Main Content

Skvelý výsledok Schmiedlovej: V Bogote získala tretí titul na okruhu WTA

pondelok, 16. apríl 2018 08:34 | Autor: TASR

Anna Karolína Schmiedlová
Anna Karolína Schmiedlová | zdroj: TASR

Bogota 15. apríla (TASR) - Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa stala víťazkou antukového turnaja WTA v kolumbijskej Bogote.

Vo finále dvojhry si poradila s piatou nasadenou Španielkou Larou Arruabarrenovou za 80 minút hladko 6:2, 6:4 a získala tretí titul na WTA Tour. V roku 2015 triumfovala v Katoviciach i v Bukurešti a v Riu de Janeiru postúpila až do finále.

Schmiedlová sa vďaka zisku trofeje v Bogote vráti do prvej svetovej stovky a v pondelňajšom vydaní rebríčka by mala figurovať na 84. mieste. Zverenka trénera Milana Martinca si z Kolumbie odnáša prémiu 43.000 USD pred zdanením a 280 bodov. Z Južnej Ameriky sa presunie do bieloruského Minska, kde Slovenky 21.-22. odohrajú baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

Bývalá svetová dvadsaťšestka v úvode zápasu s Arruabarrenovou dvakrát stratila podanie. Vždy však bleskovo kontrovala rebrejkom, od stavu 1:2 získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jasne jej korisťou. Schmiedlová mala navrch vo výmenách, z bekhendu tlačila súperku do defenzívy a pripravovala si dobre pozície na zakončenie výmen. Na začiatku druhého dejstva Schmiedlová prišla o servis, potom však získala päť gemov v rade a zápas už dotiahla do úspešného konca, hoci Arruabarrenová ešte znížila na 4:5.

Schmiedlová dosiahla v Bogote najväčší úspech na okruhu WTA od júla 2015, keď získala trofej v Bukurešti. V 1. kole vyradila v troch setoch Američanku Irinu Falconiovú , čím prerušila čiernu sériu a po poldruharočnej prestávke uspela v zápase hlavnej súťaže na turnaji WTA. V 2. kole si poradila s mexickou kvalifikantkou Renatou Zarazuaovou, vo štvrťfinále jej skrečovala domáca Emiliana Arangová a v semifinále vyradila siedmu nasadenú Rumunku Anu Bogdanovú.

Schmiedlová počas slávnostného ceremoniálu neskrývala emócie. "Ďakujem najmä môjmu trénerovi Milanovi Martincovi, ktorý má dlhé roky podporuje. Bol so mnou aj v ťažkých chvíľach, keď sa mi nedarilo a keď som sa tenisovo trápila. Zo zisku trofeje mám obrovskú radosť. Pred začiatkom turnaja som si nedávala vysoké ciele. Chcela som konečne prejsť cez 1. kolo, čo sa mi podarilo v hlavnej súťaži prvýkrát od októbra 2016. Teraz tu stojím ako šampiónka, je to niečo fantastické. Prežila som v Bogote nádherný týždeň. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu i tým, ktorí mi držali doma palce, aj keď som mala krízu. Veľká vďaka patrí aj organizátorom turnaja," uviedla Slovenka vo svojom ptíhovore.

V rozhovore pre TASR na margo finálového zápasu uviedla. "Nebola som taká nervózna ako počas semifinálového súboja s Bogdanovou. Začala som odvážnejšie a hoci som v úvode stratila podanie, od stavu 2:2 som bola na kurte lepšia hráčka. Na konci na mňa trochu doľahla nervozita, chcela som to rýchlo dohrať, našťastie som to zvládla. Tento titul si cením ešte viac ako trofeje z Katovíc a Bukurešti, lebo som ho získala po dlhom čase. Dlho som bola na kurte nešťastná a neverila som si. Na nejaké oslavy titulu z Bogoty nebude čas, pretože ma teraz čakajú fedcupové povinnosti. Už sa teším na baby, do Minska by som mala odletieť v stredu. Verím, že zvládnem prechod z antuky na hard, ktorý nebýva jednoduchý."

dvojhra - finále:

Anna Karolína SCHMIEDLOVÁ (SR) - Lara Arruabarrenová (5-Šp.) 6:2, 6:4