Main Content

Kolieskové korčule či longboard – zábava na štyroch kolieskach

utorok, 6. február 2018 10:17 | Autor: Martin Gregor

Kolieskové korčule
Kolieskové korčule | zdroj: inSPORTline

Ak máte radi pohyb a s radosťou využívate pri ňom rôzne druhy náčinia, vždy je dôležité zadovážiť si čo najkvalitnejšiu výbavu. Iba kvalitné komponenty sú zárukou funkčnosti a bezpečnosti. Mnohé prvky môžu ich používanie zlepšiť a mnohé naopak zhoršiť. Tento článok vám pomôže s výberom kolieskových korčúľ a longboardu, aby vaše prvé skúsenosti s nimi boli zábavné, aby ste im s vášňou podľahli aj vy.

KOLIESKOVÉ KORČULE

Jazda na kolieskových korčuliach je veľmi rozšírenou voľno-časovou aktivitou. V zásade sa kolieskové korčule delia na jednoradové (in-line) a dvojradové. Topánka poskytuje nohe, najmä členku potrebnú stabilitu. Strih topánky závisí od určenia, nižší strih majú korčule rýchlostné, vyššie sú klasické fitness kolieskové korčule a detské. Podrážku tvorí odvetraný vystužený plast. Veľkosť volíme o pol až celé číslo väčšiu.

Ďalšou časťou je rám korčule, ktorý spája topánku s kolieskami. Môže byť plastový alebo hliníkový a čím je kratší, tým ľahšie sa korčuľa ovláda. Rám môže byť k topánke priskrutkovaný (najkvalitnejšie), prinitovaný, prilepený, alebo tvorí s topánkou jeden vylisovaný celok.

Veľkosť koliesok závisí od preferencií budúceho užívateľa. Začiatočníci by mali siahnuť po menších, vytrvalostní a rýchlostní korčuliari po väčších priemeroch koliesok. Ložiská kolies určujú rýchlosť a komfort jazdy. Číslovanie uvádza ich kvalitu, zjednodušene povedané – čím vyššie číslo ABEC, tým sú ložiská kvalitnejšie a trvácnejšie.

LONGBOARD

Jazda na longboarde v sebe spája surfovanie a skateboard, napodobňujúc surfovanie po pevnom povrchu. Longboardje doska na kolieskach, veľmi podobná skateboardu, ale dlhšia a s väčšími kolieskami, čo zabezpečuje jednoduchosť, pohodlie a vyššiu rýchlosť. Ak sa chcete previezť či vyraziť von s priateľmi, longboard je skvelým prostriedkom prinášajúcim kopec zábavy.

longboard
longboard | zdroj: inSPORTline

Longboardy sa vyrábajú v rôznych tvaroch, dĺžkach, šírkach a prevedeniach, s ohľadom na rôznorodé zjazdové štýly a zručnosti používateľa. V princípe rozlišujeme dva typy tvaru longboardov, vyhovujúce začiatočníkom i pokročilým – pintailový (tvar pretiahnutej kvapky) a symetrický. Pintail je vhodnejší pre zjazdárov (cesty, downhill), symetrický pre kĺzanie, dancing a freestyle (má oba konce rovnaké).

Dĺžka dosky, respektíve rázvor koliesok vplýva na stabilitu longboardu, najmä pri otáčaní. Čím dlhší rázvor, tým vyššia stabilita pri rýchlej jazde, avšak otáčanie nie je tak rýchle a presné ako v prípade kratšieho longboardu.

Longboard
Longboard | zdroj: inSPORTline

Doska longboardu je vyrobená z viacerých tenučkých vrstiev dreva, najčastejšie javorového, brezového, ale aj iných. Vrstvy sú prilepené jedna na druhú a zlisované do požadovaného tvaru. Bežnou je aj sendvičová konštrukcia, zväčša kombinácia bambusu a sklolaminátu. Takéto dosky sú ľahšie, ohybnejšie, predurčené na skákanie. Počet vrstiev sa líši podľa výrobcu, modelu, ale platí, že čím viac vrstiev, tým tuhšia a ťažšia doska bude. Treťou možnosťou je kombinácia vrstiev z mäkkého dreva a peny, ktoré sú obalené v kompozitnom materiáli (napríklad karbóne). Výsledkom je veľmi ľahučká pevná doska ideálna pre zjazdárov, avšak aj vyššia cena.

Pri nákupe kolieskových korčúľ ako aj longboardu sa riaďte podľa štýlu akým jazdíte a podľa vkusu, pričom výberu venujte dostatok pozornosti. Rôzne typy a dizajny týchto, ale aj ďalších zaujímavých výrobkov nájdete na inSPORTline, Výsledkom vynaloženej snahy bude výrobok, ktorý splní (snáď aj prevýši) všetky vaše očakávania.