Main Content

Návštevy neklamú, liga sa zlepšila, ale... Kto môže ísť zimovať spokojný?

utorok, 12. december 2017 11:46 | Autor: Filip Chudý

Fortuna liga
Fortuna liga | zdroj: TASR

Prvá časť tohto ročníka našej najvyššej súťaže rozdala karty zaujímavým spôsobom. No hlavne potešilo to, že sa liga zlepšila.

Komentár Filipa Chudého

Máme za sebou prvú časť tejto sezóny Fortuna ligy. Aká bola, na to dali odpoveď návštevy na štadiónoch, pretože to je ten najlepší ukazovateľ. Preto nás môže tešiť, že priemerná návštevnosť na jeden zápas sa oproti minulej sezóne zdvihla takmer o 300 ľudí, oproti jeseni 2016 takmer o 250 divákov. Práve pre nich sa hrá futbal, čiže čím plnšie tribúny, tým lepší produkt. Na druhej strane, 2 262 ľudí na zápas nie je číslo, akým by sme sa mali chváliť. Inak povedané, liga sa medzisezónne zlepšila, čo potvrdili aj návštevy, no tie hovoria aj to, že stále sa je kam posúvať.

Úroveň súťaže išla o niečo hore, no za to vďačíme z veľkej časti tomu, že v tomto ročníku nemáme nejakú „myjavskú“ kauzu. Samotné kluby sa jednotlivo na spoločnom ligovom raste až tak nepodieľali. Veď kto sa výrazne zlepšil? Možno by sa to dalo povedať len o Trnave, pričom Nitra je tiež prínosom. No keďže Podbrezová pre zmenu výrazne upadla a všetci ostatní prinajlepšom stangovali, liga je naozaj vyššie z veľkej časti vďaka tomu, že je Nitra a nie Myjava...

Ako sme už napísali, zaslúženým jesenným majstrom je Trnava. Tá hrala najrozumnejší futbal a aktuálne je právom najlepším tímom súťaže. Tabuľka neklame. Najbližšie k nej sú Žilina a Slovan s takmer na chlp rovnakými štatistikami. Obaja majú totožné aj to, že rozdávali body papierovým outsiderom. Žlto-zelení absolútne neospravedlniteľne stratili minimálne šesť bodov, belasí dokonca až osem. Červeno-čiernym sa niečo také nestalo ani raz. Tam je ten hlavný rozdiel. Trnave na jar stačí už len zbytočne nezakopávať a bude majstrom. Zmeniť by to mohla jedine famózna jar v niekoho podaní, ale také sa dejú len raz za čas. V každom prípade, Trnavčania minimálne európsku pohárovú miestenku majú prakticky istú, no teraz ich skôr zaujíma nadviazanie na rok 1973...

Zvyšok štartového poľa za Trnavou zaostáva o jednu výkonnostnú triedu, keďže má už dvojcifernú stratu. Dunajská Streda je remízovým kráľom súťaže. Pochvalu si DAC zaslúži za dve veci. Že zveľadil štadión a za výsledky na súperových ihriskách, pretože tie boli priam šokujúce a hlavne vďaka nim je na dunajskostredské pomery vysoko, čiže v hornej polovici tabuľky. V nej skončil na konci ročníka naposledy v sezóne 1994/95. Popracovať ale musí na psychickej vyspelosti trénera, hráčov, fanúšikov, usporiadateľov...

Ružomberok na jeseň nesklamal, hral na čo mal, vlastnú latku nepodliezol. No ak chcú Liptáci stíhať ligový vlak, mali by získať niekoľko hotových hráčov, pretože majú jasne najužší káder z našich popredných klubov.

Trenčín predviedol v závere jesene peknú stíhaciu jazdu do hornej polovice tabuľky. Lenže majstrovské sezóny sú už pomaly zabudnuté a vyzerá to na druhú za sebou v ligovom priemere. Trenčania, teda skôr ich legionári, síce dali najviac gólov v súťaži, lenže až 18 (38 %) z nich bolo „zbytočných“, keďže len skrášľovali výsledok. Kľúčových gólov v zlomových dueloch až toľko nedali, preto je z toho iba boj o hornú šestku.

Z nej na poslednú chvíľu pred prestávkou vypadla Nitra, ktorá oživila ligové vody. Ak by spolu s najlepšou ligovou obranou mala aspoň priemerný ligový útok, zimovala by možno aj na druhom mieste. Lenže ofenzívnu má podpriemernú, preto je celkovo len v priemere.

V ňom sa zo spodnej časti tabuľky držia ešte Zlaté Moravce a čiastočne Michalovce. Obaja ukázali to, na čo reálne mali. Síce mohli mať bodov viac, ale to by ViOn musel vedieť hrať zápasy vonku a Zemplínčania dávať góly. Ak ale obaja niečo nepokašlú, čaká ich do konca sezóny relatívny pokoj. Boj o záchranu im totiž zatiaľ priamo nehrozí, no a do hornej šestky im pomôže už len zázrak.

Tuhý boj o ligovú existenciu čaká na trio Podbrezová, Prešov, Senica, pričom treba zdôrazniť, že absolútne zaslúžene. Vo všetkých troch prípadoch na tom majú zhodne najväčšiu „zásluhu“ kluboví funkcionári. V zime ale majú šancu na nápravu. Kto ju nevyužije, ten z ligy poletí.

Jarná časť bude zaujímavá, k čomu dopomohol aj nový systém. Ale či bude aj strhujúco napínavá, o tom rozhodnú samotné kluby. Jeseň dala dobrý základ, ale ak jar nebude lepšia, pohárové leto bude typicky slovenské, čiže rýchle a krátke...