Main Content

Zima priniesla milióny eur aj komédiu: Čo prinesie jar?

nedeľa, 11. február 2018 17:23 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Slovenský ligový futbal sa zobúdza zo zimného spánku. Počas neho sa ale diali zaujímavé veci. Kto ako zabával?

Komentár Filipa Chudého

V tieni začiatku zimnej olympiády sa slovenským klubom skončila zimná prestávka. Hrať o body sa síce bude až najbližší víkend, ale dovtedy už bude prebiehať skôr klasický predzápasový mikrocyklus, nie hrubá príprava. Počas nej odletela polovica našich fortunaligistov do Turecka, zástupcov sme mali aj v SAE (Žilina) a na Cypre (Nitra). Ružomberok a Zlaté Moravce si išli vyvetrať hlavu do Chorvátska, Michalovce aspoň do Česka. Prešov si z exilu v Poprade odskočil maximálne na svoj štadión, ktorý začali búrať.

Už úplne odpadli vysokohorské sústredenia, kde sa kedysi naberala kondícia, resp. ničilo telo futbalistu, záleží od uhľa pohľadu. V každom prípade treba kvitovať, že naše kluby sa aspoň počas zimy snažia držať krok s vyspelými klubmi, keď počas letných predkôl im to už dlhodobo nejde. No pokiaľ by sme nešli za dobrými tréningovými podmienkami a hlavne kvalitnými súpermi do tepla, bolo by aj zbytočné vypisovať prihlášky do pohárovej Európy.

Zimná príprava prebehla veľmi rýchlo, ale dobre, že už skončila, lebo futbalisti majú hlavne hrať, nie iba trénovať. Hoci niektorým by určite vyhovovalo, aby bola nekonečná, veď by mohli do omrzenia hovoriť, že ako sa výborne pripravujú a zlepšujú. Až dokým nepríde prvý jarný zápas a všetko bude po starom... Zázraky v druhej polovici tohto ročníka nečakajme, len verme tomu, že sa minimálne udrží pozitívny trend z jesene oproti predchádzajúcej sezóne.

Líder z Trnavy počas väčšiny zimnej prestávky hral úplne inak ako na jeseň. Defenzíva pracovala zle, hráči boli nekoncentrovaní, čo sa odrážalo aj na výsledkoch. Generálka ale Spartaku vyšla. Ak na to nadviaže v ostrých zápasoch, má šancu ukončiť 45-ročné čakanie...

Ligovú prestávku zobral najviac vážne Slovan. Ako jediný sa pokúsil skutočne posilniť a nešetril ani na samotnej príprave. Otázka je ale iba to, či sa mu to vyplatí už v krátkodobom horizonte jarnej časti. Z dlhodobého pohľadu to vyzerá nádejnejšie, lebo kto hrá nerozhodnú partiu výsledkovo (0:0) aj herne so Zenitom, ktorý pár dní predtým dal „päťky“ FC Kodaň a Slavii, ten asi nemá slabých hráčov. No belasí ani zďaleka ešte nemajú tím, ktorý bez problémov zmaže deväťbodové manko v tabuľke, keďže príprava tiež odhalila ich pretrvávajúce hluché fázy, ktoré ich stáli veľa bodov už na jeseň. Ale ak sa ich zbavia, potom nebude o čom.

Na Považí sa toho veľa nezmenilo, hráčov tam ani teraz nedokázali udržať, preto logicky Žilina a Trenčín v prípravných zápasoch nenaznačili žiaden progres. Žilinčania naďalej dostávajú hlúpe góly po vlastných detinských chybách, Trenčania naďalej dávajú góly iba vtedy, keď to nepotrebujú... Obohratú pesničku z jesene v zime len potvrdili. Vlastne ošúchaný evergreen zima – jar – prestupy – krátke pohárové leto už veľa ľudí ani nebaví počúvať, okrem ekonómov. Chcelo by to nejakú zmenu, nech nám ten koeficient nepadá na úroveň Lichtenštajnska.

Dunajská Streda chvályhodne skúšala nový systém 3-5-2 a naďalej jej tréner trápne vyplakáva, že nemá útočníka. Jarné zázraky sa teda od DAC-u čakať nedajú. O ten sa pokúsi Ružomberok, najlepšie mužstvo jarnej časti 2017, čiže na Liptákov pozor. Ani pred rokom nedali v zime o sebe veľmi vedieť, ak teda nerátame debakle na vlastný účet. Teraz evidujeme, že mali zimnú prípravu asi len vďaka tomu, že Saparu už na ňu nepozvali. No Ružomberok môže byť povestnou tichou vodou, čo ligové brehy myje.

Kluby z druhej polovice tabuľky mali rôzne problémy. Nitra príjemné, keďže sa konečne začalo pracovať na jej štadióne. Preto šatňu v unimobunkách s radosťou pretrpia. Susedné Zlaté Moravce opäť prestavovali mužstvo, keďže veľa hráčov išlo za lepším, ale ViOn to trápiť až tak nemusí. Hore by to išlo aj tak ťažko a dole sa ísť prakticky nedá. Podobne sú na tom aj Michalovce, hoci v menšom rozsahu, Zemplínčania musia ešte nejaké body pre ligovú istotu nazbierať

Veľká prestavba kádra bola v Podbrezovej, Senica pridala komplexné zmeny. Záhoráci okrem hráčov totiž menili aj vedenie a nakoniec aj trénera. Obaja by sa mali byť podľa zimných výsledkov o niečo lepší, ale až jar ukáže, či to náhodou neprehnali. Jediné pozitívum z Prešova, ktorá išlo do sveta počas zimy, bol začiatok prác na štadióne. Inak začiatok zimnej prípravy, samotná príprava, trénerská otázka a tiež skladanie kádra pripomínali skôr komédiu ako seriózny záujem sa zachrániť.

No na jar bude už viac-menej jedno, kto čo v zime robil, každého bude zaujímať iba to najpodstatnejšie, čiže výsledok. Nech sa z neho teda tešíme všetci, aby nás ligový futbal bavil stále viac!