Main Content

Možné nasadenie slovenských klubov v Európskej lige: Slovan to už vie!

utorok, 8. máj 2018 12:23 | Autor: Filip Chudý

Slovan & Európska liga
Slovan & Európska liga | zdroj: TASR

Pozreli sme sa na to, ako je to s nasadením našich klubov v prvých dvoch predkolách pohárovej súťaže číslo dva.

Boj o Európsku ligu vo Fortuna lige síce ešte pokračuje, ale už sa začína črtať to, ako na tom naše kluby sú. Teda s výnimkou ŠK Slovan Bratislava, lebo ten už má istú pohárovú miestenku vďaka triumfu v Slovnaft Cupe. Belasí už navyše vedia, že začnú v 1. predkole Európskej ligy, kde budú nasadení. Žreb sa uskutoční 19. júna. Prvé zápasy sú na pláne 12. júla, odvety o týždeň neskôr.

Slovan má vďaka svojmu koeficientu 5,000 veľkú šancu na to, že aj v 2. predkole Európskej ligy bude nasadený. Pripravila by ho o to len veľká zhoda nepriaznivých výsledkov v iných krajinách. Vyhol by sa tak v tejto fáze klubom ako FC Burnley (Anglicko), AZ Alkmaar (Holandsko), či zatiaľ neznámym zástupcom zo Španielska, Nemecka, Francúzska, Talianska, Ruska atď.

Aj zvyšní dvaja naši zástupcovia začnú v 1. predkole Európskej ligy, no ich nasadenie je otázne. Blízko k pohárovej Európe je DAC 1904 Dunajská Streda (koeficient 2,425), no už teraz je isté, že by tento klub bol hneď na úvod nenasadený. Čiže by mu hrozili súperi ako Partizan Belehrad (Srbsko), FK Molde (Nórsko), Anorthosis Famagusta (Cyprus), CSKA Sofia (Bulharsko) atď.

Ak by sme chceli ďalší nasadený klub v úvodnom predkole Európskej ligy, musel by sa cez prípadnú baráž kvalifikovať AS Trenčín (5,000), resp. priamo alebo cez baráž MŠK Žilina (3,500). Žilinčania by ale v ďalšom predkole boli určite nenasadení.

Všetky ostatné kluby, ktoré ešte majú vďaka možnej baráži nejakú šancu na postup do Európskej ligy, čiže MFK Ružomberok, FC Nitra, MFK Zemplín MichalovceFK Železiarne Podbrezová, majú totožný národný koeficient 2,425. To znamená, že ako Dunajská Streda by boli medzi nenasadenými.