Main Content

Bikini fitneska Denisa Knaperková: Mať veľké prsia, nie je kľúčom k úspechu! (foto vnútri)

piatok, 5. január 2018 11:03 | Autor: Silvia Petrašková

Thumbnail
FOTOGALÉRIA: Krásna slovenská fitneska Denisa Knaperková | zdroj: Instagram

Kategória bikini finess zažíva vo svete ale už aj u nás na Slovensku v poslednej dobe veľký bum a u dievčat je nanajvýš populárna. O zaujímavostiach a zákulisí tejto zaujímavej fitness kategórie nám bližšie informácie prezradila úspešná bikini fitneska Denisa Knaperková.

Slovenská bikini scéna sa nám v poslednom období veľmi rýchlo rozrástla a už teraz v nej figuruje množstvo talentovaných a úspešných dievčat. Čo si myslíte, čím to je, že je práve táto kategória u dievčat tak veľmi populárna?

Je populárna najmä preto, lebo oslovuje väčší okruh dievčat. Nie každá má za cieľ a predpoklady ísť do kategórii ako body fitness, či woman physique.

Čo je pri začiatkoch v tejto kategórii najdôležitejšie?

Dôležité je, aby si dievčatá od začiatku osvojili správne návyky v rámci diéty a samozrejme dôležité sú najmä tréningy a v neposlednom rade podpora zo strany rodiny.

Bez náročných tréningov to rozhodne nejde. Ako začať? Je vždy potrebné mať v tomto prípade i osobného trénera?

Z vlastnej skúsenosti viem, že pomoc trénera na začiatku je základom k tomu, aby dievčatá ďalej do budúcnosti ovládali správne techniky cvikov.

Ako cvičiť? Čo by si mali budúce bikini fitnesky vo fitness centre zvoliť?

Všetko sa odvíja od fázy prípravy v akej sa nachádzate, no v predsúťažnej príprave sa trénuje viac ako v tzv. „objemovke“.  Cvikov je nespočetne veľa, treba si ich meniť a nastaviť si vlastný tréningový plán.

Strava je alfou a omegou  každého veľkého úspechu. Tá robí hlavne na začiatku kariéry mnohým dievčatám veľké problémy. Nastaviť si ten správny jedálniček pre svoje telo je zrejme veľmi náročný a aj dlhý proces...

Pomocou stravy svaly naberajú na objeme a v predsúťažnej fáze sa rysujú, takže je veľmi dôležité, aby ste vedeli čo a hlavne kedy treba jesť. Zvoliť si správnu stravu je ťažšie a ak sa tomu moc nerozumiete, treba sa radšej poradiť s niekým kto sa v tom vyzná.

Táto téma je zrejme nanajvýš individuálnou záležitosťou, ale akú dobu môže trvať, kým sa pretekárka môže od ťažkého železa v posilňovni po prvýkrát postaviť na súťažné pódia? Aké sú Vaše skúsenosti?

Je to samozrejme individuálne, každá má iný genetický potenciál a každá sa môže dostať k tomuto športu v inom veku. Ja sa cvičeniu venujem šesť rokov, teda až od nástupu na strednú školu a prvýkrát som sa na pódium postavila keď som mala len 17 rokov. Na každej súťaži som získala nejaké nové skúsenosti. 

Čo sa na súťažiach hodnotí? Na čo kladú rozhodcovia najväčší dôraz?

Hodnotí sa samozrejme postava a forma s akou dievča príde. Dôležité sú samozrejme samotné bikiny, make-up, vlasy, no najdôležitejšou časťou je prezentácia a prejav.

Dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že dokonalú postavu, ktorú predvádzajú pretekárky si mnohé z nich museli vydrieť nielen náročným tréningom v posilňovni, ale  i nepríjemne tvrdými diétami prípadne tzv. odvodňovaním, či používaním anabolických steroidov...

Diéta nemusí byť príjemná, je to o tom ako si ju kto nastaví, základom k dobrej postave je kvalitný tréning a strava. Doping sa nachádza v každom športe, ale myslím, že v našej kategórii sa to dá zvládnuť bez problémov i bez neho.

Symetria postavy je v tomto prípade zrejme základom celého úspechu. Dokonalá postava musí byť  po každej stránke. A keďže krásny guľatý zadok má predsa len istý objem, je potrebné ho niečím dorovnať. Mnohé pretekárky tak od víťazstva môžu deliť naozaj len menšie prsia. Tým, ktorým príroda nenadelila bohatšie poprsie, siahajú po iných možnostiach a najčastejšie sú to práve silikónové implantáty. Je skutočne pravda, že mnohé z pretekárok majú za sebou kôli tomu i menšie chirurgické zákroky? 

Samozrejme majú. Niektoré ich mali už predtým ako začali súťažiť a niektoré si ich dali práve kôli súťaženiu. Niektorým to pomôže a niektorým nie. Veľké prsia nie sú kľúčové k úspechu.

Aké sú Vaše ďalšie rady pre začínajúce bikini fitnesky? Čo by ste im Vy ako už skúsená pretekárka v ich začínajúcej kariére ešte poradili?

Trpezlivosť ruže prináša a keď si chcú poradiť s tréningom a prípravou, tak od niekoho kto sa v tom vyzná, lebo najdôležitejšie je stále zdravie!