Main Content

Centrálny skauting NHL: Draftovú šancu má až 11 Slovákov

utorok, 23. január 2018 08:24 | Autor: Dávid Lech

Martin Féherváry
Martin Féherváry | zdroj: © TASR

Centrálny skauting NHL zverejnil výber najlepších hokejistov v Severnej Amerike a Európe, ktorí by sa mali dočkať draftu v roku 2018. Vo výbere sa ocitlo jedenásť Slovákov, jeden z nich bol dokonca zaradený medzi elitu v Európe.

V polovici sezóny sa odborníci z Centrálneho skautingu NHL rozhodli zverejniť nový zoznam najtalentovanejších mladíkov, ktorí živia šance na tohtoročný draft do najlepšej hokejovej ligy sveta. Už tradične boli hokejisti rozdelení do dvoch skupín podľa pôsobiska - na Severnú Ameriku a Európu.

Lídrom severoamerickej skupiny sa stal ruský útočník Andrej Svečnikov, ktorý háji farby tímu Barrie Colts v OHL. Na chrbát mu dýcha Čech Filip Zadina, ktorý má za sebou vydarené juniorské majstrovstvá sveta a čoraz viac sa hovorí, že by sa mal dostať do elitnej trojky draftu.

Očakávanou jednotkou by sa mal stať Rasmus Dahlin. Švédsky bek suverénne vedie poradie korčuliarov hrajúcich v Európe, keď v drese Frölundy v 17 rokoch žiari v SHL.

Je to najlepší prospekt draftu 2018 pripravený hrať profesionálny hokej. Hrou na MS do 20 rokov deklaroval tento fakt. Má skvelé korčuľovanie, zručnosti a cit pre hru, vďaka ktorému je skvelý pri hre s pukom i bez neho. V každej situácii na ľade si dokáže nájsť to správne miesto,“ tvrdí riaditeľ skautingu NHL Dan Marr pre oficiálnu stránku ligy.

Medzi brankármi v Európe sa na prvom mieste vyníma české meno Jakuba Škareka. V Severnej Amerike medzi 31 gólmanmi dominuje Alexis Gravel, kde si svoje miesto našli aj dvaja Slováci – Dávidovi Hrenákovi patrí štrnáste miesto a Juraj Ovečka je 27.

Medzi korčuliarmi najviac vyčnievajú Martin Fehérváry v Európe a Miloš Roman v zámorí. Prvému menovanému patrí solídna pätnásta priečka, ktorú si vybojoval vďaka kvalitným výkonom v druhej najvyššej švédskej hokejovej súťaži v tíme IK Oskarshamn. Roman pôsobí vo WHL v tíme Vancouveru Giant.

Do severoamerického výberu sa dostali aj ďalší Slováci Michal Ivan (Acadie-Bathurst Titan, QMJHL), Martin Pospíšil (Sioux City Musketeers, USHL) a Adam Liška (Kitchener Rangers, OHL).

Medzi najväčšie talenty hrajúce v Európe zaradili aj Olivera Okuliara, Kristiána Kováčika, Andreja Kukuca (všetci Dukla Trenčín U20) a Michala Pupáka (HK Nitra).

Slovenskí hráči vo výbere Centrálneho skautingu NHL pre draft 2018:

Európa:

Martin Fehérváry – 15. miesto
Oliver Okuliar – 56. miesto
Kristián Kováčik – 62. miesto
Andrej Kukuca – 66. miesto
Michal Pupák – 76. miesto

Severná Amerika:

Miloš Roman – 40. miesto
Michal Ivan – 90. miesto
Martin Pospíšil – 101. miesto
Adam Liška – 162. miesto

Dávid Hrenák – 14. miesto
Juraj Ovečka – 27. miesto