Main Content

Banská Bystrica vyhrala prvý zápas série s Košicami až po nájazdoch

nedeľa, 18. marec 2018 08:23 | Autor: TASR

Hokejisti Banskej Bystrice
Hokejisti Banskej Bystrice | zdroj: TASR

Banská Bystrica 17. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica vyhrali v prvom zápase štvrťfinále play off nad HC Košice po samostatných nájazdoch 3:2 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0.

HC ’05 iClinic Banská Bystrica – HC Košice 3:2 pp a sn (0:1, 0:1, 2:0 – 0:0, 1:0)

Góly: 43. Skalický (Hohmann, Pretnar), 60. Pretnar (T. Surový, Skalický), Faille, rozhodujúci nájazd - 17. Pacan (L. Nagy, Miklík), 25. T. Klíma (Kafka). Rozhodovali: Baluška, P. Stano – M. Orolin, Gavalier, vylúčení: 9:9, navyše: Delisle - Šoltés obaja 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2743 divákov

/na zápasy 1:0/

Banská Bystrica: Lukáš – Kubka, Ďatelinka, Pretnar, Mihálik, Delisle, Gélinas, J. Brejčák - Lamper, T. Surový, Bortňák - Hohmann, Hrnka, Bartánus - Skalický, Faille, Asselin - Kabáč, Češík, Bortňák

Košice: Habal – Čížek, Šedivý, Kessel, Dudáš, Koch, Pulli, Michalčin – Miklík, Pacan, L. Nagy– Spilar, Suja, Hovorka – Kafka, T, Klíma, Šoltés – Hričina, Š. Petráš, Vrábeľ

Bystričania nastúpili netradične v červených dresoch, Košice v modrých a prvá tretina priniesla okrem hokejových okamihov i niekoľko šarvátok. V úvode najprv nepretlačil puk za Habala zblízka domáci Faille. Na opačnej strane tvrdo pálil z pravej strany Kafka a z dorážky neuspel Klíma, ktorý putoval do bránky miesto puku. V trinástej minúte hrali hostia presilovku a po strele Šedivého a možnom teči Pacana zvonila žŕdka. V oslabení mali šancu Bystričania pri úniku Skalického, mierne tiesnený však nepokoril gólmana 'oceliarov'. Prišiel trest, keď Nagy pekne obkorčuľoval bránku a puk cez bránkovisko putoval k voľnému Pacanovi, no a ten ho iba zasunul - 0:1. Na konci tohto dejstva zaujala ešte koncovka bystrického útočníka Asselina z medzikružia, mieril tesne vedľa a na druhej strane prienik Kessela pri ktorom musel zasiahnuť Lukáš.

Keďže rozhodcovia si v prvej tretine so šarvátkami poradili i desaťminútovými trestami, v strednom dejstve sa už viac hral hokej. Dominovali však košickí hokejisti. V 25. minúte si Tomáš Klíma narazil puk v strednom pásme s Kafkom, korčuľoval po ľavej strane a parádne vypálil – 0:2. Domáci potom nevyužili vyše minútovú presilovku piatich proti trom, vystrelili iba raz, no Faille z kruhu poslal puk priamo na Habala. Pri vyrovnanom počte síl na ľade mali viac pozícii na koncovku hostia, L. Nagy, Miklík a ani Šedivý na Lukáša nevyzreli. Bystričania mohli znížiť iba v samom závere druhej tretiny po buly a strele Gélinasa, ale brankár Košic si stihol pokryť dieru medzi betónmi.

Po prestávke sa úradujúci majster dostal do zápasu využitou presilovkou. Parádnu prihrávku Hohmanna z pravej strany využil z ľavého kruhu strelou do odkrytej bránky Skalický – 1:2. Domáci mali šance i v oslabení, nevyužili najprv prečíslenie dvoch na jedného v podaní Bartánusa s Faillem a dobrú možnosť mal z medzikružia voľný Surový, Habal bol proti. Ten sa poriadne zapotil aj pri ďalšej presilovke 'baranov', najmä koncovky Bartánusa zaváňali gólom. Zaujímavú možnosť mal opäť v oslabení voľný Lamper, no ani on skóre nemenil. Pribudlo však nervozity, zase sa rozmohli šarvátky, z čoho mohli ťažiť hokejisti spod Urpína, nevyužili tentoraz presilovku štyroch proti trom. V závere mal dve obrovské možnosti Suja na zvýšenie vedenia, Lukáš parádne zasahoval, následne opustil bránku, jeho spoluhráči hrali v šestici vabank a zachránila ich najprv žŕdka po strele Pacana. Išlo o kľúčový moment, pretože 25 sekúnd pred koncom sa ujala strela Pretnara od modrej a vysoký puk putoval za Habala – 2:2.

V desaťminútovom predĺžení v štyroch proti štyrom sa naskytla Košiciam presilovka, no nevyužili ju. Na oboch stranách chýbali vyložené šance, sľubné možnosti nevyužili Hrnka na domácej a Šoltés so Šedivým na hosťujúcej strane. Aj preto dospel duel do samostatných nájazdoch, v ktorých rozhodol o víťazstve Banskej Bystrice Faille.