Main Content

Mimo elitu: Aká je situácia v ostatných kvalitných európskych ligách?

utorok, 10. apríl 2018 11:09 | Autor: Timotej Gašper

Martin Škrtel
Martin Škrtel | zdroj: © TASR

Klubová sezóna pomaly ale isto vrcholí nielen v piatich najsledovanejších európskych ligách. Zaujímavé boje o titul či európske poháre sa odohrávajú aj Rusku, Turecku, Portugalsku či Holandsku, pričom o titul bojuje aj Martin Škrtel s jeho tureckým Fenerbahce Istanbul. 

Rusko – Premier League

líder tabuľky: Lokomotiv Moskva

najlepší strelec: Quincy Promes (Spartak Moskva) – 13 gólov

V Rusku sa futbal sa posledné roky posunul na kvalitnejšiu úroveň a o popredné ligové priečky sa začali biť aj iné kluby ako CSKA Moskva či Zenit. Práve petrohradský celok sa v aktuálnom ročníku prekvapivo nezapája do boja o titul, keďže aktuálne bojuje na 5. mieste aspoň o to, aby sa dostal do Ligy majstrov. Na prvých troch miestach sú postupne Lokomotiv, Spartak a CSKA Moskva, pričom Spartak stráca na mestského rivala len dva body a aktívne sa snaží o obhajobu ligového triumfu z poslednej sezóny.

Turecko- Super Lig

líder tabuľky: Basaksehir Istanbul

najlepší strelec: Bafetimbi Gomis (Galatasaray Istanbul) – 26 gólov

V tureckej lige sa očakáva azda najtesnejší a najnapínavejší záver sezóny v histórií. Prvé štyri priečky v lige okupujú kluby z Istanbulu, ktoré delí len 5 bodov. Za nečakaným lídrom z Basaksehiru je Galatasaray, Besiktas a Fenerbahce, kde bojuje aj náš Martin Škrteľ. Slováci v Trabzonspore (Ďurica, Hubočan, Kucka, Bero) sú na piatom mieste už 9 bodov za miestenkami do Európskej ligy, no určite to v závere sezóny nevzdajú.

Portugalsko – Primeira Liga

líder tabuľky: Benfica Lisabon

najlepší strelec: Jonas (Benfica) – 33 gólov

Na západe Pyrenejského polostrova je to už dlhé roky len o jednom. Tituly a miestenky do Európskych pohárov si z 99% striedajú len Porto a lisabonskí giganti Benfica a Sporting. V tejto sezóne im na chrbát dýcha aj Braga, no rozdiel medzi  štvrtou Bragou a piatym Rio Ave je priepastných 23 bodov. Benfica Lisabon kráča už za piatym titulom v rade, no súper z Porta je len jeden bod pozadu, čo sa môže zmeniť prakticky v každom z nasledujúcich ligových zápasov.

V tejto sezóne portugalskej najvyššej súťaže treba extra vyzdvihnúť Benficu, ktorá v ostatných 29 zápasoch len raz prehrala a jej klenot, 34-ročný brazílsky útočník Jonas, dal už 33 ligových gólov.

Holandsko – Eredivisie

líder tabuľky: PSV Eindhoven

najlepší strelec: Fran Sol (Willem II) – 16 gólov

Holandskú najvyššiu súťaž čakajú štyri posledné tohto-sezónne kolá, no zdá sa, že poradie na najvyšších miestach sa už pravdepodobne nezmení. Eindhoven vedie ligu so sedembodovým náskokom, za ním je Ajax Amsterdam, ktorý má pred tretím Alkmaarom náskok už 8 bodov a o rovnako menej má štvrtý Feyenoord Rotterdam. Prekvapením sezóne je bez debát španielsky útočník Fran Sol, ktorý vedie tabuľku strelcov, no jeho Willem II Tilburg bojuje na 14.mieste o zotrvanie medzi holandskou elitou.