Main Content

Kocúrkovo menom slovenský hokej

sobota, 20. január 2018 17:59 | Autor: Filip Chudý

Kohút, Šatan
Kohút, Šatan | zdroj: © TASR

Blíži sa vrcholné podujatie a v slovenskom hokeji to opäť vrie. Ján Chalupka by mal zrejme obrovskú radosť, čo sa to u nás deje...

Komentár Filipa Chudého

Ako pred štyrmi rokmi, tak aj teraz vzbudilo oznámenie nominácie slovenskej hokejovej reprezentácie na ZOH poriadnu vlnu. No kým pred Soči išlo hlavne o kauzu Šatan-Chára, ktorá vyústila v nenominovanie prvého menovaného, teraz máme oveľa väčšiu šou, v ktorej ani tak o samotnú nomináciu nejde (za tú si zodpovedajú generálny manažér s trénerom a im bude obúchaná o hlavu, ak to hráči, ktorých vybrali na vrchol štvorročného obdobia, nezvládnu).

Že si niektorí hráči otvoria ústa po svojom nenominovaní, to sa deje stále. Hoci je naozaj minimálne na zamyslenie, že niekto drie štyri roky ako kôň, do národného tímu ide za každého „počasia“, je hokejovo apolitický, hrá pravidelne rešpektovanú súťaž, no potom na vrcholný turnaj idú aj hráči, ktorí na reprezentáciu slušne povedané kašlali, kým on sa vraj nehodí do koncepcie...

Ak si niekto myslel, že sa v slovenskom hokeji udejú zázraky len výmenou ľudí na najvyšších miestach, ten už dávno stratil ilúzie. Ak po novembri 1989 boli 90. roky na Slovensku poriadne divoké, tak niečo podobné sa deje aj v hokejovej spoločnosti po jej vlastnej revolúcii.

Veľa naznačili už MS 2017, teda lepšie povedané, všetko čo sa dialo pred nimi, lebo tam sa to už pohnojilo. Preto vôbec neprekvapuje, že čo všetko sa deje počas tohto týždňa, hoci tu treba dodať, že za to môže neschopnosť funkcionárov už minimálne od leta, teraz to len vyvrcholilo.

Že počas olympiády by mala byť prerušená extraliga, to si želal hádam každý, až na šéfa ligy Richard Lintner. No zjavne olympiáde neprikladal takú dôležitosť.  Ako bonus naplánoval ešte aj exhibíciu presne v čase, keď bude prebiehať v Pjongčangu zápas Slovinsko – Slovensko. A ešte vraj ide o zápas (turnaj) hviezd... Lenže tie najväčšie tam ani nebudú, pretože budú v Ázii na olympiáde.

Ďalšou extraligovou perličkou týchto dní je to, že vybraná „elita“, ktorú môžeme technicky označiť aj za rezervné mužstvá Slovana, chcela porušiť dohodnuté pravidlá a upraviť si ich podľa svojich potrieb. Samozrejme, plánované posunutie prestupového termínu presne na deň, keď končí Slovanu sezóna v KHL je určite čisto náhodné...

Našťastie, prezident SZĽH toto rozhodnutie vetoval. Úsmevné na tom je, že kým šéf extraligy hovorí do médií, že preňho je posunutie prestupového termínu už uzavretá vec, Kohút mu medzitým ukáže, že uzavreté to nie je. Za to by si zaslúžil minimálne jeden „citrus“, lebo namiesto jej šéfa zachránil súťaž pred totálnou neregulárnosťou, teda aspoň zatiaľ...

No zväz rieši aj iný vážny problém, keďže Banská Bystrica sa rozhodla, že neuvoľní trénera Országha na olympiádu. Dala to vedieť pritom už v utorok, no Šatan a spol. to zrejme brali ako vtip, keďže v stredu bolo oznámené, že jediným asistentom nášho kanadského trénera bude práve Országh, keďže Višňovský a Handzuš nemôžu. Tu treba ale povedať, že ide o chybu Šatana, pretože druhého asistenta hľadali od leta, pričom tri týždne pred olympiádou nemajú zrazu ani jedného. Navyše je naozaj na zváženie, či bolo správnou voľbou urobiť trénerom brankárov Jána Lašáka, keď v živote predtým trénerom ani nebol (až čas ukáže). Keď Šatan vedel zohnať hlavného trénera až v Kanade, mal už dávno zohnať aj asistentov s poriadnou praxou na plný úväzok, nemuseli sme byť teraz na smiech celému svetu.

Len pre zaujímavosť, najsledovanejšia česká televízia sa na účet nášho hokeja zabávala rovno vo svojej hlavnej spravodajskej relácii. Pritom nemusela použiť žiadne vtipy, stačilo len pravdivo opísať, čo sa v slovenskom hokeji deje.

Keď slovenský dramatik Ján Chalupka v roku 1830 napísal svoju slávnu hru Kocúrkovo s podtitulom Len aby sme v hanbe nezostali, určite netušil, že o necelých 200 rokov neskôr si v nej zahrajú v hlavných úlohách predstavitelia slovenského hokeja. A hoci Kocúrkovo sa už zmeniť nedá, my len dúfajme, že v hanbe nezostaneme, ako sa nám to stalo po ZOH 2014 a MS 2017, hoci aj vtedy bol úvod tohto divadla náramne podobný.