Main Content

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal

pondelok, 1. august 2011 16:14 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal
KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

V minulom týždni, ktorý sa stal definitívne minulosťou, sa udiali viaceré zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani futbalový svet, či už doma na Slovensku, alebo vo svete. Prinášame vám novú časť našej pravidelnej rubriky “Čo nám futbalový týždeň dal.”

To je skupina!

V Rio de Janeiro, neďaleko Copacabany, v jachtárskom prístave Gloria, nám v sobotu večer vyžrebovali takmer ideálnu kvalifikačnú skupinu na MS 2014. Grékov z prvého koša, z tretieho koša Bosnu a Hercegovinu, zo štvrtého Litvu, z piateho Lotyšsko a z „odpadkového“ Lichtenštajnsko (Slovensko bolo v druhom koši).

Z ľahšieho žrebu v porovnaní s niektorými skupinami smrti sme sa netešili len my, ale aj naši súperi. Snáď s výnimkou Lichtenštajnska, ktoré ako totálny outsider bez šance na postup túžilo po konfrontácií s atraktívnejšími súpermi. Pravda o tom, aká je skupina ľahká sa však začne ukazovať až v septembri 2012. Dovtedy sa môžeme „guľatučkému“ Ronaldovi aspoň poďakovať za to, že nám nevybral Španielsko, či Anglicko nejakými haluškami, aby mu nič neubudlo zo svojho „glancu“. 

Turecká telenovela

V pondelok prezident tureckého futbalu Mehmet Ali Aydinlar potvrdil, že štart tureckej Süper Lig začne (ak vôbec) najskôr 9.septembra a to z dôvodu korupčného škandálu, ktorý sa dotkol viacerých popredných klubov tureckej súťaže.

Vďaka tomuto škandálu sa už vyše 30 osôb skrýva pred pražiacim slnkom v chládku väzníc a v noci spoza mreží pozorujú turecký polmesiac. Hlavná ryba v celej afére je Aziz Yildirim, ktorý je prezidentom majstrovského Fenerbahce Istanbul  a podľa tureckých vyšetrovateľov pravidelne kontaktoval všetkých svojich “kamarátov“ (prezidentov iných mužstiev, hráčskych agentov, hráčov iných mužstiev) s cieľom „utužiť priateľstvo“ výmenou za 3 body pre jeho klub.

Zapletený pán Aydinlar, najväčší akcionár poprednej tureckej zdravotníckej spoločnosti, sa rozhodol pod ťarchou dôkazov prehovoriť a prispieť k ozdraveniu tureckého futbalu. Yildirima celá aféra okolo jeho osoby tak vzala, že skončil v nemocnici na pozorovaní.

Najzaujímavejšie na celej veci je, že Aydinlar je riaditeľom ženského volejbalového tímu Fenerbahce Acıbadem, ktorý patrí do multi športového klubu Fenerbahce S.K., ktorého predsedom je práve stíhaný pán Yildirim. Čiže inak povedané vo futbalovej sfére šéfuje Ali, Azizovi a vo Fenerbahce Aziz, Alimu. Kde sa na takúto story „hrabe“ Šeherezáda s jej tisíc a jedna nocami.

Karči skončil

Karol Marko skončil na lavičke Baníka Ostrava skôr ako sa nová sezóna vôbec rozbehla. Jediný slovenský tréner v českej Gambrinus lige doplatil na nepresvedčivé výkony tímu v príprave a prehru v prvom kole novej sezóny. Ide o prekvapujúci krok klubu, ktorý má prázdnu pokladnicu ako policajný zbor pred veľkou dopravnou akciou.

Náš najznámejší „taliansky“ tréner v Ostrave pravé catenaccio nenamiešal a teraz musí opäť čakať na novú šancu. Čas si možno vyplní nejakou stážou na Apeninskom polostrove.

Kto? Kde? Za koľko?

Manchester City „zahral“ na city Atléticu Madrid 45 miliónmi eur a tak sa Maradonov „zaťko“ Sergio Agüero sťahuje aj s rodinou do Anglicka. Hoci tento Argentínčan zatiaľ vyhlasuje všade naokolo aký je šťastný z toho, že je konečne hráčom City až čas ukáže či sa jeho žena s dieťaťom adaptujú v chladnom Anglicku lepšie ako rodina jeho krajana Carlosa Tevéza. Takýchto „šťastných“ ľudí z Južnej Ameriky bolo v Británií už viac, ale po čase plnom dažďa sa už usmievali iba pri výplate. Veríme, že Aguero zvládne aklimatizáciu lepšie.

Zo Slovákov „zmenil“ dres Kamil Kopúnek, ktorý sa po dopísaní na trnavskú súpisku rýchlo dohodol opäť s Bari, ktoré posilní v Serii B. Naopak z tureckej druhej ligy ide do Sparty vyskúšať šťastie Peter Grajciar.