Main Content

Rozpustiť súčasnú 21-ku? Kruté, ale zrejme správne riešenie

nedeľa, 1. apríl 2018 19:20 | Autor: Filip Chudý

Slovenská reprezentácia do 21 rokov
Slovenská reprezentácia do 21 rokov | zdroj: TASR

Slovenská reprezentácia do 21 rokov zvládla dve marcové albánske prekážky, lenže jej postupové šance sú aj tak minimálne. Preto sa ponúka rázne rozhodnutie!

Komentár Filipa Chudého

Súčasná slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov si vďaka dvom výhram nad Albánskom predĺžila kvalifikačný život až do jesene, no zároveň výrazne sťažila situáciu pre Slovenský futbalový zväz. Ten totiž musí rozhodnúť o budúcnosti svojho druhého najdôležitejšieho tímu, pričom to rozhodovanie bude veľmi ťažké.

Zlý vstup tejto 21-ky do kvalifikácie ME 2019 spôsobil, že jej postupové šance sú minimálne. Zisk šiestich bodov proti Albáncom na tomto konštatovaní nič nezmenil. Už bývalý tréner Pavel Hapal si koncom minulého roka správne spočítal, že zachrániť kvalifikáciu môže iba päť výhier, no aj to stačiť nemusí...

Ak sa pozrieme do histórie tohto modelu kvalifikácie, iba raz sa stalo, že na barážové miesto stačilo v tabuľke druhých 15 bodov. Bolo to v kvalifikácii ME 2013, keď tých 15 bodov malo práve Slovensko. No zároveň sme mali vtedy aj dobré skóre +10, keďže rovnaký počet bodov mali ďalšie tri reprezentácie. Pamätníci si určite spomenú, že vtedy našich futbalistov zachránila výhra 6:0 nad Kazachstanom v poslednom kole, pričom nás barážovo vykúpili dva góly v úplnom závere.

V redukovanej tabuľke druhých, keď sa budú škrtať body s posledným v skupine, môže naša súčasná 21-ka získať maximálne spomínaných 15 bodov. Lenže ako veľký problém sa javí skóre. To máme totiž -4, pričom nám na jeho opravu ostávajú už len stretnutia na Islande a v Severnom Írsku. Domáci duel s posledným Estónskom sa do tabuľky druhých rátať nebude.

V praxi to teda znamená, že ak chcú naši mladí reprezentanti postúpiť na ME 2019, musia Islanďanov a Severných Írov na ich pôdach rozdrviť kvôli skóre, v oboch prípadoch aspoň o šesť gólov. Navyše sa ešte musia aj spoliehať na to, že iba druhýkrát v histórii sa stane, že 15 bodov bude stačiť na baráž. Samozrejme, môže nastať pre nás priaznivejšia postupová situácia, že by aj zlé skóre stačilo, ale to je skôr iba zbožné želanie. S menším počtom bodov, v našom prípade 13 (ak by sme remizovali), sa už postupovo kalkulovať nedá.

SFZ aj preto tak ľahko uvoľnil Pavla Hapala do Sparty Praha, kvalifikácia je totiž už od jesene minulého roka prakticky stratená, čo zväzoví funkcionári správne tušia. Elegantne sa tak pre nich táto situácia sama vyriešila. Ak by sme boli v reálnej postupovej hre, vyzeralo by to inak. Takto vyplnil marcový dvojzápas Oto Brunegraf, no už začali poletovať mená kandidátov na uvoľnenú stoličku, pričom bez vetra sa lístok nepohne...

Lenže mladí Slováci podali dva najlepšie výkony v kvalifikácii, čím získali morálne právo si ju dohrať, lebo (teoretická) šanca ešte je... Ak by čo i len raz v marci remizovali, potom by bolo ideálnym riešením to, že 21-ka ročníka 1996 by sa rozpustila a vytvorila by sa úplne nová s hráčmi narodenými maximálne v roku 1998. Tí by pod novým trénerom dohrali túto kvalifikáciu, čím by získali náskok oproti súperom pred svojou nosnou kvalifikáciou ME 2021.

Na zväze sú teraz v ťažkej situácii, lebo dobre vedia, že budúcu 21-ku už musia začať tvoriť, lenže platiť dva výbery, z ktorého jeden môže už v septembri „dohrať“, by bolo neefektívne. Funkcionári SFZ sú tu ale na to, aby rozlúskli aj ťažké prípady, pričom toto je jeden z nich.

A rada od nás? Iba futbalový zázrak môže pomôcť k tomu, že súčasná 21-ka postúpi na ME, preto sa treba pozrieť už do budúcnosti a vytvoriť úplne novú 21-ku. Čím skôr, tým lepšie. Začať treba trénerom, pričom môže zostať aj tej dočasný, no a potom si zvoliť, ktoré ročníky budú najbližšie pozvané.