Main Content

Kužmová posunula Slovenky do baráže o svetovú skupinu

nedeľa, 11. február 2018 22:29 | Autor: TASR

Viktória Kužmová a Anastasia Potapovová
Viktória Kužmová a Anastasia Potapovová | zdroj: TASR

Slovenské tenistky sa rovnako ako vlani prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž vedú v bratislavskom NTC nad Ruskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa zaslúžila Viktória Kužmová, ktorá zdolala Anastasiu Potapovovú 3:6, 6:3, 6:4. Iba 16-ročná ruská debutantka nahradila pôvodne nominovanú Annu Kalinskú.

Slovenky zdolali Rusky v Pohári federácie vôbec prvýkrát, v predchádzajúcich troch vzájomných dueloch ťahali za kratší koniec. Súperky v baráži o elitnú osmičku (21.-22. apríla) spoznajú v utorok 13. februára o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Zverenky kapitána Mateja Liptáka budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami.

V úvode zápasu medzi Kužmovou a Potapovovou si obe hráčky suverénne vyhrávali svoje podania. V "maratónskom" siedmom geme za stavu 3:3 mala Slovenka k dispozícii niekoľko brejkbalov. Nebojácne hrajúca Potapovová ich však odvrátila, V ďalšom geme zobrala Kužmovej servis a prvý set sa stal jej korisťou.

V druhom dejstve Kužmová zlepšila dĺžku úderov a vo výmenách dokázala dostať Potapovovú pod tlak. Za stavu 2:1 nevyužila vedenie 40:0, v šiestom geme však zobrala súperke servis a výhodu brejku pretavila v zisk druhého setu. V rozhodujúcom dejstve za stavu 0:1 čelila Kužmová trom brejkbalom, vo štvrtom geme ďalším dvom. Všetky však odvrátila, v Tildenovom geme aj vďaka viacerým víťazným bekhendom prelomila podanie Potapovovej a zápas už dotiahla do úpešného konca. Za stavu 5:4 premenila po úspešnom smeči hneď prvý mečbal a pripísala si na konto prvé fedcupové víťazstvo v kariére.

 

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

SLOVENSKO - Rusko 3:1

Viktória Kužmová - Natalia Vichľancevová 4:6, 2:6

Magdaléna Rybáriková - Anna Kalinská 5:7, 6:3, 6:4

Jana Čepelová - Vichľancevová 6:4, 6:4

Viktória Kužmová - Anastasia Potapovová 3:6, 6:3, 6:4