Main Content

SZĽH odmeňoval kluby za prácu s mládežou. Rozdelil milión eur

štvrtok, 19. apríl 2018 19:15 | Autor: TASR

Martin Kohút
Martin Kohút | zdroj: TASR

Bratislava 19. apríla (TASR) - Od novej sezóny rozbehol Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) projekt, ktorý odmeňuje kluby za výchovu hráčov a ich následné zaradenie do "seniorského" hokeja.

Reagoval tak na prípady, keď sa mladé talenty v tínedžerskom veku rozhodli odísť do zahraničia a ich domovské kluby za desaťročie práce nezískali z ich odchodu ani cent.

Po skončení základných častí vo všetkých svetových súťažiach má zväz vyčíslené, ktoré kluby a za akých hráčov získajú nárok na finančnú podporu. Tá musí byť použitá výhradne na podporu mládežníckeho hokeja. Z celkovej výšky dotácie milión eur získalo na podporu nárok 36 hokejových klubov. Z nich najviac - vyše 137-tisíc eur - tím HC Košice. "Celý systém nazývame motivačným, aby kluby dávali odchovancom čo najviac šancí pôsobiť v seniorských súťažiach," uviedla pre hockeyslovakia.sk Diana Kosová, riaditeľka Odboru projektov a rozvoja SZĽH.

Nový systém podpory mládežníckeho hokeja rozlišuje pri výške príspevku aj kvalitu súťaže, v ktorej sa hokejista predstaví. Týka sa hráčov do 26 rokov. Najlukratívnejšie je ohodnotené účinkovanie v zámorských súťažiach NHL a AHL, a to sumou 25.000 eur. "V AHL musí hráč nastúpiť minimálne na tretinu duelov základnej časti, v NHL stačí odohrať jedno stretnutie. Nárok na túto sumu majú aj tie kluby, hráči ktorých boli na začiatku danej sezóny draftovaní do NHL," vysvetlila Kosová.