní, no ich život v civile nie je práve najlepším príkladom pre okolitý svet. Niečo také platí aj o Bobbym Hullovi, jednom z historicky najúspešnejších hráčov NHL.

Bobby Hull, úspešný kanadský hokejista, 3-násobný najproduktívnejší hráč NHL, 7-násobný najlepší strelec, 2-násobný najužitočnejší hráč a v neposlednom rade šampión v Stanley Cupe, má za sebou úchvatnú kariéru, ktorá je aj dávno po jej ukončení mnohými oslavovaná a vzhliadajú k nej masy fanúšikov. Otázkou však je: Zaslúži si to?

Po tom, čo bol Hull pozvaný Winnipegom Jets na otvárací zápas konferenčného finále domácich proti nováčikovi z Vegas, svetom sa začala niesť vlny kritiky a otázok, prečo je hráč ako Hull, aj napriek všetkému čo urobil, považovaný za tak veľkého človeka, že je usadený na štadióne ako čestný hosť.

Mnohí z vás netušia o čo ide, a práve preto sa vám všetko pokúsime vysvetliť. Bobby Hull má za sebou síce úspešnú kariéru športovca, no čo sa týka jeho osobného života, žiadna veľká sláva to nebola. Je známe, že v jeho domove, kde žil so svojimi ženami (a bolo ich hneď niekoľko), pretrvávalo domáce násilie, obzvlášť po tom, čo si kanadský rodák doprial nejaký ten pohárik. Jeho dcéra, Michelle Hullová, sa vyjadrila, že pokiaľ otec pil, nikto nechcel byť nablízku. Ťažký vzťah s otcom mal aj Brett Hull, nemenej slávny a úspešný hráč, takisto člen Hokejovej siene slávy.

Sympatie ľudí si Bobby rozhodne nezískal ani po jeho kontroverznom vyhlásení z roku 1998, kedy sa nechal počuť, že Adolf Hitler mal nejaké dobré myšlienky, len zašiel trochu ďalej ako mal. Aj keď je verejným tajomstvom, že Hull svoje ženy bil, na jeho hlavu nikdy nebolo podané trestné obvinenie.

Je pravda, že dnes už 79-ročný Hull urobil pre meno NHL naozaj veľa. O tom, či si zaslúži byť pozvaný ako hosť na niektorý zo zápasov však my nerozhodujeme. Každý si urobí vlastný názor. Aký je ten váš?