Main Content

Lundqvist prepísal históriu NHL. Dosiahol to, čo žiadny brankár pred ním

streda, 17. január 2018 09:38 | Autor: TASR

Henrik Lundqvist
Henrik Lundqvist | zdroj: TASR

New York 17. januára (TASR) - Hokejisti Arizony v zostave so slovenským útočníkom Richardom Pánikom prehrali v noci na stredu v zámorskej NHL na domácom ľade so San Jose 2:3 po samostatných nájazdoch.

Neuspel ani Detroit s Tomášom Tatarom, ktorý podľahol doma Dallasu 2:4. Víťazstvo "hviezd" režíroval najmä Jason Spezza, autor dvoch gólov. V predchádzajúcom zápase ho pritom tréner Ken Hitchcock posadil na tribúnu. "Toto rozhodnutie sa mi nepáčilo, ale rešpektoval som ho. Verím, že mi tieto dva góly pomôžu, mal som po tomto veľkú chuť do hry," vyhlásil Spezza pre portál nhl.com.

Hráči New Yorku Islanders prehrali s New Jersey 1:4. Slovenský brankár v službách "ostrovanov" Jaroslav Halák inkasoval štyri góly, kryl 38 striel hostí. Jeho náprotivok Keith Kinkaid musel zaskočiť za jednotku Coryho Schneidera, ktorý ochorel iba pár hodín pred zápasom. Kinkaid vyrastal na Long Islande. "Je zábavné zvíťaziť nad tímom z vášho rodiska. Som si istý, že už mám v telefóne niekoľko esemesiek od kamarátov," povedal brankár "diablov".

Ďalší brankár, ktorý zožal ovácie po víťaznom zápase, bol Henrik Lundqvist. Švéd pomohol "jazdcom" k víťazstvu nad Philadelphiou (5:1) 25 úspešnými zákrokmi. Stal sa však prvým brankárom v histórii NHL, ktorý má na konte 20 víťazných zápasov v každej sezóne, v ktorej nastúpil. Celkovo má v profilige za sebou už 13 sezón. "Nebudem klamať, byť prvým v histórii, to niečo znamená. Ale hral som s množstvom skvelých hráčov, na čo som pyšný a ctím si to," povedal Lundqvist.

Vlaňajší finalista Stanleyho pohára Nashville zvíťazil nad nováčikom z Vegas, stačil mu k tomu jediný presný zásah. Juuse Saros totiž zlikvidoval všetkých 43 streleckých pokusov súpera. "Saros predviedol niekoľko skvelých zákrokov, celý čas držal Nashville nad vodou," pochválil svojho soka brankár Vegas Marc-Andre Fleury.

Nečakaným hrdinom duelu Toronto - St. Louis sa stal obranca Vince Dunn, ktorý sa iba hodinu pred začiatkom dozvedel, že bude hrať. Jay Bouwmeester totiž dostal voľno, pretože sa mu narodila dcéra. Pre Dunna bol duel ešte špecifickejší, pretože vyrastal v blízkosti Air Canada Centre a v hľadisku mal celú rodinu a niekoľkých kamarátov. Dvadsaťjedenročný hokejista rozhodol zápas v 2. minúte predĺženia. "Bolo to bláznivé. Sníval som o tom, že si raz zahrám v tejto aréne a zrazu prišla príležitosť takto nečakane. Som naozaj šťastný," povedal Dunn.

Výsledky NHL:

New York Islanders - New Jersey 1:4
/HALÁK inkasoval 4 góly, kryl 38 striel hostí/

New York Rangers - Philadelphia 5:1

Toronto - St. Louis 1:2 pp

Detroit - Dallas 2:4, Nashville - Vegas 1:0

Arizona - San Jose 2:3 pp a sn