Main Content

Hološkov klinec do rakvy môže Slovanu pomôcť vstať z mŕtvych

nedeľa, 3. december 2017 19:37 | Autor: Filip Chudý

Filip Hološko
Filip Hološko | zdroj: TASR

Na konci jesennej časti dal o sebe vedieť Filip Hološko, hoci nie z futbalovej stránky. Ale pri správnom vyhodnotení situácie mu možno v Slovane ešte aj poďakujú.

Komentár Filipa Chudého

Nielen slovenských cestárov, ale tradične už aj našich ligistov prekvapil fakt, že s decembrom prišiel aj sneh. Ten hneď odhalil, kde a ako v minulosti pracovali na vyhrievaných trávnikoch. Síce ich majú s výnimkou Nitry všetci, ale evidentne treba dohliadať, v akej kvalite sa vykonávajú práce a až na základe toho dávať povolenia.

No vzhľadom na predpoveď počasia môže byť o týždeň ešte väčšia „zábava“, takže trávniky, ak sa to teda tak dá nazvať, nechajme na dnes tak. Len zdôrazňujeme, nech radšej zvíťazí zdravý rozum dopredu. Lebo ak má naozaj najprv v budúcom týždni snežiť a v piatok aj pršať, bude to na niektorých miestach cez víkend skôr o zdraví, ako o bodoch. Navyše veľa ľudí by to asi ani nelákalo. Radšej nech sa upraví termínový kalendár, ako by sa mali naprávať kosti! Hoci minimálne zápas Nitra – Trnava by sa dohrať kvôli regulárnosti mal, aj preto ho plánujú na umelú trávu v Trenčíne, čiže klasický povrch zimnej prípravy.

Pred jej začiatkom sa hral z viacerých hľadísk dôležitý duel Slovan – Trenčín. Vzhľadom na terén sa zázraky čakať nedali, no v prepočte na „trávnikovo-pasienkový koeficient“ to až tak zlé nebolo, teda hlavne v podaní hostí, ktorí podali za ostatné obdobie jeden zo svojich najlepších výkonov. Ale to je im na dve veci, keďže do hornej šestky sa takmer určite cez remízy vo zvyšku základnej časti nedostanú. Na to sa musí vyhrávať.

No všetky športové témy víkendu aj tak zatienilo správanie Filipa Hološka, ktoré zároveň verejne ukázalo, prečo Slovan zaostáva, hoci vzhľadom na kvalitu kádra by mal súťaž viesť.

Že si spoluhráči navzájom niečo na trávniku povedia, to je v poriadku, no nie v takej forme, ako to prezentoval pred všetkými bývalý slovenský reprezentant. Že mal prerušiť protiútok súpera niekde na polovici, to by mal hádam vedieť, nie sa rozčuľovať nad tým, že ho na to Lukáš Droppa po akcii zakončenej do žrde upozornil. Ďalej ako profesionál by sa mal sústrediť na hru, nie teatrálne rozhadzovať rukami, keď mu Jakub Mareš pri protiútoku belasých neprihral, hoci určite mal. No a jeho reakcia pri následnom striedaní zabila klinec do rakvy, keď tým ukázal všetko, len nie tímové cítenie. Ak teda nejaké v belasej kabíne vôbec je...

Už dlhodobo sa hovorí o problémoch v šatni Slovana. Niečo je síce možno vyfabulované, ale snáď nikto neverí tomu, že hráči tvoria súdržný kolektív. Ak by tak bolo, nemôžu mať v našej lige problém, lenže majú, zvlášť so súpermi z dolnej polovice tabuľky, ktorí na nich vytiahnu súdržnosť a bojovnosť. No môže byť kabína súdržná, keď každé prestupové obdobie sa v nej preveje víchor? Asi ťažko! A môže byť úspešná, keď stále sú v nej priemerní žoldnieri? Tým dupľom nie!

Kvantum zlých prestupových rozhodnutí je jeden zo základných kameňov úrazu belasých. Síce vedenie klubu angažovalo aj dobrých hráčov, ktorí sú oporami, ale stále je tam veľa takých, hlavne legionárov, ktorí zaberajú miesto domácim. Napr. Chouchoumis stál Slovan už veľa bodov, ale stále má prednosť pred Kotulom, Čikošom, Kubíkom, ale aj talentovaným Kozlovským. Rundič podobne, hoci toho aspoň Ševela zdá sa prebúdza. Droppa tiež nepresvedčil, Schet viac premaródoval ako hral, Damnjanovič bol omyl od začiatku, navyše Savičevič a Čavrič by sa mali spamätať. No podobné konštatovanie platí aj o niektorých slovenských hráčoch v belasom. Nehovoriac o tom, že ísť do sezóny s trojicou mladých brankárov bol asi tiež nápad nejakého génia... Jedno čisté konto hovorí za všetko. Ak by mal Greif pri sebe skúseného brankára, aj on by chytal lepšie.

Slovan po takejto jeseni môže byť vlastne rád, že je stále v reálnej hre o titul. No ak ho bude chcieť získať, musí vstať z mŕtvych, kde sa už dlhšie vďaka nekoncepčným rozhodnutiam výsledkovo nachádza. Paradoxne mu môže Hološkov skrat pomôcť, lebo ak si hráči dajú po papuli, nemusí to byť vždy na škodu. Všetko zlé je vždy na niečo dobré, len to už musia v belasom konečne vedieť správne vyhodnotiť, čo bude kľúčové. Majú na to do rozhodujúcej časti sezóny dostatok času, či aj schopností, to sa ukáže. Ale podobné negatívne momenty sú často začiatkom niečoho pozitívneho. Či to tak bude aj v našom najslávnejšom klube, to bude záležať od jeho činiteľov.