Main Content

Laine vs. Matthews po 108 zápasoch: Ktorému supermladíkovi sa darí viac?

štvrtok, 21. december 2017 12:33 | Autor: Dávid Lech

Matthews vs. Laine
Matthews vs. Laine | zdroj: TASR

Patrik Laine a Auston Matthews odohrali počas kariéry zhodne rovných 108 zápasov. Na to, ktorý z nich podáva v prvých rokoch kariéry lepšie výkony sme sa pozreli v tomto článku. 

Esá draftu 2016, Patrik Laine a Auston Matthews, sa ihneď po vstupe do NHL plnohodnotne usadili vo svojich kluboch a zaradili sa medzi ťahúňov Winnipegu Jets resp. Toronta Maple Leafs. Draftová jednotka Auston Matthews aktuálne laboruje so zranením v hornej časti tela a v aktuálnom ročníku vynechal už 9 stretnutí, čo je rovnaký počet ako jeho fínsky konkurent vo vlaňajšej sezóne.

Obaja tak majú aktuálne na konte 108 odohraných zápasov v kariére, vďaka čomu možno spravodlivo porovnať ich doterajšie štatistiky. V nováčikovskej sezóne mal mierne navrch Američan, ktorý aj s výrazným prispením Laineho zranenia napokon dokráčal za Calder Trophy pre najlepšieho nováčika zámorskej profiligy. Matthews v tej sezóne zaznamenal 69 bodov (40+29), Laine stihol pozbierať 64 (36+28).

Ale ako vyzerajú kariérne štatistiky, ak ich porovnáme za celé obdobie, ktoré strávili v NHL? Pozrite sa na náš sumár. 

Góly

Auston Matthews: 53
Patrik Laine: 53

Kým Patrik Laine bol považovaný za nového Ovečkina, od Austona Matthewsa sa očakávalo predovšetkým tvorenie hry. Preto bolo veľkým prekvapením, keď vlaňajší ročník zakončil so 40 gólmi. Obaja strelci majú aktuálne na konte rovných 53 presných zásahov.

Zaujímavou štatistikou sú ale nepochybne strely. Matthews na bránu vyslal o 62 pukov viac. Bránu súpera ohrozil 359-krát, kým Laine vyslal na brankárov 297 striel. Obaja pritom strelili rovnaký počet gólov, vďaka čomu je Fín výrazne efektívnejším strelcom s úspešnosťou streľby 17,8%, čo je o tri percentá viac ako má Matthews.

Asistencie

Auston Matthews: 42
Patrik Laine: 39

O niečo málo v asistenciách Laine zaostáva za Matthewsom. Američan doposiaľ spoluhráčom prihrával na 42 gólov, Laine „len“ na 39.

Body

Auston Matthews: 95
Patrik Laine: 92

Súčet bodov je tak jasný. Auston Matthews má po 108 stretnutiach na konte 95 kanadských bodov za bilanciu 53+42. Patrik Laine bude taktiež čoskoro atakovať 100-bodovú hranicu, po 108 súbojoch si na konto pripísal 92 kanadských bodov (53+39). Matthews tak priemerne za zápas získa 0,88 bodu, Laine 0,85.

Plus/mínus

Auston Matthews: +15
Patrik Laine: +6

Nie nadarmo sa štatistike plus/mínus hovorí aj tabuľky pravdy. V tejto štatistike sa ale darí obom vcelku solídne. Matthews má kladnú bilanciu +15, Laine +6.

Trestné minúty

Auston Matthews: 16
Patrik Laine: 44

Auston Matthews bude s veľkou pravdepodobnosťou v budúcnosti ašpirantom na zisk Lady Byng Trophy pre najslušnejšieho hráča NHL. Na konte má zatiaľ len 16 trestných minút, čo je takmer trikrát menej ako Laine, ktorý na „lavici hanby“ presedel už 44 minút.

Presilové hry

Auston Matthews: 27 kanadských bodov (10+17)
Patrik Laine: 27 kanadských bodov (19+8)

Identickú bilanciu ako v góloch majú aj v presilových hrách. Od ofenzívnych hviezd sa očakáva, že v početných výhodách budú takmer neubrániteľní, čo o oboch hráčoch možno pokojne povedať. Obaja si na konto pripísali 27 presilovkových bodov. Kým Matthews v presilovkách strelil 10 gólov a na 17 asistoval, ostrostrelec Laine v presilovke zaznamenal 19 presných zásahov a na ďalších osem prihrával.

Čas na ľade

Auston Matthews: 17 minút, 51 sekúnd
Patrik Laine: 17 minút, 25 sekúnd

Matthews s Lainem sú pre svoj tím veľmi dôležití, čo potvrdzuje vzhľadom k ich veku veľmi slušná sedemnásťminútová porcia na ľade. Matthews priemerne na ľade strávi 17 minút a 51 sekúnd, Laine odkorčuľuje 17 minút a 25 sekúnd. Možno očakávať, že s pribúdajúcim vekom a skúsenosťami bude toto číslo ešte narastať.

Obaja hráči dosahujú takmer identické čísla, čo potvrdzuje predpovede skautov, ktorí o nich hovorili ako o vyrovnaných hokejistoch s minimálnymi výkonnostnými rozdielmi. 20-ročný Matthews a o pol roka mladší, 19-ročný Laine majú celú svoju kariéru pred sebou. Fanúšikovia NHL sa už teraz nemôžu dočkať ich vzájomného súperenia v nasledujúcich rokoch, v ktorých by sa z nich mali postupne stať hrajúce legendy svetového hokeja.