Main Content

Deň, keď sa začali písať nové dejiny? Slovanu, Trnave a aj Žiline by to len pomohlo!

pondelok, 26. február 2018 19:02 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Kým Slovan rozdrvil Žilinu, Trnava čakala na víťazný gól až do nadstaveného času, vďaka čomu zvýšila svoj náskok na čele tabuľky. Budú mať tieto výsledky pre slovenský futbal oveľa väčší význam, než sa môže zdať?

Komentár Filipa Chudého

Predposledné kolo základnej časti tohto ročníka Fortuna ligy sa ukázalo byť oveľa dôležitejšie, ako sa predpokladalo. Budúcnosť navyše môže ukázať, že bolo ešte významnejšie, ako si myslíme dnes. A hoci sa viac aktuálne rieši postup do prvej šestky, ten je oproti signálom tohto kola prakticky nepodstatný. Zvlášť, keď sa už zopár dní ukazoval ako vybavený, čo toto kolo len potvrdilo.

Tenisový kanár, ktorý uštedril Slovan Žiline, sa zapísal do histórie ako najhorší výsledok druhého najúspešnejšieho slovenského klubu počas samostatnosti. No tento štatistický údaj nie je až taký dôležitý, aj keď v historických záznamoch slovenskej ligy bude výrazne svietiť, pretože má veľmi ďaleko od všednosti. Oveľa významnejšie je to, že vďaka tomuto debaklu sa zlomilo niekoľko mýtov, ktoré lietali nad našou najvyššou súťažou.

Žilina pod Adriánom Guľom je (bola) v ostatných rokoch ospevovaná, akoby získavala trofej za trofejou a pravidelne postupovala do skupinových fáz európskych pohárov. Že ani jedno nie je pravda, to snáď netreba zdôrazňovať. No aj tak sa brala v určitých kruhoch div že nie za symbol dokonalosti. To do Slovana si za ten istý čas kopol snáď každý. Z časti zaslúžene, z časti len preto, že to bolo „moderné“. No a sobotná konfrontácia najkritizovanejšieho a najospevovanejšieho klubu ostatných rokov dopadla tak, že Žilina môže byť rada, že to bolo len 6:0.

Veľa ľudí hovorí o šokujúcom výsledku, no skôr by sa hodilo povedať, že je to len logické vyústenie situácie. Šok je to iba pre toho, kto nevnímal fakty, ktoré predtým prichádzali.

Slovan proste slová o vytvorení európskeho klubu začal prenášať aj do reality, hoci mu k cieľu ešte veľa chýba. Ale už dlhšie upozorňujeme na to, že do jeho kádra začali prichádzať naozaj kvalitní futbalisti, čo potvrdili na trávniku a nie životopisom. Síce zopár hráčov zo súčasného kádra je prestupovým omylom a zopár sa ešte neukázalo svoj potenciál, ale belasí majú dnes už taký káder, že ak niekto nezahrá dobre, ďalší duel sa nezmestí ani na lavičku.

To pri Žiline už dlho upozorňujeme na chyby a hlavne nedostatky v defenzíve. Najviac to vidieť proti vyspelým súperom, lenže nič sa s tým dlhodobo nerobí. Preto sa nedokáže presadiť v pohárovej Európe, no a tiež preto dostala výprask od ligového súpera, ktorý sa začína približovať európskym skupinovým štandardom. A kým európske zlyhania si ospravedlňovala chýbajúcim šťastím, túto hanbu nemá čím zakryť. Ale ak si to pod Dubňom konečne správne vyhodnotia, nič lepšie sa im nemohlo stať. Len musia pochopiť, že mať iba plán A vo veľkom futbale nestačí

Pochopili to v Trnave, kde kvalitnými súťažami ošľahaný tréner vie zvoliť takú taktiku, ktorá je účinná. Viete, kto na jar najviac ohrozuje bránu súpera? Je to Trnava! Viete, kto na jar prakticky vôbec nedovoľuje súperovi ohroziť vlastnú bránu? Správne, je to Trnava! Preto niet divu, že Trnavčania potichučky zvýšili svoj náskok na 11 bodov, pričom zostáva už len 11 kôl. Mať v tejto fáze súťaže k dobru tri-štyri možné zaváhania, plus ďalšie minimálne dve-tri vďaka ďalším predpokladaným zaváhaniam súperov, to už je majstrovská kombinácia.

Ak by ale Trnava po takej prevahe, akú v sobotu mala, len remizovala s poslednou Senicou, mohlo ju to rozkolísať, lenže po víťaznom góle z nadstaveného času je v majstrovskom sedle ešte viac.

Víkendové kolo bolo aj preto pre slovenský futbal zrejme naozaj veľmi významné, až prelomové. Možno si naň raz spomenieme ako na kolo, keď Trnava odpálila cestu za vytúženým titulom, Slovan opätovne nasýtil trochu vyblednuté belasé farby, no a o Žiline sa prestali šíriť výsledkami nepodložené reči. Všetkým trom najvýznamnejším a najúspešnejším slovenským klubom by to len pomohlo.