Main Content

Premier League Focus: JE DAVID DE GEA NAJLEPŠÍM NA SVETE?

štvrtok, 7. december 2017 09:48 | Autor: Martin Gregor

De Gea nebude stáť v bráne Manchestru United. Dôvodom sú špekulácie
De Gea nebude stáť v bráne Manchestru United. Dôvodom sú špekulácie | zdroj: © TASR

Jeden z najlepších určite. David De Gea na Emirates čaroval. Už roky predvádza výborné výkony, ale v sobotu to bola svetová extratieda. Podľa Mourinha najlepší výkon roka, podľa expertov zatiaľ najlepší zápas tejto sezóny.

 

Od prvej až po poslednú minútu sa diali veci, ktoré držali fanúšikov v napätí a zabávali milióny pri televíznych obrazovkách. Až 33 streleckých pokusov kanonierov, viac ako 75-percentné držanie lopty, 12 rohov, ale aj 14 famóznych zákrokov Španiela, ktorými vyrovnal brankársky rekord v jednom zápase od vzniku súťaže. Hostia vystrelili 4-krát, ale dali 3 góly a brali 3 cenné body.

Angličania vymysleli a na tento duel použili matematickú analýzu Expected Goals, označnú ako „xG“, čo je štatistický prepočet vyložených šancí, podľa ktorých sa mal tento súboj gigantov skončit 5:2! Na porazenie. Pre Arsenal. Skvelá domáca víťazná séria sa skončila na čísle 12.

Kladivári boli blízko senzácie. Na Etihad zanechali dobrý dojem, hrdinským výkonom trápili favorita a dokonca mohli minimálne remizovať, ale v závere i zvíťaziť. Sky Blues mali opäť namále, ale dokázali zápas otočiť a vezú sa naďalej na víťaznej vlne. Ostatné tri zápasy síce ako v lete na saniach, ale na to sa na konci sezóny rýchlo zabudne. Najmä ak bude majstrovská…

Big Sam mal doma úspešnú premiéru, lebo Everton porazil Huddersfield 2:0, Liverpool sfúkol Brighton na trávniku nováčika 5:1 a Spurs stratili ďaľšie body po remíze na Watforde 1:1.

Čaká nás mimoradne štedrá víkendová ponuka. Derby nedeľa ponúkne dva mimoriadne atraktívne duely – od 15:15 slávne Merseyside Derby Liverpool – Everton a podvečer od 17:30 bitku o Manchester, teda súboj Mourinho proti Guardiolovi, alebo United vs. City.

Budú to práve červení diabli, ktorí dokážu ako prví poraziť Citizens? Pre ďalší vývoj ligy by to bolo určite lepšie. Doprajte si kvalitu a sledujte Premier League exkluzívne na obrazovkách DIGI Sport.

 

ZÁKROKY KOLA

Ken Darlow z Newcastleu United robil čo bolo v jeho silách, ale na silnú Chelsea to stačiť nemohlo. Vo výbornom svetle sa počas víkendu odprezentoval aj Adrián, ktorý sa chopil šance v bráne West Hamu United. Fraser Forster zo Southamptonu zas ozdobil svojim schopnosťami derby zápas na pôde Bournemouthu.

GÓLY KOLA

Bony Wilfried sa konečne dočkal. Jeho návrat do Swansea priniesol vytúžený gól až v 15. kole. Labute sa však v tabuľke stále prepadajú. Pochvalu si však zaslúžia aj ďalší hráči – či už vynaliezavý Coutinho, šikovný Jesse Lingard, alebo neopakovateľný David Silva.

HRÁČ KOLA: DAVID DE GEA (MANCHESTER UNITED)

David De Gea sa stal hráčom kola aj vzhľadom na nadľudský výkon proti Arsenalu. Španielský brankár zneškodnil miliónové šance kanonierov a počas zápasu zaznamenal až 14 veľkých zákrokov, čím vytvoril nový rekord v PL!

MOMENT KOLA: VÍŤAZNÁ SÉRIA MANCITY UŽ NA ČÍSLE 13

Manchester City počas víkendu zaznamenal už svoje 13. ligové víťazstvo za sebou, čím dorovnal minuloročný rekord majstrovskej Chelsea. Guardiolovci môžu vytvoriť svoj vlastný, ak v nasledujúcom kole zdolaju mestského rivala United.

SUMÁR 15. KOLA