Main Content

Gratulácia zaslúženým šampiónom, takto sa rozbíja liga!

nedeľa, 6. máj 2018 15:30 | Autor: Filip Chudý

Spartak Trnava
Spartak Trnava | zdroj: TASR

Majstri, majstri, majstri... 45-ročné čakanie sa skončilo v tom najlepšom čase. Prečo bola Trnava najlepšia a nedala konkurencii šancu?

Komentár Filipa Chudého

Trnavská 45-ročná trauma bez titulu, ktorá bola stupňovaná od Rimavskej Soboty po poslednú ligovú zastávku, sa skončila. Navyše to prišlo v sezóne, v ktorej to snáď nikto nečakal, veď tréner Nestor El Maestro pred sezónou ako prvý povedal, aby v malom Ríme na titul zabudli. Lenže spolu so svojím tímom odviedli tak kvalitnú prácu, že inak ako titulom to skončiť nemohlo.

„Rozbili sme ligu,“ povedal trnavský tréner, pričom má absolútnu pravdu. Spartak totiž rozbil zabehnuté ligové stereotypy, ktoré hovorili, že liga sa má hrať na krásu. Nie, liga sa hrá na body! Trnava má desaťbodový náskok, čo je hranica jednej výkonnostnej triedy.

Mnohí hovoria, že čo je toto za majstra, vraj nemá kvalitu a podobné keci. Ak by Trnava nemala kvalitu, nemohla by suverénne vyhrať najkvalitnejší ročník našej ligy za ostatných minimálne päť rokov. Nemohla by nestratiť ani bod s mužstvami z druhej polovice tabuľky, čo je pomaly svetový unikát. A nemohla by mať ani jasnú koncepciu hry, vďaka čomu mala navrch vo väčšine zápasov.

Je síce pravda, že sa nezameriavala na držanie lopty a bezmyšlienkové prihrávanie si ďaleko od súperovej brány, čo na Slovensku veľa ľudí úsmevne považuje za jedinú cestu k úspechu, lenže Trnava mala iné zbrane na to, aby zápasy kontrolovala. Ona nedržala loptu, ona držala priestor, čo súperom robilo obrovské problémy. Ale nebolo to len o tom, Trnavčania totiž často vyťahovali aj vysoké napádanie, v osobných súbojoch a pri odoberaní lopty boli dominantní, hráči sa dobre dopĺňali, ťahali za jeden koniec povrazu a psychicky boli silní. Atletico Madrid na slovenský spôsob, ak by sme hľadali ideálne prirovnanie.

Nehovoriac o tom, že výbornú prácu odviedol nielen realizačný tím, ale aj vedenie klubu a ľudia zodpovední za prestupy. Trnava neurobila jedinú prestupovú chybu. Ktorý iný fortunaligový klub si to môže povedať? Jednoduchá odpoveď – žiaden! A to ani nepotrebovali vynaložiť na transfery státisíce, či rovno milióny eur. Stačilo si len vybrať charakterných hráčov, ktorí vedia hrať futbal.

Dôležité na ceste za titulom bolo aj to, že Trnava zvládla všetky kľúčové zápasy. Keď musela zabrať, zabrala. Posledný duel s Dunajskou Stredou je toho dôkazom. Kým domáci boli výborne pripravení, hostia totálne psychicky vybuchli. Penalta bola jasná, vylúčenie Huka a Kalmára tiež, pričom predčasne pod sprchy mal ísť aj Bayo za úder do tváre súpera. V tomto prípade sa žiada dodatočný trest. Len za čo bol vylúčený Čanturišvili, to nikto nevie. To skôr mal dostať červenú Kadlec, hoci to viac bolo na oranžovú so žltším nádychom.

V konečnom súčte je to ale už jedno, FC Spartak Trnava je absolútne zaslúženým majstrom. Pre slovenský futbal je výborné, že majstrovská trofej ide do najfutbalovejšieho mesta v našej krajine. Ak ste zažili, či videli len zlomok majstrovských osláv, ďalšie vysvetľovanie nepotrebujete. Gratulácia zaslúženým šampiónom!