Main Content

Marek Viedenský pre Šport7.sk o Slovane, Olympiáde či MS: Tento rok na šampionát nepôjdem

pondelok, 12. marec 2018 10:36 | Autor: Jakub Vaverka

Marek Viedenský
Marek Viedenský | zdroj: © TASR

Marek Viedenský patrí v posledných rokoch k najlepším slovenským hokejistom pôsobiacim v Európe. S centrom Slovana Bratislava sme sa porozprávali o ročníku 2017/2018, uplynulej Olympiáde v Južnej Kórei, smerovaní slovenského hokeja či o jeho aktuálnom zdravotnom stave. 

Marek, so Slovanom ste nedávno ukončili ročník 2017/2018. Ako túto sezónu hodnotíte?

Sezónu tento rok hodnotím veľmi neúspešne. Bohužiaľ, nedostali sme sa do play-off, čo bolo naším cieľom.

Čo bolo podľa vás najväčšou slabinou bratislavského klubu v skončenom ročníku?

Fakt, že sme nedokázali vyhrávať viac zápasov po sebe. A taktiež to, že sme prehrávali s tímami, ktoré boli v tabuľke pod nami.

Myslíte si, že má Slovan Bratislava miesto v KHL aj v nasledujúcich rokoch?

Dúfam, že áno. Na druhej strane verím, že to bude už bez problémov. Keby to bolo bez komplikácií, chcel by tu hrať každý hráč. Mesto, štadión, realizačný tím a starostlivosť o hráčov, či už od fyzioterapeutov alebo kustodov, sú v Bratislave najlepšie v KHL.

Aký je váš názor na to, že by mal byť Slovan základom slovenskej reprezentácie?

Podľa mňa by to tak mohlo byť. Avšak, stále je to biznis a treba víťazstvá. Tréneri sa boja postaviť mladých, aj keď majú talent, nedostanú príležitosť. Deje sa to napríklad v Jokerite. Aj my máme talenty, ale treba im dať šancu v prvých formáciách, nie vo štvrtej päťke. Ak hrá mladý hráč so staršími, niečo sa naučí, ale musí to byť dlhšie ako jeden zápas. Toho sa kormidelníci boja.

Marek Viedenský
Marek Viedenský | zdroj: TASR

Bolo cítiť v kabíne počas jednotlivých zápasov finančné problémy klubu?

Cez zápas sme profesionáli, takže nie. Nemyslím si, že to malo na naše výkony nejaký veľký vplyv, ale v podvedomí to určite bolo.

Ako by ste ohodnotili ročník z osobného pohľadu? Cestu vám skomplikovali zranenia.

Dobre a zároveň zle. Čo sa týka hodnotenia plus – mínus a úspešnosti na buly, som spokojný. Bodov mohlo byť žiaľ viac. Taktiež som sa nedostal na Olympiádu a možnosť zahrať si play-off mi ušla kvôli zraneniu a pravidlám.

Aký je váš aktuálny zdravotný stav?

V tomto momente som na začiatku detoxu. Snažím sa cvičiť trieslo, nech ho mám do začiatku letnej prípravy v poriadku. Posilňujem aj celé telo, ale momentálne iba kompenzačnými cvikmi.

Sledovali ste zimné olympijské hry v Južnej Kórei?

Áno, sledoval, ale nevstával som kvôli zápasom, nedával som si budík. Samozrejme, chalanom som fandil. Škoda osudného zápasu so Slovincami.

Vaša neúčasť v nominácii Slovenska patrila medzi najväčšie prekvapenia. Ako ste rozhodnutie trénerov vnímali vy?

Bol som sklamaný, ale v istom ohľade som to aj čakal. Nebol som ani na jednom reprezentačnom zraze, aj keď si myslím, že som v KHL nepodával zlé výkony. Tréneri sa rozhodli inak a ja som to akceptoval.

Marek Viedenský
Marek Viedenský | zdroj: TASR

V reprezentácii sa na ZOH neobjavil ani jeden hráč Slovana Bratislava. Ako s odstupom času hodnotíte tento krok?

Je teraz ťažké polemizovať, po vojne je každý generál. Či by sme pomohli? Ktovie, ale je škoda, že z takej ligy ako je KHL tam bol iba jeden hokejista. To ale skôr otázka na trénerov.

Myslíte si, že ste si miesto v národnom drese pod olympijskými kruhmi svojimi výkonmi zaslúžili?

Ako som povedal, nemyslím si, že by som podával horšie výkony, ako niektorí hokejisti vo výbere. Na rozdiel od nich mi ale tréner národného mužstva neveril a práve on je ten, kto skladá mužstvo.

Ako budete reagovať, keď v budúcnosti dostanete pozvánku do reprezentácie?

Reprezentovať je česť a vždy keď budem zdravý, budem rád reprezentovať. Tento rok som sa rozhodol, že sa chcem do poriadku po zdravotnej stránke a užiť si aj rodinu. Na týchto majstrovstvách nemôžeme vypadnúť, takže tréneri môžu vyskúšať mladších hráčov a dať im príležitosť priamo v zápasoch, nielen ich nechať nasať atmosféru na tribúne.

Myslíte si, že smer, ktorý je nastolený v slovenskom hokeji v súčasnosti je správny?

Neviem. Tipsport liga je vyrovnanejšia, ako keď som bol mladší, ale fanúšikov bolo viac. Ľudia chceli kvalitnejší hokej. Ten tam teraz je, ale štadióny stále nie sú zaplnené. Ľudia na zápasy nechodia. Kluby by mohli viac investovať do mladších, ale bez fanúšikov, ktorí budú chodiť na štadión sa to nedá. V hokeji nie je toľko sponzorov ako kedysi. Čo sa týka reprezentácie, uvidí sa. Prišiel nový tréner, nový systém a treba mu dať čas. Verím, že sa situácia zlepší a bude viac takých úspechov napríklad naposledy ťaženie našej reprezentácie do 18 rokov.

Aké sú vaše plány po sezóne na najbližšie obdobie?

Ako som spomínal, snažím sa detoxikovať telo a cvičiť kompenzačné cvičenia. Potom ma čaká vyšetrenie očí, chcem si ich nechať vylepšiť laserom. Niekedy v apríli, keď budem mať voľnejší tréningový týždeň, sa chystám do New Yorku so švagrovcami.