Main Content

Box: Joshua má ďalší opasok, po výroku rozhodcov ho vzal Parkerovi

nedeľa, 1. apríl 2018 07:44 | Autor: TASR

Anthony Joshua a Joseph Parker
Anthony Joshua a Joseph Parker | zdroj: TASR

Cardiff 1. apríla (TASR) - Britský profesionálny boxer Anthony Joshua vlastní už aj opasok verzie WBO v superťažkej hmotnostnej kategórii.

V noci na nedeľu ho po jednomyseľnom výroku rozhodcov dva razy 118:110 a 119:109 vzal Novozélanďanovi Josephovi Parkerovi a pridal ho k titulom organizácií IBF, WBA (Super) a menšej IBO. Opäť sa priblížil k vytúženej pozícii nesporného šampióna, ku ktorej mu chýba ešte pocta WBC.

Veľký unifikačný súboj sa konal na vypredanom Principality Stadium v Cardiffe pred 80.000 divákmi. Joshua s Parkerom predviedli technicky skvelé predstavenie, na pästiarov najťažšej váhy sa prezentovali aj nezvyčajnou rýchlosťou a obratnosťou. Domáci boxer využíval päťcentimetrovú výškovú prevahu a o desať centimetrov dlhšie rozpätie horných končatín a Novozélanďan sa nevedel dostať na dostrel. Tvrdú zadnú trafil až v piatom kole, šieste sa začalo otvorenou bitkou, ktorá však bola podľa talianskeho ringového arbitra Giuseppeho Quartaroneho za hranicami pravidiel. Parker ešte dvakrát pribrzdil favorita tvrdým zdvihákom, no vyčkávaciu taktiku nezmenil ani v majstrovských kolách 10, 11 a 12. Joshua systematicky bodoval, a hoci jeho súper preukázal veľkú odolnosť, ofenzívne nevymyslel nič, čo by dalo bodujúcim rozhodcom Steveovi Grayovi (V. Brit.), Ianovi Scottovi (N. Zél.) a Steveovi Wiesfeldovi (USA) možnosť na opačný alebo aspoň tesnejší verdikt.

"Moja stratégia spočívala v prednej ruke, ktorá je jedna z najdôležitejších zbraní. Koncentroval som sa celých dvanásť kôl, očakával som, že to bude náročnejšie. Joseph Parker je svetový šampión, ale vyhlásil, že to bude vojna, kým ja som predpovedal boxerskú partiu. Dodržal som slovo a kontroloval som ju prednou rukou. Nesmieme zabudnúť na to najpodstatnejšie, že som unifikovaný majster sveta v superťažkej váhe," povedal Brit pre Sky Sports.

Dvadsaťšesťročný Parker si vyslúžil rešpekt a potvrdil, že titul mu patril zaslúžene: "Zdolal ma lepší šampión, získal som však cenné skúsenosti a ďakujem všetkým za podporu. Budem poctivo trénovať a vrátim sa silnejší. Nemám výčitky, ak by sme boxovali znova, vyslal by som viac úderov. Rád by som mal ďalšiu šancu, teraz sa vrátime k tréningu. Toto už nezmeníme, musíme sa pozerať dopredu a verím, že sa opäť môžem stať majstrom sveta. Som mladý, zdravý a silný, nepoložil som sa za tucet kôl."

Parker utrpel v 25. profizápase prvú prehru. Joshua po prvý raz v profesionálnej kariére neukončil súboj pred časovým limitom, až 21. víťazstvo dosiahol po výroku rozhodcov. Vo veku 28 rokov drží tri zo štyroch (WBA, WBC, IBF, WBO) najprestížnejších titulov v superťažkej hmotnostnej kategórii, v nedávnej minulosti sa to podarilo iba Ukrajincovi Vladimirovi Kličkovi a krajanovi Tysonovi Furymu. Zostávajúci opasok patrí Američanovi Deontayovi Wilderovi, duel o nesporného vládcu sa črtá na obzore možno už koncom tohto roka. Ďalší konkurent pribudne, pokiaľ sa zrealizuje návrat Tysona Furyho.