Main Content

Zisk trofeje je síce pekný, ale rok futbalový rok 2018 musí byť o niečom inom

nedeľa, 25. marec 2018 20:24 | Autor: Filip Chudý

Slovensko vyhralo Kráľovský pohár
Slovensko vyhralo Kráľovský pohár | zdroj: TASR

Kozákovci úspešne vstúpili do nového reprezentačného roka, ale na jeho konci bude dôležitejšie niečo iné, ako povinný triumf v Thajsku.

Komentár Filipa Chudého

Slovenská futbalová reprezentácia úspešne zvládla vstup do roka 2018, lenže tu treba dodať, že hlavne výsledkovo. Naše celkové vystúpenie v Bangkoku totiž až tak tešiť nemôže, predsa len, čelili sme súperom, proti ktorým musíme vyhrávať pravidelne. Navyše presvedčivejšie, ako sme to urobili my. Spojené arabské emiráty sú vo svetovom rebríčku za nami o 50 miest nižšie, Thajsko dokonca o 100, lenže na trávniku taký rozdiel nebol. Boli sme síce o ten gól v oboch stretnutiach lepší, no proti kvalitnejším súperom by sme s takýmito výkonmi nemali šancu uspieť.

Môžeme sa síce vyhovárať na časový posun, iné podnebie, trávnik a na ostatné podobné veci, ale vyhovárajú sa iba slabí, pričom naša reprezentácia dlhodobo ukazuje svoju kvalitu. Preto sa na to tak aj musíme pozerať. My nie sme trpaslík, my sme tím, čo kvalitou patrí na svetový šampionát. Chýbame tam z iných dôvodov, ktoré už hádam netreba pripomínať. Preto čo i len jedna prehra na Kráľovskom pohári, ba i remíza, by boli pre nás hanbou. Víťazstvo na turnaji je len splnenou povinnosťou, nič viac! Aj keď príjemnou, lebo trofej je vždy pekné získať.

Rok 2018 mal byť rozlúčkou s jednou generáciou hráčov, lenže namiesto „ruských“ povinností sme sa dostali do fázy, že treba začať aj myslieť na budúcnosť, pričom lepší čas na skúšanie nových hráčov nebude. Veď nová kvalifikácia začne až v budúcom roku. Okrem Ligy národov nás čakajú ešte aj kvalitné prípravné zápasy, ktoré treba využiť.

Dôležitejšie ako víťazstvo na turnaji v Thajsku bolo to, že Ján Kozák skúsil aj ďalšie alternatívy v zostave. Tá je síce kvalitná, ale neklamme si, že by sme dokázali nahradiť každý výpadok. A tých bude vzhľadom na vek opôr len pribúdať.

Problémy máme na krajoch obrany. Na pravej strane taký, že Pekaríka máme len jedného a navyše nemladne. Na opačnej strane zas dlhé roky nevieme nájsť klasického ľaváka, pričom Hubočan má možno už najlepšie roky na kraji obrany za sebou. Preto je dobré, že šancu dostali Sekulič s Mazáňom. Prečo zatiaľ nemáme ďalšie alternatívy, to je na inú debatu.

V Thajsku sa tiež potvrdilo, čo znamenajú pre reprezentáciu Hamšík s Weissom. Ich náhradníci síce v náznakoch potešili, ale je viac ako otázne, či by to dokázali aj proti kvalitnejším súperom. Mak a Duda proste musia hrávať v kluboch pravidelne celé stretnutia, inak budú aj v národnom drese mať aj hluché fázy. Krídelníci z našej ligy naznačili potenciál, ale tiež treba dodať, že ani v našej lige nedostanú toľko voľného priestoru, čo dostali v Thajsku, preto ich treba vyskúšať aj proti kvalitnejším súperom a až potom robiť súdy nad ich reprezentačnou budúcnosťou.

Samostatnou kapitolou je už dlhé roky pozícia hrotového útočníka. Nezaškodilo by, ak by realizačný tím reprezentácie začal trochu experimentovať a dal šancu aj niekomu novému. Lebo len nečinne čakať, že niekto neokukaný zrazu vyskočí s reprezentačnou fazónou, je skôr len zbožné želanie, ktoré už niekoľko rokov nevychádza. Je síce pravdou, že žiaden nový útočník si reprezentačnú pozvánku aktuálne nezaslúži, no ak Nemec a Ďuriš nebudú naraz hrávať, resp. budú mimo, čo potom? A radšej experimentovať v príprave...

Preto treba v tomto roku vyskúšať čo najviac adeptov a tiež alternatív v zostave, s čím už reprezentační tréneri začali, no musia v tom nebojácne pokračovať aj proti kvalitnejším súperom. Na našich boľavých postoch by mal dostať šancu každý trochu schopný hráč, veľa ich aj tak nie je. Na tých lepšie obsadených pre zmenu vyskúšať všetky možné hráčske kombinácie, aby sme napr. nemali do budúcnosti len „ŠŠ“ stred obrany, resp. v strede poľa nekalkulovali iba s Lobotkom. Lebo ak si to v tomto roku nevyskúšame, v budúcnosti by nás to mohlo trpkým spôsobom dobehnúť.

Vyhrať turnaj v Thajsku je síce pekné, ale väčšiu radosť nám urobí na konci tohto roka to, ak budeme vedieť, že máme výrazne väčší počet hráčov, na ktorých budeme môcť postaviť reprezentačnú budúcnosť. To bude víťazstvo!