Main Content

Postupová matematika: Slovensko má všetko vo vlastných rukách!

pondelok, 14. máj 2018 09:44 | Autor: Martin Gregor

Postupová matematika MS 2018
Postupová matematika MS 2018 | zdroj: TASR

Aj vďaka tomu, že Slováci ukradli po bode Švédsku a Česku, sú aj pred dvomi poslednými zápasmi A-skupiny MS v hre o postup do štvrťfinále. Nebude to jednoduché, no po včerajšku máme všetko vo vlastných rukách.

Scenárov slovenského postupu do štvrťfinále je niekoľko, no nebudeme ich analyzovať všetky. Najreálnejší je totiž cez Švajčiarsko, ktoré má na konte 9 bodov, no už 6 odohraných zápasov, teda o zápas viac, než má Slovensko.

Švajčiari teda môžu získať maximálne 12 bodov, ktoré pravdepodobne aj získajú, pretože v poslednom zápase hrajú s Francúzskom.

Slováci majú bodov 8 a na to, aby predbehli Švajčiarsko a skončili na postupovej štvrtej priečke potrebujú získať na 100% istotu postupu 5 bodov (8+5=13).Ak by sme mali bodov len 12, Švajčiari by skončili pred nami, pretože vyhrali náš vzájomný zápas.

Jednoducho povedané Slovensko potrebuje vybojovať 5 bodov v zápasoch s Ruskom a Bieloruskom. Musíme teda vyhrať raz aspoň po predĺžení a raz v riadnej hracej dobe.

Ak by sa nám to nepodarilo, museli by sme veriť, že Francúzi ukradnú Švajčiarom body. Ak by ich porazili (stačí aj po predĺžení), nám stačí, aby sme porazili Bielorusko v riadnej hracej dobe. Ak by Francúzi získali so Švajčiarmi bod, my by sme museli uhrať v posledných 2 zápasoch aspoň 4 body.

Ostatné možnosti

Slovensko by mohlo postúpiť do štvrťfinále aj na úkor Česka či Ruska. Oba tieto scenáre by sa však mohli naplniť len za predpokladu, že vyhráme s Ruskom. Tým sa však vraciame naspäť k najreálnejšej možnosti a teda prejsť do štvrťfinále na úkor Švajčiarska.