Main Content

Guľa končí v Žiline! Mieri na lavičku slovenskej reprezentácie do 21 rokov

pondelok, 7. máj 2018 12:17 | Autor: TASR

Adrián Guľa
Adrián Guľa | zdroj: TASR

Bratislava 7. mája (TASR) - Doterajší kouč MŠK Žilina Adrián Guľa bude novým trénerom slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) ho angažoval na dokončenie tohto kvalifikačného cyklu ME a celý nasledujúci. V tomto cykle začal na lavičke Čech Pavel Hapal, ktorý zamieril do Sparty Praha, po marcovom asociačnom termíne ho nasledoval aj asistent Oto Brunegraf.

Guľa doviedol v minulej sezóne Žilinu k majstrovskému titulu a o jeho služby bol záujem aj v zahraničí, spomínala sa predovšetkým Legia Varšava. "Ponuka ma zaujala natoľko, že som sa rozhodol korektne rozviazať zmluvu so špičkovým klubom MŠK Žilina. Urobím maximum, aby som pomohol slovenskému futbalu. Možností bolo viac, ale rozhodol som sa pracovať na Slovensku. Verím, že to bolo správne rozhodnutie," povedal 42-ročný Guľa na pondelňajšej tlačovej konferencii, na ktorej ho oficiálne predstavili v novej funkcii.

Sezónu dokončí v klube, Žilina figuruje vo Fortuna lige dve kolá pred koncom nadstavbovej skupiny o titul na štvrtej priečke tri body za bratislavským Slovanom. V nedeľu zvíťazila v Trenčíne 2:1, hráči už pred zápasom poznali trénerove rozhodnutie: "Som rád, že som ich informoval dopredu. Najpodstatnejšia spätná väzba bola na ihrisku, neprestali hrať tímovo. Chceme vo zvyšku ročníka urobiť pre Žilinu maximum a dotiahnuť ju do Európskej ligy."

Od novej sezóny povedie MŠK Jaroslav Kentoš, Guľa si chce zo svojho žilinského realizačného tímu priviesť asistenta Mariána Zimena, ďalšie zásahy nateraz nechystá. Kouč brankárov dvadsaťjednotky je Miroslav König, ako kondičný tréner pôsobí Peter Boďo: "Verím, že Marián Zimen bude toho súčasťou. Uvidíme, ako sa do toho bude vstupovať v budúcnosti, ako si sadneme. Naša úloha je pomáhať hráčom, k tomu má slúžiť aj realizačný tím, ktorý bude zatiaľ bez veľkých zmien," pokračoval Guľa. Tím SR 21 preberie tri zápasy pred koncom kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019.

Mladým Slovákom patrí v tabuľke 2. skupiny druhé miesto za suverénnym Španielskom. Z tabuľky druhých tímov poputujú do baráže štyri najlepšie mužstvá z deviatich skupín. Zostávajúce duely sú na programe na jeseň, 11. septembra na Islande, 12. októbra doma proti Estónsku a 16. októbra v Severnom Írsku. Ešte predtým sa 6. septembra uskutoční domáce prípravné stretnutie s talianskymi rovesníkmi. Na vyplnenie dlhej prestávky sa plánuje zraz reprezentácie do 20 rokov, jej členovia budú základom pre novú dvadsaťjednotku: "Uvažujeme o zraze SR 20 na prípravu s Moldavskom. Prijal som ambíciu hráčov, urobíme všetko, aby sme sa dostali do baráže. V nej bude jednoznačným cieľom postúpiť. Kvalifikácia je rozohraná, snáď do nej naskočím podobným spôsobom, ako sa to podarilo Otovi Brunegrafovi."

Hapal koučoval tím SR 21 od roku 2015 a doviedol ho k piatemu miestu na záverečnom turnaji ME 2017. Začiatkom marca tohto roka kývol na ponuku Sparty, na dva zápasy proti albánskym rovesníkom sa postu hlavného trénera ujal Brunegraf, ktorý však krátko nato tiež odišiel do pražského klubu. Vedenie SFZ odvtedy hľadalo vhodného kandidáta. "Trvalo nám to trocha dlhšie, ale z objektívnych dôvodov, keďže Adrián Guľa je ešte zmluvne viazaný. Absolvovali sme rokovania s majiteľom MŠK Žilina pánom Antošíkom, ktorý nám vyšiel v ústrety. Chceli sme trénera s kvalitami, čo splnia najvyššie kritériá," povedal prezident SFZ Ján Kováčik.

"Hľadali sme kouča, ktorý prinesie kredit, úspech a motiváciu. Všetci sme sa zhodli, že Adrián Guľa je najlepšia voľba. Chcem sa poďakovať majiteľovi MŠK Žilina, že pochopil situáciu a vnímal to aj v širšom zábere. Guľa má skúsenosti s prácou s mladými hráčmi, viacerí z nich sú aj súčasní členovia SR 21. Dúfame, že nám to prinesie úspech do budúcnosti," dodal viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník.

prehľad trénerov SR 21:

Milan Lešický (1993 – 1997)

Jozef Barmoš (1997 – 1998

Dušan Radolský (1998 – 2000)

Stanislav Griga (2000 – 2001)

Mikuláš Komanický (2002 – 2003)

Ladislav Jurkemik (2004)

Jozef Bubenko (2004 – 2005)

Ladislav Petráš (2006)

Jozef Barmoš (2007 – 2009)

Boris Kitka (2009 – 2010)

Ľubomír Nosický (2010 – 2011)

Ivan Galád (2011 – 2014)

Pavel Hapal /ČR/ (2015 – 2018)

Oto Brunegraf (2018)

Adrián Guľa (2018 -)