Main Content

Už ako dvanásťročná mala kocky na bruchu. Dnes je úspešnou pretekárkou v bodyfitness (Rozhovor)

streda, 24. január 2018 08:41 | Autor: Silvia Petrašková

Thumbnail
FOTOGALÉRIA: Úspešná slovenská bodyfitnesska Adela Ondrejovičová | zdroj: Instagram

Úspešná zberateľka medailí v body fitness Adela Ondrejovičová má na svojom konte už viaceré pekné ocenenia v kategórii body fitness. Vyštudovala fyzioterapiu a je tiež držiteľkou trénerského osvedčenia fitness a kulturistiky II. stupňa.O svojej úspešnej kariére fitnesky nám porozprávala v nasledujúcom rozhovore.

Adela, čo Vás priviedlo k body fitness?

Už odmalička som športovala. Chodila som na osemročné športové gymnáziu v Trnave, tam som sa venovala ľahkej atletike. Keďže som sa zranila a moja výkonnosť nebola podľa mojich predstáv, tak som sa rozhodla, že vyskúšam niečo iné. Už ako dvanásťročná som mala kocky na bruchu, posilňovanie ma veľmi bavilo.

Čo bolo vo Vašich začiatkoch v body fitness najťažšie?

Najťažšie bolo zvyknúť si na odlišný typ tréningu. V atletike sme trénovali dvojfázovo väčšinu času kondične v body fitness ide skôr o silový tréning. Samozrejme nejaké silové základy z atletiky som mala. Tiež som musela zmeniť svoje stravovacie návyky. 

Ako dlho Vám trvalo, kým ste sa ocitli na súťažnom pódiu a Vaša fitness kariéra tým nabrala iným rozmer?

Prvú súťaž  som absolvovala už po dva a pol mesiaci. V tom období som súťažila ešte v juniorskej kategórii. Vtedy body fitness nebol ešte na takej úrovni ako dnes, takže som sa hneď nominovala na šieste miesto, čo ma povzbudilo do ďalšej prípravy. 

Máte za sebou viaceré medailové umiestnenia. Ktorá zo súťaží bola pre Vás tá najlepšia, najúspešnejšia?

Cením si každé medailové umiestnenie. Počas mojej športovej kariéry sa mi podarilo získať viacero  cenných trofejí. Som šesťnásobná majsterka Slovenska vo svojej kategórii, taktiež štvornásobná majsterka sveta a Európy. Na prestížnej súťaži Arnold Classic sa mi podarilo naraz zvíťaziť ešte ako juniorke v juniorskej aj ženskej kategórii. Neskôr som sa svojimi víťazstvami dostala medzi „profíkov“, kde sa mi podarilo vyhrať  hneď svoju prvú PRO súťaž a tak sa mi podarilo dostať sa na vysnívanú a najvzácnejšiu, najväčšiu súťaž vo fitness svete  Olympia, ktorá sa koná každý rok v Las Vegas. Svojimi víťazstvami som si zabezpečila už trikrát po sebe účasť na Olympii. 

Čo Vás na tomto športe baví najviac?

Vidím ako sa mení moje telo, aké zmeny sa udejú cvičením a správnym stravovaním, to ma baví.

Koľko času trávite trénovaním? Ako vyzerajú Vaše tréningy?

Vo fitku som takmer každý deň. Asi tri mesiace pred súťažou začínam cvičiť dvojfázovo, kedy do tréningu zapájam aj kardio. Keďže pracujem ako fitness trénerka vo fitku trávim celý deň.  Moje tréningy trvajú v priemere dve hodiny. 

Ako vyzerá Váš jedálniček?

S blížiacou sa súťažou sa znižuje kalorický príjem. Posledný mesiac jem už iba chudé mäso  napríklad kuracie, ryby so zeleninou. Nízky príjem sacharidov čerpám iba z ryže.

Cvičeniu sa venujete aj v práci, vraj pracujete aj ako osobná trénerka v Dubnici nad Váhom...

Áno, pracujem ako osobná trénerka už sedem rokov. Pracujem v Bratislave v Petržalke v City fitness. Pomáham ľuďom s redukciou hmotnosti v naberaní svalovej hmotnosti a pripravujem pretekárov na rôzne súťaže.

Máte vyštudovanú fyzioterapiu. Akým spôsobom dokážete využívať naučené poznatky z tohto odboru pri Vašej terajšej práci?

Trénerstvo a fyzioterapia úzko súvisia, veľa ľudí, ktorí začínajú trénovať majú problémy so správnym držaním tela, napríklad veľa ľudí má sedavé zamestnanie a majú problém so správnym držaním tela.

Aké sú Vaše najväčšie ciele?

Momentálne  najbližším a najväčším cieľom je opäť sa prebojovať v San Marino PRO na Olympiu do Las Vegas.