Main Content

Kováčik staronovým prezidentom Slovenského futbalového zväzu

piatok, 2. február 2018 14:22 | Autor: TASR

Prezidentovi UEFA poslal list aj prezidenz SFZ Ján Kováčik
Prezidentovi UEFA poslal list aj prezidenz SFZ Ján Kováčik | zdroj: © TASR

Senec 2. februára (TASR) - Staronovým prezidentom Slovenského futbalového zväzu (SFZ) sa stal Ján Kováčik. Delegáti piatkovej konferencie SFZ v Senci ho zvolili do funkcie na nasledujúce štvorročné obdobie už tretíkrát za sebou. Post prvého muža slovenského futbalu zastáva od konca septembra 2010.

Kováčik je tretím prezidentom SFZ po Milanovi Služaničovi a Františkovi Laurincovi. "Cítim veľký rešpekt. Prvé zvolenie bolo pre mňa veľké prekvapenie, druhé som si veľmi vážil. Aj teraz si to vážim, ale rešpekt je väčší. Neviem sľúbiť športové výsledky, ale to, že najbližšie obdobie, čo sa týka rozvoja bude jedno z najlepších. Presadím, aby bol SFZ naďalej líder a zjednocoval a staval mosty a nie múry," povedal priamo delegátom po zvolení prezident SFZ," povedal po voľbe Ján Kováčik.

Konferencia je najvyšším zastupiteľským orgánom SFZ, ktorý má legitimitu prijať najzávažnejšie rozhodnutia futbalového hnutia v SR. Volebnej konferencie v Senci sa zúčastnilo z celkové počtu 87 delegátov s právom hlasovať dovedna 86. Tento počet tvorili predstavitelia za oblastné a regionálne zväzy (58), zástupcovia za profesionálny futbal Úniu ligových klubov (24) a účastníci zastupujúci ženský futbal, futsal, trénerov, rozhodcov a hráčov (4). Ján Kováčik dostal všetkých 86 hlasov, pričom sa hlasovalo verejne a stačila mu nadpolovičná väčšina hlasov všetkých delegátov.

Konferencia mala celkovo 34 bodov. Zásadné pre fungovanie slovenského futbalu tiež bolo schválenie rozpočtu SFZ a SFZ Marketing na rok 2018. Jedným z programov konferencie SFZ bolo aj odovzdávanie najvyšších ocenení národného zväzu. Zlatý odznak si osobne prevzal Tibor Tóth a čestným členom SFZ sa stal Dušan Krchňák.

Hosťami na konferencii boli aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko, prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel, riaditeľ Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) pre Európu Björn Vassalo z Malty, prvý podpredseda Európskej futbalovej únie (UEFA) Švéd Lars-Erik Nilsson i šéfka kancelárie oddelenia pre styk s národnými zväzmi Eva Pasquierová, resp. viacerí čestní členovia SFZ.

Voľby prezidentov SFZ v samostatnej ére SR:

1994 - Milan Služanič (protikandidát: Ferdinand Halada)

1998 - Milan Služanič (Jozef Vengloš)

1999 - František Laurinec (Peter Mutkovič, Ivan Nemečkay, Ľudomír Voloch)

2002 - František Laurinec (Mikuláš Tarči, Ladislav Veselský, Ján Sitek)

2006 - František Laurinec

2010 - Ján Kováčik (Dušan Galis, Ľubomír Luhový)

2014 - Ján Kováčik

2018 - Ján Kováčik