Main Content

Prezident Juventusu Agnelli chce, aby Collina skončil na poste šéfa rozhodcov UEFA

štvrtok, 12. apríl 2018 16:11 | Autor: TASR

Pierluigi Collina (v strede hore)
Pierluigi Collina (v strede hore) | zdroj: TASR

Turín 12. apríla (TASR) - Prezident Juventusu Turín Andrea Agnelli vyzval vo štvrtok na odchod Taliana Pierluigiho Collinu z postu šéfa rozhodcov Európskej futbalovej únie (UEFA). Podľa Agnelliho sa Collina snaží svoju národnosť až príliš kompenzovať v neprospech talianskych klubov.

Turínčania sa spamätávajú zo stredajšej odvety štvrťfinále Ligy majstrov 2017/2018 na štadióne Realu Madrid, kde pokutový kop v nadstavenom čase rozhodol o postupe domácich. Odpískal ho anglický arbiter Michael Oliver.

"Obsadenie takejto dôležitej pozície by sa malo meniť každé tri alebo každých päť rokov. Predišlo by sa tým problémom súvisiacim s národnosťou," citovala Agnelliho agentúra AP. Prezident Asociácie európskej klubov (ECA) sa dožaduje aj zavedenia asistenta videorozhodcu (VAR) v Lige majstrov: "Disponujeme technológiou, vďaka ktorej môžeme predísť takýmto omylom. UEFA nie je proti VAR, musí však ešte vyriešiť technické komplikácie. Pokiaľ spočívajú aj v zaúčaní rozhodcov zo všetkých národných zväzov, treba to spraviť pomimo rýchlokurzom."

Agnelli zmenil po zápase v Madride rétoriku v porovnaní s vyjadreniami na marcovom kongrese ECA v Ríme, kde súhlasil s časovým rámcom UEFA a očakával, že VAR sa v Lige majstrov objaví od sezóny 2019/2020. Bývalý arbiter Collina pracuje v riadiacej organizácii európskeho futbalu od roku 2010 a vedie aj rozhodcovský program Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) na majstrovstvách sveta v Rusku, kde bude technológia debutovať.

Juventusu sa nepozdávala ani prítomnosť kapitána Realu Sergia Ramosa v blízkosti postrannej čiary napriek dištancu. "Rozhodca nič nepochopil. Má 33 rokov, ja som v tom veku prišiel na čelo Juventusu. Je kvalitný, ale toto stretnutie mu nevyšlo," dodal Agnelli, ktorý bol pri záverečnom hvizde tiež pri postrannej čiare.