Main Content

Miroslav Šatan získal prestížnu Cenu Jána Popluhára za hru v duchu fair play

utorok, 5. december 2017 17:34 | Autor: TASR

Miroslav Šatan
Miroslav Šatan | zdroj: TASR

Generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan si prevzal výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru (SOV) - Cenu Jána Popluhára za dlhodobé vystupovanie v duchu fair play.

V utorok sa v Bratislave uskutočnilo slávnostné stretnutie SOV, Klubu fair play SOV a Nadácie SOV spojené s vyhlásením výsledkov Olympijských festivalov Slovenska.

Ocenenia Klubu fair play SOV sa udeľujú v troch kategóriách: za príkladný čin v duchu fair play, za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play a za propagáciu fair play. Majú tri stupne, pričom Cena Jána Popluhára je najvyššia. Nasledujú Cena KFP SOV a Diplom KFP SOV.

"Veľmi si to vážim, chcem sa poďakovať Slovenskému olympijskému výboru. Som rád, že ocenil, ako som sa snažil reprezentovať Slovensko a nás hokejistov. Necítim sa tu ako hviezda, nevnímam to ako športovú trofej, skôr ako spoločenské ocenenie kariéry a dlhých rokov, ktoré som pôsobil v slovenskej reprezentácii. Myslím si, že dnes sú všade kamery, v niektorých športoch odhalia veľa. Športovci sú pod väčším drobnohľadom než v minulosti, keď tam možno nebola žiadna kamera. Preto aj cena fair play bola váženejšia, viac sa to hodnotilo. Športovec musel byť sám sebe rozhodcom a priznať sa. Dnes ani nemajú veľmi šancu, aby mohli výsledok negatívne ovplyvniť podvádzaním," povedal Šatan. Cenu v spoločnosti predsedníčky Českého klubu fair play Květy Peckovej-Jeriovej odovzdali prezident SOV Anton Siekel a predsedníčka KFP SOV Katarína Ráczová.

Rovnako za dlhodobé vystupovanie v duchu fair play dostali Cenu KFP SOV Štefan Domonkos, Mária Kotríková, Ján Švehlík a Diplom KFP SOV získal Marek Mintál. Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play dali Cenu KFP SOV Eve Lysičanovej, resp. Diplom KFP SOV Viktorovi Zamborskému a Dušanovi Ondrušovi. Za príkladný čin v duchu fair play si vyslúžil Cenu KFP SOV Marek Hladík, ktorý pomohol kenskej vytrvalkyni Recho Kosgeiovej na septembrovom Varšavskom maratóne.

SOV rozdal tiež jedno výročné ocenenie za minulý rok a dve vyznamenania. Ich laureátov pozval už na júnovú slávnosť, ale vtedy sa na nej nemohli zúčastniť. Ocenenia odovzdali Siekel s viceprezidentmi SOV Petrom Korčokom, Jozefom Göncim a Zdenkom Krížom.

Cenu Matyldy Pálfyovej, ktorá sa udeľuje ženám za športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí, dostala Anna Blahutová. Pod dievčenským menom Droppová bola úspešná československá reprezentantka v zjazdovom lyžovaní, účastníčka MS 1974 či viacerých podujatí SP. Dlhé roky pedagogicky pôsobí na Katedre športov v prírode a plávania DTVŠ UK Bratislava, kde sa venuje najmä rôznym aspektom pôsobiacim na výkonnosť pretekárov v zjazdovom lyžovaní vrátane veteránov. Aj po šesťdesiatke je stále súťažne aktívna, je viacnásobná majsterka sveta vo veteránskej kategórii. Je aj aktívna členka OK Liptov.

Bronzový odznak SOV za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj olympijského hnutia a športu získal Dušan Gabáni. Viac než štyri desaťročia sa venuje športovej tematike v rôznych televíziách. Ako televízny komentátor bol v rokoch 1976 až 1994 na štyroch OH a štyroch ZOH. Komentoval mnoho vrcholných podujatí, najmä futbalových, atletických a lyžiarskych, dovedna približne 1500 prenosov a záznamov. V roku 2012 ho uviedli do televíznej Siene slávy.

Medaila SOV sa udeľuje úspešným účastníkom OH a ZOH, vyslúžil si ju Martin Tešovič. Trojnásobný vzpieračský majster sveta 1997 a trojnásobný majster Európy 2007 bol ako vzpierač na štyroch OH a ako bobista na dvoch ZOH. Je slovenský unikát - žiadny slovenský športovec v histórii sa toľkokrát nekvalifikoval na olympijské hry. Svoj najlepší výsledok dosiahol ako vzpierač v Atlante 1996, kde obsadil desiate miesto.

 

Výročné ocenenie SOV

Cena Matyldy Pálfyovej (žene za športové výsledky, aktivitu v športe a v olympijskom hnutí: Anna Blahutová

Vyznamenania SOV

Bronzový odznak SOV (za dlhodobú prácu a prínos pre rozvoj olympijského hnutia a športu): Dušan Gabáni

Medaila SOV (úspešným účastníkom OH a ZOH): Martin Tešovič

Ocenenia Klubu fair play SOV

Za dlhodobé vystupovanie v duchu fair play

Cena Jána Popluhára: Miroslav Šatan

Cena Klubu fair play SOV: Štefan Domonkos, Mária Kotríková, Ján Švehlík

Diplom Klubu fair play SOV: Marek Mintál

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play:

Cena Klubu fair play SOV: Eva Lysičanová

Diplom Klubu fair play SOV: Viktor Zamborský, Dušan Ondruš,

Za príkladný čin v duchu fair play

Cena Klubu fair play SOV: Marek Hladík

Vyhlásenie výsledkov Olympijských festivalov Slovenska 2017

Cena prezidenta SOV: Nitriansky samosprávny kraj

Druhé miesto: Banskobystrický samosprávy kraj

Tretie miesto: Trenčiansky samosprávny kraj

Čestné uznanie SOV za spoluprácu pri organizácii OFS: Anton Javorka, Imrich Kováč, Michal Nálepka, Mária Otottová, František Marcinčin, Ľubica Kukučková, Eduard Guniš, Pavlína Vráblová, Jozef Špilár

Ocenenia Nadácie SOV

Za organizáciu Olympijskej kvapky krvi v roku 2017: Taťjana Švecová, Jozef Fürdös, Mária Domsitzová, Roman Benčík

Pre trénerov, ktorí sa pozoruhodným spôsobom venujú talentovanej mládeži, osobitne zo sociálne znevýhodneného prostredia: Peter Mečiar, Tomáš Kovács

Olympijské srdce pre seniorov: Jozefína Čerchlanová, Ľudmila Gajdošová-Králiková, Janka Gantnerová-Šoltýsová, Marian Kotleba, Ivan Kováč, Jana Kuťková, Tomáš Kuťka, Štefan Pipa, Katarína Ráczová, Janka Stašová, Peter Tichý