Main Content

Liga Majstrov: Pred dnešnými zápasmi CSKA - Inter, FC Barcelóna - Arsenál

utorok, 6. apríl 2010 13:35 | Autor: TASR

V utorňajších stretnutiach štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2009/2010 spozná najprestížnejšia európska klubová pohárová súťaž starého kontinentu prvých dvoch semifinalistov.

V súboji tímov preferujúcich ofenzívny prejav s množstvom akcií na jeden dotyk sa stretnú FC Barcelona a Arsenal Londýn. V ďalšom odvetnom zápase si zmerajú sily prekvapenie súťaže ruský CSKA Moskva s talianskym šampiónom Interom Miláno.



Na Nou Campe ďalšie ofenzívne divadlo FC Barcelona - Arsenal Londýn?


 
Najväčší adept na celkový triumf v európskom pohári číslo 1, španielsky šampión a zároveň obhajca titulu v LM, FC Barcelona nastúpi na Nou Campe proti silnému protivníkovi v podobe londýnskeho Arsenalu. Minulotýždňový prvý duel na Emirates Stadium sa skončil nerozhodne 2:2 napriek tomu, že hosťujúci "blaugranas“ viedli 2:0 a nič nenasvedčovalo tomu, že by si z Britských ostrovov nemali odviezť triumf. Zverenci Arséna Wengera však gólmi striedajúceho Thea Walcotta a kapitána Cesca Fábregasa z pokutového kopu dokázali uhrať prijateľnú remízu.

Katalánsky veľkoklub čaká nesmierne náročný týždeň, keď po štvrťfinálovej odvete v LM nastúpi na Štadióne Santiaga Bernabéua v zrejme rozhodujúcom súboji o španielsky ligový titul proti Realu Madrid. "Biely balet“ je na čele Primera División 2009/2010 s rovnakým bodovým ziskom, ale lepším skóre ako má rival. "Zápas proti Londýnčanom je pre nás zatiaľ najdôležitejším v tejto sezóne. Dokonca dôležitejším ako ten, ktorý nás čaká v sobotu na ihrisku Realu Madrid. Ak v utorok uspejeme, stále budeme mať šancu obhájiť titulu európskeho klubového šampióna,“ nechal sa počuť tréner Barcelony Pep Guardiola, ktorému bude chýbať vykartovaná stopérska dvojica Carles Puyol, Gérard Pique. Okrem nich do hry nezasiahne ani zranený švédsky útočník Zlatan Ibrahimovič. Strelca oboch gólov Barcelony z londýnskeho prvého stretnutia by mohol v ofenzíve nahradiť Bojan Krkič, ktorý v sobotňajšom ligovom dueli proti Bilbau (4:1) zaznamenal dva presné zásahy. V strede obrany zrejme nastúpia Rafael Márquez s Gabrielom Militom. Duel na Nou Campe bude mať znova špecifickú príchuť najmä pre francúzskeho reprezentant Thierryho Henryho, ktorý pôsobil v Arsenale osem rokov a po minulotýždňovom zápase v Londýne ho domáci priaznivci srdečne "vytlieskali“.

"Určite nastúpime s nejakými zmenami v zostave, ale máme kvalitný káder. Verím, že absentujúcich hráčov dokážeme nahradiť adekvátnym spôsobom a náš systém hry zostane nezmenený,“ sebavedome vyhlásil stredopoliar Sergi Busquets. Na opačnej strane nezasiahne do diania kapitán Fábregas, ktorý sa zranil pri exekúcii pokutového kopu v minulotýždňovom prvom vzájomnom súboji a pre zlomeninu ihlice na pravej nohe možno nebude štartovať ani na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike (11. júna - 11. júla). Rovnaké konštatovanie v súvislosti so šampionátom platí aj v prípade francúzskeho stopéra Arsenalu Williama Gallasa. "Nič sa nedá robiť, taký je futbal. Musíme ich nahradiť. Proti najlepšiemu tímu na svete to však vôbec nebudeme mať jednoduché. Možné je všetko a my sa pokúsime prekvapiť postupom do semifinále,“ vyhlásil krídelník Arsenalu Walcott.

CSKA o prvý prienik ruského tímu medzi najlepšie kvarteto proti Interu

V druhej utorňajšej odvete štvrťfinále nastúpi taliansky šampión Inter Miláno na ihrisku ruského CSKA Moskva. Portugalský tréner "nerazzurri“ José Mourinho verí, že jeho zverenci si hravo poradia s podceňovaným súperom. CSKA však má na Inter pripravenú možno kľúčovú zbraň v podobe umelého trávnika.

"Vieme, ako chceme hrať v Moskve. Ani netradičný povrch by nás nemal zastaviť v ceste za naším cieľom, ktorým je postup do semifinále,“ sebavedome konštatoval Mourinho, ktorého zverenci dokázali v osemfinále vyradiť favorizovaný a pre Portugalčana veľmi povedomý anglický klub FC Chelsea. V prvom zápase v Taliansku zvíťazil Inter nad CSKA len 1:0 najmä zásluhou výborného výkonu brankára Moskovčanov Akinfejeva, ktorý zneškodnil niekoľko vyložených šancí súpera. Prekonal ho len kanonier Diego Milito. V prípade postupu "armádneho" klubu pôjde o prvý ruský tím medzi najlepším kvartetom "starého kontinentu“ od založenia Ligy majstrov. K dosahovaniu tohto míľnika však neprispeje dvojica potrestaných stredopoliarov Miloš Krasič, Jevgenij Aldonin. "Žiaľ, vyšlo to tak, že nemôžem pomôcť spoluhráčom v boji o postup. Verím však, že aj bezo mňa to zvládnu. Doma sme veľmi silní. Navyše, umelý trávnik bude naším dvanástym hráčom,“ prognózoval srbský reprezentant Krasič.

Inter sa v ruskej metropole predstaví v plnej sile. Do zápasu sú pripravení zasiahnuť brazílsky stopér Lúcio i jeho krajan Thiago Motta, ktorí v minulotýždňovom dueli chýbali pre disciplinárny trest za žlté karty. Nastúpiť by mohol aj talentovaný 19-ročný útočník Mario Balotelli, ktorý strávil mesiac v B-tíme pre rozpory s koučom Mourinhom. Vo víkendovom ligovom stretnutí proti Bologni (3:0) sa prezentoval jedným presným zásahom a aj jeho zásluhou je Inter stále na čele tabuľky Serie A 2009/2010. Hráči CSKA budú dostatočne odpočinutí, keďže napokon neabsolvovali pôvodne na sobotu naplánovaný ligový duel proti Zenitu Petrohrad. Polícia totiž nedokázala stopercentne zabezpečiť štadión v Lužnikách, čo viedlo k obavám, že sa môžu zopakovať samovražedné bombové útoky, ktoré otriasli ruskou metropolou minulý týždeň a zahynulo pri nich viac ako päťdesiat ľudí. Zápas v Moskve má výkop už o 18.30 h SELČ, v Barcelone začnú hrať o 20.45 h SELČ.

Program utorňajších odvetných zápasov štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2009/2010:

18.30 h SELČ: CSKA Moskva (Rus.) - Inter Miláno (Tal.), rozhoduje: Webb (Angl.), prvý zápas 0:1
20.45 h SELČ: FC Barcelona (Šp.) - Arsenal Londýn (Angl.), rozhoduje: Busacca (Švajč.), prvý zápas 2:2