Main Content

Hodnotenie Miroslava Šatana: Ideme správnym smerom

streda, 16. máj 2018 09:14 | Autor: TASR

Miroslav Šatan
Miroslav Šatan | zdroj: TASR

Kodaň 15. mája (TASR) - Miroslav Šatan nie je sklamaný z vystúpenia slovenskej reprezentácie na majstrovstvách sveta 2018 v Dánsku.

Podľa generálneho manažéra je miesto tesne za bránami štvrťfinále reálnym odrazom súčasného stavu hokeja v krajine. Verí, že procesy premeny mužstva a herného štýlu sú dobre nastavená a v najbližšom období by sa mohlo skončiť dlhé čakanie na prienik medzi najlepšiu osmičku.

Slováci sa do nej dostali naposledy v roku 2013, stačilo im na to desať bodov. Tento raz obsadili v kodanskej A-skupine piate miesto, keď nazbierali dokopy 11 bodov. To je však najviac od roku 2012 a teda druhý najlepší bodový výsledok od zavedenia nového hracieho systému. Oproti vlaňajšiemu ročníku aj výrazný posun vpred, keďže v Kolíne nad Rýnom skončili so ziskom len štyroch bodov až na 14. mieste a museli sa strachovať o vypadnutie.

"Na štvrťfinále nám chýbali nejaké dva body. Vzhľadom na trebárs minulý rok sa však dá konštatovať, že to bodové zlepšenie je výrazné. Mám indície aj z iných mužstiev, že sa naša hra trochu zmenila a myslím si, že sa to na turnaji aj ukázalo, takže nie som sklamaný," povedal po záverečnej výhre 7:4 nad Bieloruskom.

Od štvrtých Švajčiarov delil Slovensko len jediný bod, no keďže s nimi prehrali vzájomný zápas, potrebovali by na postup dva. Práve o tie prišli v úvodnom stretnutí s Českom gólom desať sekúnd pred koncom.

"Keď ste 10 sekúnd od troch bodov, tak sa vám jeden máli, ale v tretej tretine hrali Česi lepšie a mali niekoľko šancí, aby gól dali. Samozrejme, že nás to mrzí, tie dva body by sa nám dnes hodili a mohli sme ešte na turnaji pokračovať. Na druhej strane, myslím si, že vzhľadom na naše podmienky, renking a všetko ostatné sme presne tam, na čo mužstvo má. Možno chýbal kúsok šťastia, nedostať ten gól s Čechmi a hrali by sme play off. Ale realita sa ukázala," zhodnotil výkon na šampionáte.

Už bývalého rekordéra v počte štartov v národnom drese potešili výkony viacerých hráčov. Vyzdvihol tých najskúsenejších i talentovaných mladíkov. "Veľmi dobre hrali Nagy a Sekera, prekvapil ma Čiliak, držal mužstvo nad vodou a taktiež mladí chalani Fehérváry, Jaroš, Grman. Splnili a možno aj prekonali očakávania. Počítali sme, že popradská lajna bude naša štvrtá a povedal by som, že nakoniec bola výkonmi druhá."

Šatan zasadol na post generálneho manažéra vlani v lete s cieľom zaviesť do slovenského hokeja moderné prvky, ktoré praktizujú svetové veľmoci. Povolal si na pomoc bývalých spoluhráčov i kanadského odborníka Craiga Ramsayho a spolu vytvorili nový systém práce s hráčmi. To sa podľa jeho slov podarilo a smer je nastavený správne: "Chceli sme zastabilizovať situáciu a zmeniť nejaké veci smerom k štýlu, ktorý hrajú všetci. Myslím si, že sa to podarilo a je to vidno. Veľa hráčov hralo v reprezentácii inak ako v klube a boli schopní ten systém aplikovať. Stále je na čom pracovať, ale myslím si, že to celé ide správnym smerom."

Veľkú zásluhu na tom má podľa Šatana práve hlavný tréner. "Priniesol moderné prvky, zjednodušil hru a prístup, akým vedie tréningy a mítingy. Hráči mali možnosť vidieť, ako funguje tréner z NHL. Myslím si, že už počas roka sme videli, že chalani chceli prísť do reprezentácie a chceli hrať. Skúsenosť byť pod taktovkou Craiga Ramsayho im takisto smerom do budúcnosti pomôže. Výkyvy, ktoré sme mali na MS, sú súčasťou procesu, akým sa mužstvo učí hrať novým spôsobom. Verím, že chalani si odnesú z turnaja skúsenosti, že im to pomôže aj v klubových kariérach a v budúcnosti to zase vrátia reprezentácii," uviedol.

Generálny manažér podpísal zmluvu na jeden rok s následnou opciou. Na otázku, či bude spolupráca Šatan - Ramsay pokračovať aj ďalej, odpovedal: "To sa dozvieme v blízkej dobe. Tréner má zmluvu na dva roky a ja mám opciu."