Main Content

Majster sveta Richard Lintner: Je zrejmé, že sme potenciál zo Švédska nevyužili optimálne

pondelok, 16. apríl 2018 10:46 | Autor: Jakub Vaverka

Richard Lintner o MS 2002
Richard Lintner o MS 2002 | zdroj: TASR

Richard Lintner, v súčasnosti šéf Tipsport ligy, patrí medzi zlatých slovenských hokejistov z MS 2002 vo Švédsku. Tento úspech ani po takmer šestnástich rokoch na Slovensku nezapadol prachom.

Ako si spomínate na majstrovstvá sveta v roku 2002?

Na majstrovstvá sveta spomínam v súvislosti s najlepším obdobím, ktoré sme ako mužstvo v tých rokoch spoločne zažili.

S akým cieľom slovenská reprezentácia vtedy cestovala do Švédska?

Na majstrovstvá sveta 2002 sme išli po zbabranej Olympiáde v Salt Lake City, takže sme nemali veľké oči. Základným cieľom bol postup zo skupiny do najlepšej osmičky a následne sa pokúsiť zabojovať o semifinále.

Kedy ste začali veriť, že by ste mohli dokráčať k titulu majstra sveta?

Kľúčový zápas bol štvrťfinálový proti silnej Kanade. Pamätám si, že sme verili, že vyhráme, to sa nám aj splnilo.

Čo bolo podľa vás kľúčovým momentom celých majstrovstiev?

Mali sme v mužstve veľa individuálne kvalitných hokejistov , kvalitné trénerské trio a ako partia sme smolu veľmi dobre vychádzali.

Jedná sa o najväčší hokejový úspech v histórii Slovenska. Pociťujete jeho dopad aj po takmer šestnástich rokoch?

Áno, ľudia si na to sem – tam spomenú, i keď my už o tom tak často nerozprávame. Dôvodom je fakt, že hokej sa veľmi zmenil a čo platilo vtedy, dnes už nie je možné použiť.

Zaspalo Slovensko následne na vavrínoch? 

Je zrejmé, že sme nevyužili vtedajší potenciál v optimálne miere. Ale keď sa darí, tak je prirodzené veci nemeniť a skôr sa snažiť opakovať to, čo funguje. V princípe to funguje vždy tak, že motivácia k zvýšenej aktivite prichádza skôr po neúspechu, alebo počas menej úspešného obdobia. To je bohužiaľ normálne.

Dala sa zlatá medaila pretaviť v praxi do reálnejších výsledkov?

Reprezentácia robila v tom období kvalitné výsledky dlhodobejšie. Čo sa ale zanedbalo bol potenciál budovania kvalitnejšej infraštruktúry. To je v súčasnosti oveľa náročnejšie, ako by bolo pred pätnástimi rokmi.

Myslíte si, že je podobný úspech niekedy v budúcnosti reálne zopakovať?

Myslím, že áno. Hokej robia stále viac a viac ľudia s aktuálnymi skúsenosťami zo súčasného hokeja. Nie je prečo si to nemyslieť.

Čo pre vás znamená byť majstrom sveta?

Je to príjemné ako fakt, ale najväčšiu hodnotu majú zážitky, ktoré sme ako tím absolvovali na ceste k tomuto úspechu.

Aké atribúty by mal podľa vás spĺňať svetový šampión?

V prvom rade musí byt súťaživý, pracovitý a trpezlivý. Ak má niekto tieto povahové črty, je odsúdený na úspech v akomkoľvek obore.

Ako by ste opísali cestu na vrchol v konkrétnom športe?

Súvisí s napĺňaním priebežných cieľov pomocou daností, ktoré som už spomenul. Na konci dňa je ale rozhodujúce, ako sa konkrétny tím alebo jedinec zachová, keď sa nedarí. To je rozhodujúce u šampiónov. Keď sa darí, tak každý je macher, vtedy je práca jednoduchá a môže ju robiť hocikto.

V čom vidíte najväčší rozdiel byť majstrom sveta v jednotlivých športových odvetviach?

V princípe je to to isté , byť najlepší je motivácia, ktorá všetkých ženie za cieľom rovnako a keď sa to niekomu podarí aj naplniť tak v tom v rámci rôznych športov rozdiel nevidím.

Ako ste sa vyrovnávali so slávou či tlakom, ktoré prišli po triumfe vo Švédsku?

Nijako , bolo to príjemné ale v USA, kde som vtedy hrával to veľmi podstatné nebolo. V každom prípade doma to bolo niečo, čo sa dá spojiť len s pozitívnymi zážitkami. Ľudia boli a sú na nás veľmi milí.

Zvýšila sa rapídne vaša popularita, množili sa ponuky klubov či sponzorov?

Marketingová hodnota samozrejme stúpla a myslím, že to väčšina z nás aj nejakým spôsobom využila alebo využíva.

Dá sa povedať, že vám zlato z MS zmenilo život?

Asi mi ho ovplyvnilo, ale moja kariéra aj život sa vyvíjali ďalej. Nijak dramaticky by som to nevidel.

Cítil iste ako svetoví šampióni určitú úlohu voči spoločnosti?

Samozrejme, ale na to nemusí byt človek majster sveta. Každý z nás má zodpovednosť za to, akým spôsobom ovplyvňuje svoje okolie. Ak je známejší, tak je ten záber len väčší a o to viac by mal byt každý v tomto smere zodpovedný.

Ako sa momentálne snažíte posunúť slovenský hokej na vyššiu úroveň?

Ako riaditeľ Tipsport Ligy som zodpovedný za najvyššiu hokejovú súťaž a za jej smerovanie a jej obchodnú činnosť. Môj diel zodpovednosti v rámci slovenského hokeja spočíva v tom, aby slovenské profesionálne kluby mali čo najlepšie prostredie na svoju činnosť. Ak budú ekonomicky a športovo rásť, tak moja práca bude aj naďalej mat zmysel a výsledky.

Aké sú podľa vás najväčšie problémy súčasného slovenského športu a hokeja?

Nie je prečo hovoriť o najväčších problémoch keď sa bavíme o športe ktorý je najpopulárnejší, najsledovanejší , získava do svojich radov stále viac mládeže a na profesionálnej úrovni stále efektívnejšie obchoduje svoj produkt. Ak hovoríme o probléme, tak je to v kontexte toho, aby sa ľudom v hokeji viac darilo potenciál, ktorý majú vo svojich rukách, využívať. V tomto ohľade sme stále ďaleko od optima.

Čo by ste odporučil mladým športovcom, ktorí by to chceli dosiahnuť na vrchol?

Aby boli súťaživí, pracovití a trpezliví.

 

Medailón

Richard Lintner je bývalý slovenský hokejista , ktorý sa narodil 15.novembra 1977 v meste Trenčín. Lintner bol súčasťou tímu slovenských majstrov sveta z roku 2002, dlhé roky pôsobil v Spojených štátoch amerických. Dnes je šéfom najvyššej súťaže na Slovensku, Tipsport ligy. Počas niekoľkých svetových šampionátov bol taktiež spolukomentátorom vo verejnoprávnej televízii.