Main Content

Moto oblečenie – čo vám netreba a čo musíte mať

streda, 2. máj 2018 10:00 | Autor: Sport7.sk

Ilustračný obrázok
Ilustračný obrázok | zdroj: inSPORTline

Každému z nás je jasné, že motorka má svoje bezpečnostné riziká. Vychádzajúc zo štatistík, jazda na motorke je 33 krát rizikovejšia ako jazda autom.

Podľa motorkárskeho príslovia existujú dva typy moto jazdcov: Tí čo haváriu prežili a tí, ktorí žiaľ nie. Nechceme vás týmto článkom vyľakať, chceme vám dokázať, že so správnym moto oblečením a vybavením si môžete užívať jazdenie oveľa bezpečnejšie. Je tiež schopné udržať vás v suchu keď zaprší, v pohodlí keď je horúco, v teple keď je chladno a chrániť vás v prípade kolízie či dokonca nehody. Aké kúsky by mali patriť k základnej výbave každého motorkára?

RUKAVICE

Hneď po prilbe sú rukavice najdôležitejším bezpečnostným prvkom. Prečo? My ľudia sa inštinktívne snažíme zabrániť pádu a ruky sú väčšinou prvou časťou tela, ktorá sa pri páde dotkne zeme. Ruky sú ale zároveň extrémne krehké a pre naše fungovanie nevyhnutne potrebné. Dokonca aj pri nízkej rýchlosti na parkovisku si ich môžete ľahko zraniť ak nenosíte rukavice. Tak ako aj v prípade ostatného vybavenia, mali by ste používať predovšetkým produkty určené pre moto jazdcov. Koža a textilné materiály, z ktorých je motorkárske oblečenie a doplnky vyrobené a spôsob šitia, sú úplne odlišné od bežných materiálov a odevov.

Moto rukavice ochránia vaše ruky pred nárazmi aj odreninami. Počas nehody musia ostať na vašich rukách, na čo slúži nastaviteľný popruh okolo zápästia. Rukavice by vám mali zápästia pevne, stabilne a bezpečne obopínať. Väčšina rukavíc má polykarbonátové protektory chrbta a kĺbov ruky na tlmenie nárazu pri dopade. Ochrana dlane je takisto dôležitá, pretože práve dlane dopadnú na zem ako prvé a pohltia väčšinu energie dopadu. Bez rukavíc budete mať studené ruky už po krátkej jazde aj pri relatívne teplom počasí. Kvalitné rukavice chránia ruky pred vetrom, vodou aj chladom.

BUNDY, NOHAVICE A KOMBINÉZY

Odreniny, zlámané kosti a poškodenia vnútorných orgánov naštvú každého. Kvalitné moto oblečenie a doplnky vás ochránia nielen pred poškodením kože. Pevnejšie materiály a hrubšia koža sú schopné ochrániť vás pri pádoch vo vysokých rýchlostiach. Myslite na to pri obzeraní cien búnd, nohavíc a kombinéz. Kúpite síce aj lacné moto oblečenie, ktoré vás ochráni lepšie ako nič, ale väčšinou iba raz. Kvalitnejšie a drahšie moto kombinézy alebo sady búnd s nohavicami vám poskytnú oveľa viac priamej ochrany a vydržia vám veľmi dlho.

Z textilných materiálov hľadajte také, ktoré majú zvýšenú pevnosť. V prípade kožených vecí si všímajte kvalitu, spracovanie, šitie a hrúbku kože. Kvalitné kožené veci od renomovaných výrobcov vám vydržia pokojne aj celý život. Papierovo tenkú kožu zničíte pri prvom páde. Podobne je to s vodeodolnými membránami – neznačkové nevydržia ani jemný letný dážd, značkové vás ochránia pred akoukoľvek nepriazňou počasia. Všímajte si aj utesnenie spojov a okolia zipsov. Moto oblečenie vám musí správne sedieť, nikdy si nekupujte o číslo väčšie s cieľom používať ho ako dodatočnú vrstvu. Funkčný priestor je už zarátaný vo veľkosti. Ochranné pancierovanie by malo pokrývať čo najviac zraniteľných partií tela – ochráni vaše lakte, predlaktia, ramená, chrbát, hrudník, bedrá, kostrč...

OBUV

Povedzme, že vážite 84 kg a vaša motorka váži 300 kg, potrebujete udržať minimálne 384 kg na jednej nohe na nerovných, rozbitých, klzkých povrchoch zakaždým, keď zastavíte. To zvládne jedine kvalitná moto obuv. Vyberte si takú obuv, ktorá bude dostatočne robustná, bude vám dobre sedieť, spevní vám členok a bude mať pevnú a vystuženú podrážku.

Ak s jazdením na motorke začínate, alebo si chcete konečne kúpiť poriadne moto oblečenie, neexistuje žiadna jednoznačná odpoveď čo presne a od akého výrobcu si kúpiť. Bohatú ponuku moto oblečenia a doplnkov nájdete na inSPORTline, kde si vyberiete to, čo bude štýlu vášho jazdenia najviac vyhovovať.