Main Content

Bryzgalov otvorene o ruskom dopingu: Nedá sa to poprieť, no ani NHL nie je svätá“

štvrtok, 14. december 2017 16:57 | Autor: Dávid Lech

Iľja Bryzgalov a Jevgenij Nabokov
Iľja Bryzgalov a Jevgenij Nabokov | zdroj: TASR

Bývalý ruský brankár Iľja Bryzgalov sa otvorene vyjadril k dopingovej situácii v rodnej krajine. Rovnako objasnil, ako je na tom so zakázanými látkami najlepšia hokejová liga sveta NHL.

Systematický doping v Rusku je nepopierateľný,“ vyjadril sa v úprimnom rozhovore pre stránku sport-express.ru bývalý ruský reprezentačný brankár so skúsenosťami z NHL. S hokejom sa rozlúčil po sezóne 2014/2015, predtým si zahral za Anaheim Ducks, Phoenix Coyotes, Philadelphiu Flyers, Edmonton Oilers a Minnesotu Wild.

37-ročný veterán priznal, že doping v Rusku nie je žiadnou neznámou. „Ťažko povedať, či je všetko riadené štátom. Lenže sú tu dôkazy, ktoré jasne potvrdzujú, že doping v Rusku fungoval vo veľkej miere.

Rodák z Togliatti si zachytal na troch majstrovstvách sveta v hokeji, zúčastnil sa aj Zimných olympijských hier 2010 a zachytal si aj na Svetovom pohári 2004. V tíme „ruskej zbornej“ sa však s dopingom nikdy nestretol. „Za tie roky, ktoré som strávil v ruskej reprezentácii som sa však sám nestretol s užívaním dopingu alebo jeho odporúčaním,“ rezolútne odmieta špekulácie o užívaní zakázaných podporných látok ruskými profesionálnymi hokejistami v národnom tíme.

Majster sveta z roku 2009 si myslí, že Rusi by mali štartovať v Pjongčangu a to bez ohľadu na to či to bude pod ruskou alebo neutrálnou vlajkou. Na doping sa snažia dbať aj v zámorí, čo „pán vesmír“ ozrejmil vo svojom ďalšom vyjadrení: „Pred každou sezónou v NHL sme dostali zoznam zákazaných látok. A každé štyri roky sme počuli: ,Chlapi, čaká nás olympijská sezóna. Ak niekto z vás pokukuje po reprezentácii, berte v úvahu, že zoznam WADA (zoznam zakázaných látok svetovej antidopingovej agentúry pozn. red. )sa líši od toho nášho. Môžu vás vylúčiť z olympiády za niečo, čo by u nás prešlo.“

Vždy dobre naladený Rus sa vyjadril aj k tvrdeniu bývalého bitkára Georgesa Laraquea, ktorý vo svojej knihe hovorí o tom, že užívanie dopingu patrilo v NHL k bežnej problematike: „Ani NHL nie je svätá. Rovnako sa tam objavili pozitívne výsledky dopingových testov, napríklad v prípade Seana Hilla či Shawna Horcoffa.

Bryzgalov užívanie dopingu odsudzuje, zároveň by však bol v istých situáciách pri posudzovaní zakázaných látok omnoho ústretovejší: „Z tohto pohľadu je to absolútny nezmysel. Môj syn má tiež veľkú alergiu – musí ju snáď trpieť, aby mohol reprezentovať svoju zem?“ reaguje na prípad Švéda Nicklasa Bäckströma, ktorý bol na ZOH 2014 diskvalifikovaný pred finále po tom, čo užil lieky proti alergii obsahujúce nedovolené substancie.