Main Content

Trnava bude v Lige majstrov nenasadená: Pozrite si zoznam jej možných súperov

utorok, 8. máj 2018 12:23 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava a Liga majstrov
Spartak Trnava a Liga majstrov | zdroj: TASR

Futbalisti Trnavy sa kvalifikovali do Ligy majstrov. Už teraz je jasné, na koho môžu naraziť. Čaká ich tiež jedna veľká novinka.

FC Spartak Trnava si po spečatení titulu pomaly môže začať pozerať súperov v predkole Ligy majstrov. Po reorganizácii európskych súťaží začne už v prvom predkole milionárskej súťaže. Kvalitou a obsadením ide ale vlastne o bývalé druhé predkolo. Žreb sa uskutoční 19. júna. Prvé zápasy sú na pláne 10.-11. júla, odvety o týždeň neskôr.

Nevýhodou nového systému je to, že ak chce Trnava postúpiť do skupinovej fázy Ligy majstrov, bude musieť vyradiť až štyroch súperov, po starom stačilo slovenským klubom prekonať „len“ tri prekážky. Výhodou je to, že aj keby vypadla na prvom súperovi, automaticky sa presúva do nasledujúceho predkola Európskej ligy, ktoré bude určené len pre kluby z Ligy majstrov. Ide o „majstrovskú“ vetvu predkôl Európskej ligy, v ktorej budú hrať medzi sebou o miesta v skupinovej fáze pohárovej súťaže číslo dva iba kluby vyradené z Ligy majstrov. S klubmi, ktoré sa kvalifikovali z národných súťaží do Európskej ligy, sa v predkolách nemôžu stretnúť. V minulosti museli naši majstri prejsť cez prvú prekážku, aby získali takúto pohárovú „ochranu“ v podobe prechodu do Európskej ligy.

Trnavčania majú koeficient len 3,500, čiže už teraz vedia, že v 1. predkole Ligy majstrov budú nenasadení. Zopakuje sa tak situácia z minulého roka, keď vtedajší slovenský majster zo Žiliny bol tiež na úvod pohárovej cesty nenasadený. Vtedy nášmu majstrovi vyžrebovali FC Kodaň, teraz to bude podobná spoločnosť možných súperov.

Možní súperi Spartaka Trnava v 1. predkole Ligy majstrov

Ludogorec Razgrad (Bulharsko), Celtic Glasgow (Škótsko), FK Astana (Kazachstan), Karabach Agdam (Azerbajdžan), Sheriff Tiraspoľ (Moldavsko), Malmö FF (Švédsko), Crvena zvezda Belehrad (Srbsko), Rosenborg Trondheim (Nórsko), HJK Helsinki (Fínsko), The New Saints (Wales).

Plus do zoznamu pribudnú majstri Cypru (APOEL Nikózia alebo Apollon Limassol), Dánska (Bröndby Kodaň alebo FC Midtjylland) a Izraela (takmer naisto Hapoel Beer Ševa).

Obsadenie zvyšných troch nasadených miest bude záležať na vývoji líg v Poľsku, Slovinsku, Maďarsku a Albánsku. Na to čakajú aj Zrinjski Mostar (majster Bosny a Hercegoviny) a Škendija Tetovo (majster Macedónska), keďže ešte nevedia, do ktorej polovice sa koeficientom zaradia.