Main Content

OFICIÁLNE: Hapal končí pri slovenskej dvadsaťjednotke. Dostal ponuku, ktorú nemohol odmietnuť

utorok, 6. marec 2018 15:32 | Autor: TASR

Pavel Hapal
Pavel Hapal | zdroj: TASR

Praha 6. marca (TASR) - Pavel Hapal je oficiálne nový tréner českého futbalového klubu Sparta Praha.

Doterajší kouč slovenskej reprezentácie do 21 rokov podpísal so svojím novým zamestnávateľom zmluvu do leta 2020, jeho asistentom bude bývalý český reprezentant Radoslav Kováč. Hapal nahradil v Sparte Taliana Andreu Stramaccioniho, ktorého vedenie klubu odvolalo v pondelok večer.

Hapal bol tréner dvadsaťjednotky od januára 2015, zmluvu predĺžil vo februári minulého roka po tom, ako s ňou postúpil na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2017 tejto vekovej kategórie. Na šampionáte v Poľsku len tesne unikol jeho zverencom postup do semifinále. Zmena pôsobiska sa spečatila v utorok popoludní, od 15.00 h už viedol prvý tréning v Prahe a neskôr naňho čakala úvodná tlačová konferencia v novej funkcii.

"Nebolo to jednoduché rozhodovanie, všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Vedenie Sparty ma kontaktovalo v nedeľu neskoro večer, skutočne som nemal veľa času na rozmýšľanie. Sparta je pojem nielen v Česku, ale nepochybne aj v Európe, a je pre mňa obrovská výzva, trénovať takýto veľkoklub. Tento fakt v mojom rozhodovaní veľmi zavážil. Rád by som sa poďakoval Slovenskému futbalovému zväzu (SFZ), že mi vyšiel v ústrety a uvoľnil ma zo svojich služieb. Ďakujem aj za krásne tri roky, ktoré som pri slovenskej dvadsaťjednotke prežil, myslím si, že boli pre obe strany úspešné. Rozchádzame sa v dobrom a verím, že vzťahy, ktoré som si na Slovensku vybudoval, zostanú dobré aj naďalej," citovala 48-ročného českého kouča oficiálna stránka SFZ.

Server idnes.cz pôvodne informoval, že spoločne s Hapalom príde aj jeho dlhoročný slovenský asistent Oto Brunegraf. Ten však minimálne zatiaľ zostáva pri kormidle dvadsaťjednotky a povedie ju v marcovom dvojzápase kvalifikácie ME 2019 proti Albánsku. Trénerské duo spolupracovalo nepretržite od roku 2007, keď sa stretlo v FC Nitra. Nasledovali spoločné zastávky v FK Mladá Boleslav, MŠK Žilina, poľskom klube Zaglebie Lubin, FK Senica a SR 21. Žilinu priviedli k slovenskému titulu v sezóne 2009/2010 a v nasledujúcom ročníku do skupinovej fázy Ligy majstrov.

Hapal pôsobil na letnej v závere hráčskej kariéry a jeho meno sa v súvislosti so Spartou spomínalo už na jeseň 2016, keď tá riešila obsadenie trénerského postu po Zdeňkovi Ščasnom. Tentoraz predložilo vedenie pražského klubu konkrétnu ponuku trénerovi a jasnú komunikačnú stratégiu čelným funkcionárom SFZ. "Tesne popoludní sme dospeli k rozhodnutiu uvoľniť Pavla Hapala do Sparty. Chcel by som mu zaželať veľa úspechov a poďakovať sa mu za úžasnú prácu, ktorú odviedol pri našej dvadsaťjednotke. Pavel Hapal mal záujem trénovať Spartu, takáto ponuka neprichádza každý deň, možno prichádza raz za život. My sme mu chceli situáciu uľahčiť a, samozrejme, umožniť mu viesť najslávnejší český klub," uviedol prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý potvrdil aj momentálne zotrvanie Brunegrafa.