Main Content

Nádej na lepšie zajtrajšky pre hokejový Slovan

utorok, 13. marec 2018 09:50 | Autor: Jakub Vaverka

HC Slovan Bratislava
HC Slovan Bratislava | zdroj: TASR

Komentár Jakuba Vaverku

Nádej. Tak by sa jedným slovom dal vyjadriť odkaz, ktorý plynul z nedávnej tlačovej konferencii generálneho manažéra Slovana Bratislava Patrika Zimana. Jediný slovenský klub v Kontinenálnej hokejovej lige zakončil ročník 2017/2018, ktorý bola zo športového hľadiska pre klub najhorší od odchodu zo slovenskej Extraligy.

Problémom naďalej ostali finančné záležitosti a nejasné smerovanie klubu. Ziman chlapsky priznal chyby, aj to, že káder bol budovaný na poslednú chvíľu, čo sa v rozhodujúcich momentoch odzrkadlilo. Vedenie Slovana ale vidí situáciu jednoznačne, urobí všetko preto, aby v lukratívnej spoločnosti európskych klubov ostalo naďalej.

Nie je to nereálne. Nová sezóna KHL začne za necelý polrok a to je dostatok času na to, aby klub vyrovnal všetky dlhy z minulého ročníka a pripravil sa ako finančne, tak aj organizačne. Generálny manažér naznačil, že ak Bratislavčania budú pokračovať v KHL, bude to vyzerať úplne inak.

Bodaj by. Počas zápasov na štadióne Ondreja Nepelu hokejová Európa vidí, že Slovensko má úroveň. Kultúrny štadión a žičlivé prostredie vedia vytvoriť veľkú šou. Marek Viedenský to v rozhovore pre náš portál vystihol úplne trefne. Keby sa Slovan nepasoval s finančnými problémami, chcel by zaň hrať prakticky každý hokejista, pretože mesto, štadión a starostlivosť o hráčov od fyzioterapeutov a kustódov, je zrejme najlepšia v celej lige.

Problémom ale je, že budúcnosť Slovana Bratislava v KHL nie je len v rukách zástupcov klubu. Vedenie ligy totiž pred nasledujúcim ročníkom bude ligu zužovať, čo znamená, že si v nej zahrá menší počet klubov, konkrétne o tri. Po komplikáciách v minulých sezónach visí Damoklov meč aj nad slovenským celkom, pričom vzhľadom na aktuálnu situáciu v krajine zrejme Slovanu už nepomôže ani politický lobbing ako v minulosti.

Teraz je preto čas pre vedenie najpopulárnejšieho slovenského športového klubu, aby urobilo kroky, ktoré budú znamenať lepšiu budúcnosť pre účinkovanie Slovana v KHL. Aby Belasí opäť hrali posledné husle, to nemá význam, potenciál na veľké veci v slovenskej metropole ale je. Treba dať do toho všetko a o niekoľko mesiacov reálne zhodnotiť, čo bude najlepšie riešenie, nielen pre vedenie, ale aj pre hráčov a fanúšikov. Nastal čas presvedčiť KHL, verejnosť, no aj seba samého, že účasť Slovana v tejto súťaži nie je prežitkom.

Držíme palce páni.