Main Content

Účasť na MS potvrdili viaceré hviezdy z NHL: Posily hlási Kanada, USA, Česi, Švédi aj Slováci

streda, 11. apríl 2018 09:13 | Autor: Martin Gregor

Posily z NHL na MS - prvé lastovičky
Posily z NHL na MS - prvé lastovičky | zdroj: TASR

Po konci základnej časti NHL začínajú realizačné tímy reprezentácií, ktoré sa pripravujú na blížiace sa majstrovstvá sveta v hokeji v Dánsku, postupne oznamovať mená posíl z NHL.

Určite ste už počuli o tom, že Slovensko by v Dánsku mala reprezentovať minimálne trojica Tomáš Jurčo (Chicago Blackhawks), Andrej Sekera (Edmonton Oilers) a ChristianJaroš (Ottawa Senators/AHL). Naopak v tíme určite neuvidíme Mariána Gáboríka, Mareka Hrivíka, Richarda Pánika a Jaroslava Haláka, ktorí sa z rôznych dôvodov ospravedlnili.

Isté je, že na šampionáte uvidíme najväčšiu súčasnú hviezdu svetového hokeja Connora McDavida, ktorý v posledných dvoch sezónach vyhral kanadské bodovanie NHL. Generačný supertalent Edmontonu Oilers včera oznámil, že posilní Kanadu. Predpokladá sa, že by mal byť aj jej kapitánom. McDavid hral na MS zatiaľ raz, keď v roku 2016 nazbieral v 10 zápasoch 9 bodov.

Ďalšou superstar turnaja bude Patrick Kane, ktorý vyhral kanadské bodovanie NHL v sezóne 2015/2016. Nižší no mimoriadne šikovný americký útočník si na MS zahrá po dlhých 10 rokoch. V roku 2008 odohral 7 zápasov s bilanciu 10 bodov.

Prvé posily z NHL hlásia už aj Švédi – ich tím sa rozrastie od Adama Larssona z Edmontonu, Mikaela Backlunda z Calgary a Mika Zibanejada z New Yorku Rangers, obrancu Arizony Olivera Ekman-Larssona a útočníka Montrealu Jacoba de la Rosea, pričom na rozhodnutie čakajú v prípade Johana Larssona, Robina Lehnera (obaja Buffalo), Gustava Nyquista (Detroit), Patrika Berglunda, Alexandra Steena (obaja St. Louis), Alexandra Edlera, Jacoba Markströma (obaja Vancouver), Mattiasa Janmarka (Dallas), Jespera Fasta a Henrika Lundqvista (obaja NY Rangers). Vedenie švédskej reprezentácie sa ešte nevzdalo nádeje, že do Dánska príde aj hviezdny obranca Ottawy Erik Karlsson.

Česi zatiaľ majú isté dve mená – Filipa Chlapíka z Ottawy a Filipa Chytila z New Yorku Rangers. Ide o mladých hráčov, ktorí počas sezóny pendlovali medzi farmou a prvým tímom a tréner Čechov Jandáč im dopredu negarantuje miesto na svetovom šampionáte.

Domáce Dánsko sa môže tešiť na výraznú posilu v podobe Fransa Nielsena z Detroitu, ktorý v tejto sezóne nazbieral 33 bodov. 33-ročný útočník si naposledy zahral na MS pred 6 rokmi.

Ide len o prvé lastovičky. Očakáva sa, že účasť na turnaji potvrdia desiatky hráčov z NHL, ktorí si budú chcieť predĺžiť sezónu účasťou na svetovom šampionáte. Isté je, že príchod Connora McDavida a Patricka Kanea už teraz pridáva turnaju vysoký cveng.