Main Content

Trnava majstrom a Prešov vypadávajúcim: Alebo bude niečo spravodlivejšie?

pondelok, 5. marec 2018 17:21 | Autor: Filip Chudý

Trnava - Prešov
Trnava - Prešov | zdroj: TASR

Máme za sebou prvé tri jarné kolá, ktoré uzavreli základnú časť našej najvyššej súťaže. Práve aktuálna tabuľka by mala byť tá najspravodlivejšia, lenže ...

Komentár Filipa Chudého

Skončila sa základná časť tohto ročníka Fortuna ligy. V nej sa stretol každý s každým doma aj vonku. Preto by sa dalo povedať, že súčasná tabuľka je tá najspravodlivejšia a najreálnejšie odzrkadľujúca ligovú realitu, aspoň v najvyspelejších súťažiach to tak po koncidvojkolového systému je.  Spravodlivejšie poradie tento ročník už naozaj neponúkne. Ponúkne už iba nadstavbu, ktorá by mala priniesť viac vzrušenia, vyššie návštevy a pod. Aspoň taký je plán ...

Najlepšie karty v rukách drží zaslúžene Trnava, pretože lepšie hrajúce mužstvo v základnej časti nebolo. Trnavčania ako jediní dokázali vyhrať všetky zápasy s klubmi druhej šestky, čo je úctyhodná bilancia. Pretože stretnutia v ktorých musíte vyhrať, bývajú často tie najťažšie. To ukazuje, že trnavská kabína je silná psychicky a má reálnu šancu ukončiť 45-ročné čakanie na titul.

Už iba jedna alternatíva môže Spartak pripraviť o vytúžený titul. A to keď jeden z jeho prenasledovateľov začne vyhrávať zápas za zápasom. Iným spôsobom sa výrazný náskok desať kôl pred koncom zmazať nedá. No je vôbec niekto toho schopný? Popravde, skôr nie ako áno! Reálne na to má totiž iba Slovan, ale ten po ďalších veľkých zmenách v kádri potrebuje čas na doladenie detailov. Lenže potrebný čas nemá, veď za dva mesiace je po lige.

Ak belasí všetky zvyšné zápasy nevyhrajú, pričom už len stačí, aby zaváhali v dvoch či troch, potom sa v Trnave budú môcť usmievať. Na titul by im stačilo vyhrať cca len päť z desiatich zápasov, resp. vybrané stretnutia remizovať, čo je hravo v silách jej súčasného mužstva.

V každom prípade, iba futbalový zázrak oba naše najslávnejšie kluby pripraví o pohárové miestenky. Zvyšné kvarteto skupiny o titul si to teda rozdá o jeden voľný európsky flek, ten štvrtý určí s veľkou pravdepodobnosťou baráž. Ťažko ale odhadovať, kto bude nakoniec v lige tretí, nikto zatiaľ totiž neukazuje, že je jasne lepší/horší oproti priamym konkurentom. O to bude nadstavba zaujímavejšia, každý bod bude rozhodovať.

No najväčší boj bude zrejme aj tak ten na úplnom konci tabuľky. Senica s Prešovom majú rovnaký počet bodov, čiže začínajú akoby od nuly. Podbrezová a spol. sú už zrejme v suchu, teda ak si to nepokazia sami, ale to by sa stať nemalo. No aj tak sa zdá, že Šarišania sú na tom najhoršie, predsa len, Záhoráci urobili v zime pre záchranu výrazne viac. Ale až jar ukáže, kto na tom ako je. No nie je vylúčené, že vypadnú obaja.

Aj z tohto pohľadu bude nadstavba zaujímavá. Verme, že prinesie to, čo si od nej skoro všetci sľubujú. No a nech vyhrá ten najlepší a vypadne najhorší, pričom základná časť jasne naznačila, kto by to mohol (mal) byť. Ale všetko treba potvrdiť v súbojoch so seberovnými, lebo súťaž sa končí až po 32. kole, ak si teda odmyslíme baráže.