Main Content

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal

pondelok, 25. júl 2011 18:03 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal
KOMENTÁR: Čo nám futbalový týždeň dal | zdroj: Filip Chudý pre Sport7.sk, foto SITA

V minulom týždni, ktorý sa stal definitívne minulosťou, sa udiali viaceré zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani futbalový svet, či už doma na Slovensku, alebo vo svete. Prinášame vám novú časť našej pravidelnej rubriky “Čo nám futbalový týždeň dal.”

Úsmevný rebríček

Najvyššia slovenská súťaž Corgoň liga figuruje v rebríčku Medzinárodnej federácie futbalových historikov a štatistikov (IFFHS) za jarnú časť sezóny 2010/2011 na 87. z celkového počtu 122. Nie je to trochu prinízko aj na našu ligu?

Pozrel som sa preto na rebríček bližšie a až pri čítaní toho, kto je pred nami zo mňa odpadol zlý pocit. Práve naopak, dobre som sa pobavil. Vyberám len niektoré krajiny:

35. Vietnam (zrejme tam z vojenských táborov spravili futbalové a teraz z toho profitujú), 40. Thajsko (chodí tam dosť futbalistov na dovolenku, takže možno si aj v ich lige na pláži zahrajú), 77. Irak (zrejme je medzi vojakmi OSN dosť dobrých futbalistov).

Žilina vyhrala!!!

Po siedmych “európskych” prehrách v rade pri zdrvujúcom skóre 3:22 (najviac sa vyníma „Marseillská sedmička“) Žilinčania konečne zlomili kliatbu a zvíťazili! Len škoda, že takým pomerom, ktorý pre nich znamenal v konečnom dôsledku prehru.

V jednom skončili predsa len prví, prví z našich zástupcov totiž z pohárovej Európy vypadli. Napriek tomu, že tento fakt zrejme nikoho na Slovensku nepotešil,  ani v Žiline sa nezaobišli bez tradičnej ošúchanej hlášky porazených: ,,aspoň sa môžeme sústrediť na domáce súťaže”.
 
Je nás o jedného viac

Keď v máji prebehlo sčítanie obyvateľstva všetci sme museli okrem iného uviesť našu národnosť. Minimálne od štvrtka sa stali tieto údaje nepresné, pretože Karim Guédé zložil sľub a aj on je už oficiálne Slovákom.

Zároveň je tu veľký predpoklad prepísania histórie, keďže tento sympatický 26-ročný defenzívny záložník sa zrejme už čoskoro stane prvým hráčom tmavej pleti v našej reprezentácií (ak nerátame niektorých chalanov z Weissovej družiny, ktorí sa možno vďaka tetovaniam už čoskoro stanú viac čierni ako bieli).

A nebojte sa ani vy xenofóbne orientovaní! Karim, ktorý nabehá v jednom zápase viac ako niektorí z vás za celý život, sa rozhodne nestane čiernou škvrnou nášho futbalu.

Viva Uruguay!

Skončila sa Copa América, poznáme víťaza! Titulom najlepšieho mužstva Južnej Ameriky sa môže pýšiť Uruguaj! Ten tak len potvrdil to, čo naznačil už minulý rok počas majstrovstiev sveta. Na nich totiž ako jediný zástupca Južnej Ameriky postúpil až do semifinále.

Najmenšia, iba 3,5 miliónová krajina, ktorá sa stretla vo finále s druhou najmenej ľudnatou krajinou Južnej Ameriky Paraguajom, ukázala všetkým, že nerozhoduje veľkosť, ale schopnosti a talent.

Kto? Kde? Za koľko?

Barcelona vyhrala bitku o Alexisa Sáncheza, za ktorého zaplatí 26 miliónov eur, s vierou, že ďalšie milióny bude musieť v budúcnosti do Udinese ešte doposlať. Všetko závisí od výkonov Sáncheza, ktorý sa môže za určitých predpokladov stať druhým najdrahším hráčom v histórií katalánskeho veľkoklubu.

“Barca” naopak poslala do AS Rím vlastného odchovanca Bojana Krkiča, ktorého si však poistila klauzulou v zmluve, ktorá im umožní Krkiča kúpiť po dvoch sezónach naspať (ak Rimania neprihodia ďalšie milióny a tým prípadný návrat nezablokujú).

Aby toho Talianska nebolo na dnes málo, strelec víťazného gólu z MS 2010 proti Taliansku Kamil Kopúnek sa vracia z talianskeho Bari domov do Trnavy. Vraj iba dočasne, kým si nenájde nový angažmán v kvalitnejšej európskej súťaži.