Main Content

VIDEO: Jyväskylä ovládla hokejovú Ligu majstrov, ocenenie MVP pre brankára Třinca

streda, 7. február 2018 08:22 | Autor: TASR

JYP Jyväskylä
JYP Jyväskylä | zdroj: TASR

Växjö 6. februára (TASR) - Hokejisti fínskeho klubu JYP Jyväskylä triumfovali v utorkovom finále Ligy majstrov 2017/2018.

V súboji o trofej zdolali švédsky tím Växjö Lakers v jeho domácej aréne 2:0. Prestížna súťaž ma prvýkrát iného ako švédskeho víťaza, keď doteraz dvakrát triumfovala Frölunda Indians a raz Lulea Hockey.

Cenu pre najužitočnejšieho hráča súťaže získal brankár českého Třinca Šimon Hrubec. Ten priviedol svoj tím do semifinále, v ktorom "oceliari" prehrali s Jyväskylou až po nájazdoch. V desiatich zápasoch vychytal dvakrát čisté konto a inkasoval iba 11 gólov pri 96,19 percentuálnej úspešnosti zákrokov.

Vo štvrtej edícii LM sa predstavil aj slovenský majster HC 05 iClinic Banská Bystrica, ktorý ale nepostúpil zo základnej A-skupiny. Miestenky do play off si zo skupiny zabezpečili Tappara Tampere a Red Bull Salzburg, Banská Bystrica obsadila tretiu priečku pred nemeckým Wolfsburgom.

Liga majstrov 2017/2018 - finále /Växjö/:

Växjö Lakers - JYP Jyväskylä 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

Góly: 35. Nattinen (Kalteva), 60. Kolehmainen. Rozhodovali: Lemelin (USA), Piechaczek (Nem.) – Kohlmüller (Nem.), Seewald (Rak.), vylúčenia: 3:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 51:34, 5700 divákov.

Växjö Lakers: Fasth – Martinsson, A. Lundberg, Persson, Rahimi, Högberg, Welch, Bohm – Calof, Rosén, Kiiskinen – Pesonen, Pettersson, Shinnimin – Netterberg, Fröberg, Reddox – Brodecki, Josefsson, M. Lundberg – Röndbjerg

JYP Jyväskylä: Olkinuora – Vainio, Kalteva, Mäenpää, Kuukka, Jokinen, Ikonen, Yonkman, Honka – Nattinen, Immonen, Tuppurainen – Louhivaarra, Hytönen, Rooba – Puustinen, Suomela, Turkulainen – Straka, Kanninen, Kolehmainen

Od začiatku zápasu sa hral svižný, dynamický zápas, v ktorom nebola núdza o pútavé momenty. Vo výbornej atmosfére sa striedali útoky na obidvoch stranách, no brankári boli v 1. tretine spoľahliví. Druhé dejstvo začalo lepšie domáce Växjö a v polovici zápasu hralo presilovku piatich proti trom, no gól nepadol. Naopak, v 35. minúte to boli Fíni, ktorí otvorili skóre zápasu, keď sa v početnej výhode presadil Nattinen. Pri jeho strele si vybral švédsky brankár Fasth slabšiu chvíľku. Veľmi dobrý zápas pokračoval aj v tretej časti hry, domácim sa podarilo v 52. minúte vyrovnať, ale hlavní rozhodcovia gól neuznali pre postavenie útočiaceho brankára v bránkovisku. Fíni v záverečných sekundách pridali druhý gól do prázdnej bránky domácich a potvrdili tak víťazstvo v Lige majstrov 2017/2018.

Prehľad doterajších víťazov hokejovej Ligy majstrov:

2014/2015 - Lulea Hockey (Švéd.) /Christián Jaroš, Peter Cehlárik/

2015/2016 - Frölunda Indians (Švéd.)

2016/2017 - Frölunda Indians (Švéd.)

2017/2018 - JYP Jyväskylä (Fín.)